StoryEditor

Zákon roka sa dostal do parlamentu. Štát z ľudí žmýka peniaze, odkazuje opozícia

18.11.2015, 17:23
Autor:
TASRTASR
Do parlamentu sa dnes dostal návrh rozpočtu pre budúci rok. Opozičné strany majú k nemu výhrady.

Štát vôbec neinvestuje do oblastí a politík, ktoré sú kľúčové pre rozvoj potenciálu ľudí na Slovensku. Myslia si to predstavitelia opozičného hnutia OĽaNO, ktorí majú vážne výhrady k vládnemu návrhu rozpočtu na rok 2016.

Ľudia sú len zdroj

"Keď si pozrieme návrh rozpočtu, vidíme, že ľudia sú pre štát najmä zdrojom príjmov," konštatovala na dnešnej tlačovej konferencii podpredsedníčka Národnej rady (NR) SR Erika Jurinová (OĽaNO). Bohatstvom štátu sú pritom podľa nej predovšetkým ľudia, a preto je dôležité investovať práve do nich.

Štát však podľa jej slov "žmýka" z ľudí peniaze, ktoré sa im nijako nevracajú. "To dokazuje i zvyšovanie odvodového zaťaženia práce, neschopnosť pohnúť Slovensko dopredu v oblasti vyšších priemerných miezd, prepad konkurencieschopnosti a absolútne zanedbanie investícií do vzdelávania," kritizovala.

Aj napriek reforme ESO podľa nej investície verejnej správy nevykazujú výraznejšiu efektivitu. Naopak, počet zamestnancov sa neustále zvyšuje. Kým v roku 2012 bolo podľa Jurinovej vo verejnej správe 338 921 zamestnancov, v roku 2015 je to už 404 tisíc ľudí. "A na rok 2016 je ich naplánovaných 407 456, čo je nárast viac ako o 68 tisíc zamestnancov vo verejnej správe," vyčíslila.

Jej kolega z hnutia Jozef Viskupič nesúhlasí so znížením rozpočtu Slovenskej informačnej služby (SIS), ako navrhuje na rok 2016 súčasná vláda. "Po viacerých úpravách rozpočtu má SIS v tomto roku k dispozícii viac ako 47 miliónov eur. V rozpočte na budúci rok vláda navrhuje iba 44 miliónov eur," opísal. V rámci bezpečnosti krajiny by navrhoval udržať rozpočet SIS minimálne na tohtoročnej úrovni. "Keď vie vláda nájsť peniaze na rôzne nezmyselné predvolebné opatrenia, musí ich v dnešnej bezpečnostnej situácii nájsť aj na činnosť spravodajských služieb," konštatoval Viskupič.

KDH: Dlh rastie

Budúcoročný rozpočet verejných financií je zavádzajúci a volebný. Tvrdí to opozičné hnutie KDH, podľa ktorého rastie dlh. Podpredseda hnutia Pavol Zajac rozhodol poslancom v pléne rozdať aj účtenky, aby videli, koľko platí každý občan štátu vrátane novonarodených detí.

"Tento rozpočet je volebný svojím marketingovým zameraním a odkladaním dôležitých ozdravných opatrení a rozhodnutí pre budúcu vládu," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii predseda KDH Ján Figeľ. Podľa neho akákoľvek vláda vzíde z budúcoročných volieb, bude sa musieť zaoberať nielen stavom verejných financií, ale aj dôležitými rozhodnutiami, ktoré sú odkladané už niekoľko rokov hlavne v oblasti školstva, zdravotníctva, ale aj v oblasti sociálneho systému a niektorých ďalších sektorov.

"Rozpočet je zavádzajúci, lebo Robert Fico a jeho jednofarebná vláda sľubovala, že k vyrovnanému rozpočtu dospejeme v roku 2017. Už z návrhu rozpočtu je jasné, že to tak nie je. Ani v roku 2017, ani v roku 2018," tvrdí Figeľ.

KDH tiež uviedlo, že hospodárenie Slovenska má pri rozpočtovaní v tomto roku podľa Európskej komisie skončiť horšie o 200 miliónov eur, v budúcom roku má byť deficit vyšší o 400 miliónov eur a v roku 2018 o 1,4 miliardy eur. "Pre ľudí je to zlé, lebo kvôli deficitom narastá verejný dlh a jeho obsluha," doplnil Figeľ.

Most by účasť vo vláde využil

Podľa Bélu Bugára by Most-Híd v prípade účasti vo vláde využil dobrý stav ekonomiky na rýchlejšie znižovanie deficitu a realizáciu systémových zmien vo viacerých rezortoch. Predložený rozpočet poslanci Most-Híd nepodporia.

"Súhlasíme s tým, že keď sa darí, mali by to pocítiť aj ľudia. Dnes nám rastú príjmy, ale za tejto vlády aj príliš rýchlo výdavky, predovšetkým na nesystémové opatrenia,“ uviedol Béla Bugár. „Vyššie príjmy vďaka lepšiemu výberu daní a rastu ekonomiky by sme využili z polovice na znižovanie deficitu. Druhú polovicu by sme použili na systémové zmeny v rezortoch sociálnych vecí, zdravotníctva, školstva, ale aj dopravy,“ dopĺňa Bugár na webe Mostu. 

Prezentácia k rozpočtu od Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

01 - Modified: 2007-11-13 15:26:10 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - Lecithin
01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:27