StoryEditor

Vuittonka za dvadsať? Všetko máme

25.05.2013, 00:05
Biznis s napodobeninami dosahuje epidemických rozmerov. Centrom je Čína.

Peňaženka značky Cartier za 15, tenisové rakety značky Wilson za desať, či ikonický model kabelky Louis Vuitton za dvadsať eur. To všetko zoženiete na jednom zo stoviek takto zameraných trhovísk v čínskom Šanghaji. A že "vuittonka" nie je z kože, a je cítiť po syntetických lepidlách? Nebuďte nároční, neplatíte predsa za originál. Kúpou lacnej napodobeniny "z plachty" ste však možno nevedomky prispeli k ešte väčšiemu rastu "fake industry", teda priemyslu založenom na kopírovaní známych svetových značiek, ktorý je podľa odhadov OECD považovaný za jeden z najrýchlejšie rastúcich a najviac zarábajúcich biznisov na planéte.

Tragické gumené "vuittonky", s ktorými ste sa mohli možno už aj dnes stretnúť na rukách nejednej módychtivej slovenskej "brandistky" sú však len tou najviditeľnejšou špičkou ľadovca. Kopíruje sa naozaj všetko a asi nebude prakvapením, že svetovým centrom napodobenín je Čína. Pozor, pri niektorých "fejkoch" však ide doslova o život.

Falšujú sa aj kondómy

Práve z Číny prišla nedávno kuriózna správa - lokálne autority v provincii Fujian rozložili sieť pozostávajúcu z 37 osôb, ktoré sa roky špecializovali na výrobu napodobenín - pozor, teraz to príde - kondómov. Čínska polícia pri raziách skonfiškovala okolo 4,65 milióna falošných kondómov od značiek ako Durex, Contex, či Jissbon. Následné vyšetrovanie ukázalo, že organizovaná skupina v improvizovaných podmienkach dokázala vyrobiť až 20-tisíc kusov tohto produktu denne, a čo je horšie, kondómy vyvážala aj za hranice.

Čo sa na prvý pohľad javí ako kuriózna správa pre pobavenie však takou na ten druhý už nie je - okrem zjavného porušenia intelektuálneho vlastníctva držiteľov dotknutých značiek a škôd, ktoré utrpeli firmy vyrábajúce originálne produkty totiž ide aj o zdravie. Testy totiž dokázali, že skonfiškované napodobeniny kondómov nespĺňali ani základné bezpečnostné normy a pri ich použití tak okrem neželaného tehotenstva hrozil aj prenos infekčných pohlavných chorôb. Táto "kondómová aféra" pritom nie je ani zďaleka prvou - v roku 2010 v meste Henan našli vyše 2 milióny nesterilizovaných kondómov, o rok skôr skonfiškovali náklad, ktorý ako lubrikant využíval lacný rastlinný olej. 

Falošný luxus je len špičkou ľadovca

Tento nedávny objav v Číne je však len malou časťou skladačky nebezpečných napodobenín pochádzajúcich z tejto krajiny. Od napodobeniny zubnej pasty známej značky Colgate, z ktorej môžete dostať gastroenterititídu, cez napodobeniny dobíjateľných batérií Panasonic, ktoré sa priehrievajú a dokonca pri nabíjaní vybuchujú až po lieky na rokovinu "zaručene" od renomovaných svetových výrobcov, ktoré sú skôr jedom ako liekom. Falšujú sa dokonca aj jednorázové plienky (tie čínske nie sú sterilizované a obsahujú stopy nebezpečných plastov) alebo pomaranče (tie samozrejme, skutočnými pomarančami aj sú, avšak s falšovanou nálepkou od renomovaných producentov, ako napríklad Sunkist).

"Fejky" sa tak ani zďaleka neobmedzujú len na luxus. Aj ten je však ťahákom - ak toto leto pôjdete na dovolenku do Talianska či Francúzska, vedzte, že až tri štvrtiny na tamojších uliciach predávaných "zaručene pravých" výrobkov vlajkových lodí priemyslu s luxusom ako Chanel či Hermes podľa údajov citovaných agentúrou Bloomberg pochádza práve z Číny. Zvyšok z nelegálnych tovární inde v Ázií, alebo dokonca v Európe.

