StoryEditor

Princ Talál má plán. Chce ukončiť závislosť od ropy

30.07.2013, 00:00
Jeden z najbohatších ľudí sveta, saudskoarabský princ Alwalíd bin Talál bije na poplach.

Saudská Arábia musí podľa neho skoncovať so svojou závislosťou na ťažbe ropy. Ekonomika kráľovstva je totiž až príliš závislá od komodity, ktorej zdroje sa aj v krajine s jej najväčšími zásobami rýchlo míňajú.

Plán pre kráľovstvo
Záujem západu o ropu navyše klesá. Princ preto vypracoval pre kráľovstvo plán, ako sa v budúcnosti vyhnúť vážnym problémom. Ekonomiku treba podľa neho nastaviť na úplne iné investície. Nádej vidí v zdrojoch energie zo slnka či jadra. „Až 92 percent štátneho rozpočtu našej krajiny závisí od ropy. No závislosť sveta je v jasnom a trvalom poklese,“ tvrdí synovec kráľa Abdulláha a jeden z najvplyvnejších Arabov, ktorého majetok magazín Forbes vyčíslil na 20 miliárd dolárov.

Okrem investícií do obnoviteľných zdrojov energie navrhol aj vytvorenie špeciálneho fondu, ktorý bude spravovať ropné rezervy kráľovstva. Tie sa momentálne pohybujú na úrovni vyše 670 miliárd dolárov a stále klesajú.

Opodstatnenosť obáv princa bin Talála potvrdzujú aj experti. „Export Saudskej Arábie do Európy a do USA naozaj klesá, hoci sa im to zatiaľ darí nahradiť exportom do Ázie. Mnohé krajiny Perzského zálivu sa preto snažia túto závislosť znižovať v energetickej oblasti, “ povedal pre HN Boris Tomčiak, komoditný analytik českej spoločnosti Colosseum.

Hoci však Saudskej Arábii nechýba celoročné slnko, problémy môžu byť s peniazmi. „V budúcnosti sa síce počíta so slnečnými zariadeniami, náklady na produkciu solárnej energie sú však stále vyššie ako u klasických elektrární,“ pripomína Tomčiak.

Bridlicová revolúcia
Krajina plánovala v budúcnosti zvýšiť dennú produkciu ropy z 12 miliónov na 15 miliónov barelov za deň. Na krk im však dýcha ťažba bridlicového plynu, ktorá znepokojuje aj bin Talála. Rozmohla sa najmä v USA či Austrálii a postupne ťahá ceny ropy a zemného plynu nadol. „V USA spôsobila ťažba bridlicového plynu doslova revolúciu. Na tieto nové technologické postupy musí reagovať aj Saudská Arábia, keďže ešte pred desiatimi rokmi sa nič podobné ešte neťažilo,“ dodal Tomčiak.

01 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súd s Chodorkovským dnes pokračuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:08