StoryEditor

Poradca Schäubleho: Euru dávam tak päť rokov

25.04.2013, 11:00
Autor:
zajzaj
Spoločná mena to má podľa Konrada (na snímke) spočítané, zabijú ju dlhy.

"Euro má v strednodobom horizonte len veľmi obmedzené šance na prežitie. Zadĺženie Európy ho odstráni." Toto nie je vyjadrenie ďalšieho ekonóma, ktorý má veľkú záľubu v katastrofických scenároch a temných víziách, v rozhovore pre nemecký Die Welt to povedal samotný poradca nemeckého ministra, Kai Konrad.

Konrad pritom patrí do najužšieho okruhu poradcov ministra Wolfganga Schäubleho - pôsobí a predseda vedeckej rady pri Spolkovom ministerstve financií. Pre denník sa rozhovoril o európskej dlhovej kríze, pričom vyvrátil presvedčenie, že Európa robí vo svojej politike austerity zásadnú chybu. Narážal pritom na nedávnu široko medializovanú štúdiu odmietajúcu tradičnú makroekonomickú mantru, podľa ktorej hospodárstvo štátu prestáva rásť pri zadlžení na úrovni 90 percent. Na chybu vo výpočtoch Menového fondu, ktorý túto formulku dlhé roky presadzoval, prišli harvardskí ekonómovia Kenneth Rogoff a Carmen Reinhart.

A hoci význam tohto prevratu v teórii je podľa Konrada chybne interpretovaný, pripúšťa, že žiadny štát nemôže len tak robiť dlhy bez toho, aby sa nevystavoval riziku. "Kde však leží hranica, kedy je dlh ešte udržateľný, je však individuálne pre každý štát a nemožno to teda zovšeobecniť," povedal a dodal, že faktory, ktoré na výsledok vplývajú, sú napríklad dynamika rastu alebo štruktúra obyvateľstva.

Ako má však Európa postupovať? "Rastové očakávania, v ktoré ekonómovia i politici dvadsať rokov dúfali, sa nakoniec neuskutočnili. Kto však slabo rastie, nesmie robiť tak veľa dlhov." Konrad však nie je zástancom dlhových limitov, ktoré by na jednotlivé členské štáty uvalil Brusel. "Práve naopak - keď sa k tomuto pokúsime štáty donútiť, tieto nám to oplatia a riskujeme tak koniec európskeho projektu."

"Štáty by mali mať právo zadlžiť sa tak, ako len chcú - ale pod podmienkou, že následky toho budú znášať samé," vyhlásil a dostal sa k jadru svojej argumentácie - nevyhnutnému koncu spoločnej meny. "Pozrite, na Európe mi záleží. Na eure nie. A práve euru dávam len naozaj obmedzené šance na prežitie." Na otázku, kedy sa tak stane povedal, že koniec eura závisí od mnohých faktorov, no päť rokov podľa neho "znie realisticky".

Konradove vyjadrenia však ostro kontrastujú so stanoviskom Berlína. Angela Merkelová niekoľkokrát vyhlásila, že euro je pre prežitie celého integračného projektu kľúčové, a ak padne spoločná mena, padne celá únia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:09