Čoraz dokonalejšie "fejky"

Napodobeniny, najmä tie high-endové, sú totiž čoraz dokonalejšie. Organizácia Global Intellectual Property Center informuje, že v Číne je hneď niekoľko malých tovární špecializujúcich sa na "fejky" značky Apple. Kopírovatelia údajne dokážu prísť s lacnejšou verziou výrobku tejto značky už pár týždňov od uvedenia na trh a za zlomok ceny ponúkajú prístroje, ktoré skutočne majú časť z funkcií originálu.

Za čoraz dokonalejšími čínskymi "fejkami" však nestoja len samotní Číňania - na to im chýba potrebné know-how. A to dostávajú priamo často priamo od zdroja, od Európanov. Talianska polícia na začiatku milénia rozložila skupinu napodobiteľov hodiniek ikonickej značky Rolex. Zaujímavosťou je, že ich "fejky" boli tak vydarené, že sa dokonca dostali do oficiálnej distiribúcie a rozlíšiť ich od originálov mali často problém i znalci. Vyšetrovanie odhalilo, že súčiastky na ne síce boli vyrábané v južnej Číne, skutnočne vydarené kusy z nich však urobili až hodinárski majstri v Benátkach, ktorí ich opatrili všetkými ochrannými známkami, vrátane miniatúrnych vygravírovaných značiek vo vnútri prístrojov. Odhadovaná výrobná cena takýchto kvalitných napodobenín bola necelých dvetisíc eur, predávali sa však za vyše desaťtisíc.

Miliardový biznis

Čínsky biznis s napodobeninami dosiahol epidemických rozmerov a je neuralgickým bodom sporov medzi touto krajinou a Európskou úniou. Od súčiastok motorov, cez solárne panely až po nelegálny softvér a pirátske kopírovanie hudby. Ochrana intelektuálneho vlastníctva v Číne vykazuje masívne trhliny už roky a je jedným z dôvodov, prečo EÚ stále oficiálne Čínu neuznáva ako plnohodnotnú trhovú ekonomiku. 

Skutočné rozmery biznisu s "fejkamii" možno len odhadovať. Organizácia International Chamber of Commerce (ICC) odhaduje, že kopírovanie značiek a internetové piráctvo je globálnym biznisom s ročným obratom až 750 miliárd dolárov (asi 580 miliárd eur). OECD zasa odhaduje, že ročne hranice medzi štátmi prekorčí falšovaný tovar za vyše 200 miliárd dolárov (asi 155 miliárd eur), čo je napríklad viac ako objem ročného obchodu medzi USA a Japonskom. Celý biznis sa pritom teší neustálemu rastu a začína byť aktívny v čoraz väčšom počte oblastí. Organizácia GIPC (Global Intellectual Property Center) napríklad uvádza, že len v roku 2011 vzrástol objem v USA predávaných falšovaných liekov o 200 percent, pričom odhaduje, že až neuveriteľných 96 percent všetkých online predajcov liekov v USA predávajú nebezpečné lacné čísnske napodobeniny, ktoré neprešli žiadnou kontrolou. 

Napodobeniny škodia celej ekonomike

Potenciálne riziká pre zdravie sú však len jednou stranou mince. Tou druhou sú miliardové škody, ktoré utrpeli spoločnosti, ktorých výrobky sú falšované. Osobitnou kapitolou je softvérové pirátstvo. Organizácia Business Software Alliance hovorí, že ak by bolo nelegálne kopírovanie softvéru vyhubené na celej planéte, vo svete by mohlo vzniknúť až 2,4 milióna nových pracovných miest v IT sektore, ktoré by ročne vytvorili až 400 miliárd dolárov. 

V súvislosti s Čínou býva mnohokrát spomínané Japonsko - aj táto krajina má s výrobou napodobenín výrobkov známych európskych a amerických značiek svoje skúsenosti. Zmena prišla postupne - tak, ako sa po vojne vyvíjalo japonské hospodárstvo, rástli i tamojšie firmy, ktoré na trh prinášali vlastné inovácie. Nelegálni výrobcovia napodobenín dostali od úradov smrteľný úder až vtedy, keď japonské firmy zvýšili tlak na ochranu vlastných značiek. Kedy sa toho dočkáme aj v Číne? Podľa odborníkov to ešte nejaké tie roky potrvá. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:56