StoryEditor

Neškodná zábavka zistí všetko. Američania nás sledujú cez mobil

29.01.2014, 13:23
Vyšetrovanie úradov ukázalo, že NSA sledovala údaje používateľov cez reklamu v mobilných aplikáciách.

Cez smartfóny si denne kontrolujeme denný rozvrh, predpoveď počasia, alebo hráme hry. Počas toho nám však aplikácie ťahajú z telefónu e-mailové adresy, telefónne čísla a ďalšie citlivé súkromné údaje. Vyplýva to z dokumentov, ktoré odhalil ešte Edward Snowden.

Kde ste a čo robíte?

Dokumenty nedávno získali americké a britské médiá. Miestne vlády podľa nich používali na sledovanie ľudí navonok neškodné aplikácie, ako napríklad polulárnu sociálnu sieť Pinterest, či populárnu „najsladšiu hru na Facebooku“ Candy Crush Saga. „Súkromie zomrelo spolu s nástupom digitálnej éry,“ hovorí pre agentúru Bloomberg bezpečnostný analytik Michael Sutton, šéf spoločnosti Zscaler. „Keď dáte niečo na internet, je to ako keby ste to napísali na billboard na Times Square, kde ho vidia všetci,“ dodáva. Analýza, ktorú urobila spoločnosť Zscaler ukázala, že 96 percent z 25 najpopulárnejších sociálnych aplikácií požaduje e-mailovú adresu a zoznam kontaktov, 84 percent z nich zase vyžaduje hlásenie fyzickej polohy. A väčšina ľudí tieto požiadavky bez problémov akceptuje.

Diera v reklame

Zmyslom týchto technológií bolo pôvodne zbierať používateľské dáta kvôli reklame. No keďže tieto údaje sa po sieti presúšajú v nezašifrovanej podobe, bolo pre NSA hračkou ich odchytiť. Samotné aplikácie si pritom dávajú veľký pozor na to, aby sa údaje ich používateľov nedostali do nepovolaných rúk a šifrujú ich. „My si dávame veľký pozor na to, aby údaje o používateľoch putovali k našim serverom zašifrované,“ povedala pre Bloomberg hovorkyňa Facebooku Jodi Seth.

Dieru však Zscaler našiel v inzertných kanáloch, ktoré často nemajú s výrobcom aplikácie nič spoločné. Okrem toho sa zistilo, že z 30 tisícok testovaných aplikácií až 38 percent z nich dokáže lokalizovať polohu telefónu a jeh unikátny kód, 15 percent aplikácií zase vie kradnúť telefónne čísla. Podľa Suttona je sledovanie jedným z dôvodov, prečo sú počítače na ústupe a dôraz sa kladie na smartfóny a tablety.

Najslabší článok? Ľudia

Podľa Michaela Suttona si za sledovanie môžu do istej miery sami používatelia. Napríklad aplikácia Angry Birds od firmy Rovio od vás chce vašu geografickú polohu a unikátny kód zariadenia. Väčšina ľudí však túto podmienku bez mihnutia oka odsúhlasí. Angry Birds je aplikácia, ktorá bola stiahnutá už miliardu krát. A v Snowdenových dokumentoch figuruje ako sledovacia aplikácia.

01 - Modified: 2005-12-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pošta znižuje niektoré poplatky
01 - Modified: 2022-03-25 11:54:19 - Feat.: - Title: Túto appku si radšej okamžite vymaž. Kradne citlivé údaje 02 - Modified: 2021-10-29 05:41:11 - Feat.: - Title: Mark Zuckerberg chystá veľkú zmenu. Facebook bude mať úplne iný názov 03 - Modified: 2021-10-20 09:26:19 - Feat.: - Title: Vieš si to predstaviť ? Facebook vraj mení názov. Gigant sa vyjadril k špekuláciám 04 - Modified: 2021-10-14 14:03:33 - Feat.: - Title: Etický hacker: Keď výpadok Facebooku bol problémom, pád Googlu bude apokalypsou 05 - Modified: 2021-10-06 07:39:28 - Feat.: - Title: Zuckerberg odmieta tvrdenia bývalej zamestnankyne o škodlivosti Facebooku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:24