StoryEditor

Američania robia reklamu Slovensku. S Kažimírom

08.07.2014, 15:07
Autor:
slsl
Divoká privatizácia, vysoká nezamestnanosť a päť firiem na burze. Takto o nás píšu Američania.

Investori, ktorí sa zaujímajú o investície v rozvíjajúcich sa krajinách Európy by mali zvážiť aj investície na Slovensku. Odporúča to americká televízia CNBC. A vzala si na pomoc nášho ministra financií (Správu o živom vstupe Petra Kažimíra si prečítajte TU).

Také horšie Nemecko

„Slovensko je jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v Európe. Spája sa tu kvalifikovaná a lacná pracovná sila so skúsenosťami najmä v automobilovom priemysle. Za prvý štvrťrok miestna ekonomika vzrástla o dve percentá, čo je v porovnaní s priemerom eurozóny 0,9 percenta výborný výsledok,“ uvádza sa v reportáži s dôrazom na fakt, že sme ako prvá postkomunistická krajina prijali euro.

„Slovensko je takou rizikovejšou verziou Nemecka,“ povedal v rozhovore pre americkú televíziu riaditeľ investičnej spoločnost Metatron Capital Tomáš Martinec. Slovensko prirovnal k akciám takzvaného high-beta indexu, čo sú akcie s vyššou volatilitou, ale s veľmi zaujímavou perspektívou zhodnotenia.

Nemecko je pritom pre Slovensko kľúčovým exportným partnerom, smerujú tam najmä automobily a ich časti. CNBC dodáva, že Slovensko má až tri hlavné automobilky, PSA Peugeot Citroën, Volkswagen a Kia Motors.

Najväčší problém Slovenska

„Od deväťdesiatych rokov sme kompletne prebudovali našu ekonomiku z výroby zbraní na výrobu automobilov,“ cituje televízia ministra Kažimíra. Zároveň dodáva, že nás trápi vysoká nezamestnanosť na úrovni 13,9 percenta, pričom nezamestnanosť mladých je až 32,4 percenta.

„Vláda musí podporovať ekonomický rast, pretože aby sme nezamestnanosť znížili, potrebujeme rásť,“ povedal Jozef Síkela, riaditeľ Slovenskej sporiteľne pre spomínanú televíziu. „No zároveň tu existujú určité bariéry a regulácie, ktoré by sa pre investorov mohli zjednodušiť,“ dodal Síkela.

Privatizácia za kuronu

Američania ale majú zlé správy pre tých investorov, ktorí by chceli vložiť peniaze do slovenských akcií. Na tunajšej burze je iba päť firiem. „Neinvestujeme vo východnej Európe, pretože miestne trhy sú malé a nelikvidné,“ dodáva Martinec. Vinu za nerozvinutý akciový trh pripisuje divokej privatizácii v deväťdesiatych rokoch po páde železnej opony.

Miestni noví kapitalisti v chaose, ktorý v tom období vznikol, získavali bývalé štátne firmy aj za symbolickú korunu (v článku sa spomína kurona ako predchodca eura, pozn. red.). CNBC sa nevyhýba ani divokej privatizácii v čase zákonného vákua, ani témam nebankoviek. „Ľudia boli zmätení. Veľa podnikateľov sa začiatkom 90. rokov „nabalilo“. Dokonca aj dlho po privatizácii uverili firmám, ktoré ponúkali nereálne výnosy od 10 až 15 percent a spálili sa,“ pokračuje Martinec s tým, že aj napriek nedostatku investičných príležitostí na burze domáci investujú najmä do pohostinstva, technológií a alternatívnych zdrojov energie. „Trh tu žije, ale nie vo verejnej sfére. Veľa peňazí je v regiónoch. A ľudia, ktorí majú peniaze, požadujú zisky,“ dodal.

Vyťažili sme z eura

Problémom je tiež vysoká závislosť Slovenska na Nemecku, a to najmä po tom, čo v prieskumoch vyšlo, že nemecká ekonomika spomaľuje. „Naša ekonomika je úzko prepojená s tou nemeckou, to nie je žiadne tajomstvo,“ povedal CNBC Robert Šimončič zo SARIO s tým, že Slovensko by malo posilniť vzťahy s Ruskom, Tureckom a juhovýchodnou Áziou. Ale bez narušenia väzieb so západnou Európou.

Slovensko si podľa neho za prijatím eura v roku 2009 stojí a neľutuje ho ani po skúsenostiach s krízou v roku 2009. „Prijatím eura sme prekonali veľkú prekážku. A teraz máme stabilnú menu. Vďaka tomu sme prilákali množstvo investorov, pre ktorých euro predstavuje istotu. Myslím si, že Slovensko je jednou z mála krajín strednej a východnej Európy, ktorá dokázala vyťažiť z prijatia eura pozitíva,“ uzavrel Šimončič.

Zdroj: CNBC

01 - Modified: 2022-03-30 12:01:29 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 02 - Modified: 2022-03-30 12:01:52 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 03 - Modified: 2022-03-11 10:37:18 - Feat.: - Title: Kažimír: Riziko vyššej inflácie na dlhší čas sa zvýšilo, ECB reaguje 04 - Modified: 2022-02-18 17:23:28 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: S Matovičom máme pracovný vzťah. Zmrazenie cien považujem za náš spoločný úspech 05 - Modified: 2022-02-16 14:40:03 - Feat.: - Title: Strata aj posledných zvyškov Sulíkovho zdravého rozumu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:06