StoryEditor

Slovensko prišlo definitívne o šancu na Amazon. Ten ide do Brna

26.02.2014, 16:46
Developer ustúpil požiadavkám Brna. Amazon tak do Malaciek už určite nepôjde.

Vedenie Brna sa dohodlo s developerom Amazonu na podmienkach stavby veľkého logistického centra v priemyselnej zóne Černovickej terasy. Mimoriadne zasadnutie rady malo na programe iba dva body, napriek tomu trvalo niekoľko hodín. Jedným z bodov totiž bol návrh dodatku k zmluve, ktorú Brno s developerom CTP podpísalo už v decembri minulého roka.

Pritom ešte pred dvoma týždňami na týchto dodatkoch, ktoré označil na zasadnutí zastupiteľstva konateľ CTP Remon Vos za neakceptovateľné, rokovania skrachovali a on sám sa nechal počuť, že je to definitívny koniec. O investíciu sa hneď začali nahlas hlásiť ďalšie lokality. Do užšieho výberu kandidátov sa pritom dostali aj Malacky.

Stavba prekladiska

Schválenie tohto dodatku má Amazonu po dvoch predchádzajúcich neúspechoch umožniť stavbu obrovského prekladiska. Rovnaký bod bude musieť ešte 18. marca schváliť mestské zastupiteľstvo.

Práve šéf radnice Šťástka bol pritom pri poslednom hlasovaní zastupiteľstva jedným z koaličných poslancov (v Brne vládne veľká koalícia ODS a ČSSD), ktorí predchádzajúci návrh nepodporili a ten kvôli tomu neprešiel. Už vtedy žiadal po developerovi podmienky podobné tým práve schváleným. Pred stredajším rokovaním bol teda už s podobou dohody spokojný. „Terajšia dohoda zväčšuje istotu, že dôjde na postavenie dôležitého diaľničného zjazdu, vďaka ktorému nebudú kamióny Amazonu zaťažovať okolie, " vysvetlil svoj ​​postoj Šťástka.

Na vybudovanie zjazdu v súvislosti s investíciou sa síce už skôr zaviazala vláda aj Riaditeľstvo ciest a diaľnic, to ale Šťástkovi a ostatným nestačilo. Teraz sa do prípravy zjazdu musel zapojiť aj developer CTP. Ten na svoje náklady vykúpi pozemky pre stavbu zjazdu, ktorý potom odovzdá mestu a štátu. Štát následne zaistí stavbu samotného zjazdu.

„Túto záruku považujem za oveľa silnejšiu. Zo strany štátu nám totiž zjazd sľúbil už pred štrnástimi rokmi vtedajší premiér Miloš Zeman. A dodnes nezačal ani s výkupom pozemkov,“ povedal Šťástka s tým, že ak práve na tejto časti bude zainteresovaný investor (respektíve jeho partnerský developer), prebehne oveľa skôr. "Pokiaľ bude samotná stavba prioritou aj pre vládu, mohla by byť v prevádzke už pred koncom budúceho roka,“ predpokladá Šťástka.

Hoci konateľ CTP Invest Remon Vos označil ešte pred necelými dvoma týždňami tieto podmienky za neprípustné a rokovania za mŕtve, bol to práve developer, kto nakoniec ustúpil. „Je to zlom, vyhýbali sme sa tomu ako čert krížu. Teraz sme my tí, ktorí na seba berú riziko,“ potvrdil ústupok regionálny šéf CTP Tomáš Budař.

Trinásť futbalových ihrísk a dvetisíc pracovných miest 

Stredajšia dohoda má umožniť americkej internetovej firme Amazon postaviť v juhobrnenskej priemyselnej zóne Černovickej terasy distribučné centrum o rozlohe trinásť futbalových ihrísk. Centrum má slúžiť na obsluhu dodávok e–shopu na rakúsky a nemecký trh.

Vzniknúť v ňom má až dvetisíc stálych pracovných miest a ďalšie tisícky pred Vianocami. Práve tohtoročnú vianočnú sezónu by už chcel Amazon stihnúť obslúžiť ako z Brna, tak zo stredočeských Dobrovíz, kde sa so zastupiteľstvom dohodol už skôr.

Amazon v Česku

22. októbra 2013
Americká firma Amazon oznámila, že počíta s vybudovaním dvoch veľkých distribučných centier pri Prahe (v obci Dobrovíz) a v Brne (v Turanskej priemyselnej zóne).

november 2013
Hoci žiadne z centier ešte nestálo a ani neexistovali zmluvy na výkup pozemkov, Amazon už začal s náborom pracovníkov.

6. decembra 2013
Prvá veľká komplikácia v Dobrovíze: Vo zvolanom referende sa obyvatelia v pomere 121:76 postavili proti zámeru Amazonu. Referendum bol ale nezáväzný.

30. decembra 2013
Brnenské zastupiteľstvo uzavrelo kúpnu zmluvu o budúcej kúpnej zmluve na pozemky pre Amazon s developermi CTP Invest a Bor Logistics, ktorá mala byť základom následnej dohody.

13. februára 2014
Zastupitelia Dobrovíz sa nakoniec aj napriek počiatočnom nesúhlase obyvateľov dohovorili s Amazonom a za podmienky rôznych kompenzácií prestali blokovať. Občianske združenie Občania pre Dobrovíz ale stále nestiahli odvolanie proti zmene územného rozhodnutia.

14. februára
Brnenské zastupiteľstvo už druhýkrát neschválilo dodatok k zmluve umožňujúci Amazonu začať stavať. Po januárovom posunutí bola teraz problémom snaha niektorých poslancov zaangažovať developera do pripravovanej stavby diaľničného zjazdu .

zdroj: ihned.cz

 

01 - Modified: 2006-02-07 20:32:45 - Feat.: 0 - Title: Investori presúvajú zdroje
01 - Modified: 2021-07-17 08:37:00 - Feat.: - Title: Tento chlapec je najmladšou osobou, ktorá vďaka Blue Origins poletí do vesmíru 02 - Modified: 2021-07-05 11:19:11 - Feat.: - Title: Najbohatší muž sveta dnes končí ako šéf Amazonu, takto z neho vybudoval úspešnú firmu 03 - Modified: 2021-06-07 13:04:07 - Feat.: - Title: Najbohatší muž sveta Jeff Bezos poletí v júli do vesmíru, sníval o tom od svojich piatich rokov 04 - Modified: 2020-10-14 11:15:29 - Feat.: - Title: Megaprojekt na Záhorí zakopol o históriu 05 - Modified: 2020-09-21 19:47:37 - Feat.: - Title: Na rázcestí diaľnic R1 a R2 vyrastie logistika
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:59