StoryEditor

Energetická kríza hrozí najmä v lete

15.08.2013, 00:01
Autor:
lulu
Energetické problémy Južnej Kórey budú mať minimálny dopad na zvyšok sveta, tvrdí analytik Colosseum.

Je to v Kórei podľa vás také vážne, ako sa to prezentuje? Hrozí najvážnejšia energetická kríza, ako upozorňoval minister?
Južná Kórea vypla krátkodobo kvôli pravidelnej údržbe a nečakaným poruchám niektoré svoje jadrové elektrárne. Ministerstvo energetiky varovalo, že počas horúcich letných dní, keď sa vo veľkom využívajú klimatizácie, môže spotreba vzrásť cez deň počas špičky až na 80 miliónov kilowattov, pričom produkčná kapacita je len 77 miliónov kilowattov. Preťaženie siete by mohlo spôsobiť rozsiahly výpadok. Kríza hrozí predovšetkým teraz v lete. Na jeseň by sa situácia mohla vrátiť do normálu, keď dopyt po elektrickej energii poklesne a budú do systému opätovne pripojené odstavené zariadenia.

Ako by to ovplyvnilo zvyšok sveta a ekonomiky ostatných krajín?
Na iné ekonomiky to bude mať minimálny dopad. Krátkodobo môže kvôli úsporným opatreniam poklesnúť priemyselná produkcia v krajine.

Malo by to dopad aj na spoločný komplex Kesong s KĽDR?
Z politického hľadiska je pre Južnú Kóreu dôležité, aby v spoločnom komplexe nenastali žiadne problémy.

Krajina navrhla, aby sa zdanili mnísi a plastické operácie. Teraz chce tiež vypnúť výťahy a ušetriť elektrickú energiu. Koľko by navrhovanými opatreniami mohla krajina ušetriť?
Výzva na šetrenie elektrickej energie je dočasná, kým nebude dokončená údržba odstavených elektrární. Ide o bezpečnostné opatrenie, aby nenastal výpadok elektrickej energie v krajine. Zavedenie daní na mníchov a plastiky bude mať na štátnu kasu malý dopad. Vláda chce takto viac zdaniť bohatších ľudí.

Čo je najväčším rizikom pre juhokórejskú ekonomiku? Niektorí analytici varujú pred starnúcou populáciou.
Demografický vývoj nie je v Japonsku ani Južnej Kórei priaznivý. Množstvo dôchodcov v týchto dvoch krajinách prudko rastie. Práceschopní ľudia musia preto zvýšiť svoju produktivitu, aby dokázali penzistov uživiť. Problém starého obyvateľstva by sa však v Južnej Kórei nemal výraznejšie prejaviť skôr ako za 10 rokov. Dlh krajiny je na úrovni 35 % z HDP, čo je medzi vyspelými krajinami jedna z najnižších hodnôt.

Boris Tomčiak

analytik Colosseum

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 05:37