StoryEditor

Cyperský prezident: Partneri nás sklamali. Nájdeme vinníka

24.03.2013, 23:00
Sledujeme online | Na vklady sa môže siahnuť aj inde v Európe, vyhlásil šéf Euroskupiny.
Čo sa cez víkend stalo:

- Cyperský parlament prijal zákon, ktorý umožňuje rozdelenie bánk na "dobré" a "zlé". Napríklad banka Laiki previedla vklady do 100 tisíc eur do "dobrej" banky, tie vyššie by potom nechala v tej "zlej"

- Parlament tiež schválil možnosť kontroly pohybu kapitálu a vytvorenie fondu solidarity

- Ministri financií krajín eurozóny sa na rokovaní zišli až po pol jednej rannej namiesto plánovaných 18:00

- Rokovania komplikovali najmä nezhody cyperského prezidenta N. Anastasiadisa s šéfky Medzinárodného menového fondu Ch.Lagardeovej

21:19 Ruský oligarcha Lebedev: Cyprus mi nestojí ani za zmienku

Ruský podnikateľ Alexander Lebedev (na snímke) v bleskovom rozhovore pre britský Guardian vyhlásil, že v dôsledku dohody s Trojkou stratí na ostrove asi 10-tisíc eur. "Nestojí mi za to, aby som to vôbec komentoval," vyhlásil.

Lebedev, ktorý v Británii vlastní okrem iného denník Evening Standard zároveň vyjadril pochybnosti nad účinnosťou plánovaných kapitálových kontrol. "Cyprus bol vždy v podstate len tranzitná krajina. Peniaze z neho smerovali do Lotyšska, Litvy, Belize, Švajčiarska - skrátka hocikam. Existuje množstvo spôsobov, ako obísť tieto kapitálové kontroly, napríklad rozdelením účtov. Nestojí mi to ani za zmienku."


20:35 Anastasiades v prejave: Nájdeme vinníkov

Cypreský prezident Anastasiades v dlhoočakávanom prejave v štátnej televízii ohlásil plány svojho kabinetu vymenovať vyšetrovateľský tím, ktorý "zistí, kto je zodpovedný za vývoj na ostrove za posledné dva týždne".

Zajtra sa podľa neho ostrov zobudí "do nového dňa, kedy za sebou nechá všetky neistoty, ktoré ho sprevádzali celé mesiace". Niektoré rozhodnutia však vládu ešte čakajú, najmä dimenzovanie kapitálových kontrol, ktoré zamedzia masívnemu úniku kapitálu z bánk.

Prezident zároveň spomenul "sklamanie vyplývajúce z postoja niektorých našich partnerov", ale v jednej vete sa postavil do opozície proti silnejúcim hlasom požadujúcim odchod z eurozóny.

19:47 Finančný svet kritizuje Dijsselbloema

Finančný editor magazínu The Economist: "Cyprus je špecifický vzor, ktorý je na mieru ušitý, aby vyriešil všetky problémy. Je to výnimočne ničnehovoriace. Všetko jasné?"

Finančný blog Zerohedge: "Sporitelia v Európe môžu a nemusia byť v bezpečí. Závisí to, kedy hovoríte s Dijsselbloemom."

Editor The Guardian: "Dijsselbloem už dvakrát za týždeň: Cyprus je špecifický príklad"

Blogger Dsquareddigest: "Aké je to príslovie o tom, že nemáme veriť ničomu, kým to nie je oficiálne dementované?"

19:29 Dijsselbloem Euroskupine "zavaril"

Rozhovor šéfa neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, predstaviteľov Európskej komisie a ECB -  Euroskupiny, Jeroena Dijsselbloema, pre denník The Financial Times, je bezkonkurečne najväčším dnešným škandálom. Holanďan v ňom nevylúčil, že podobný scenár, akému sme svedkami na Cypre, sa môže opakovať aj v ďalších krajinách bloku. Jeho hovorkyňa síce neskôr označila tieto vyjadrenia "za vytrhnuté z kontextu", Dijsselbloem svojimi vyhláseniami už strhol lavínu komentárov.

Škandál sa teraz snaží "hasiť" aj samotná Euroskupina, ktorá vydala vyhlásenie, že špeciálna daň na vklady bola "Cypru ušitá na mieru na základe konkrétnych podmienok v jeho ekonomike a teda nejedná sa o žiadne vzorové riešenie".

19:10 Mihók: Ruských vkladateľov do cyperských bánk nikto netlačil

Ruských vkladateľov do cyperských bánk nikto netlačil. "Rozhodli sa dobrovoľne, teda tak ako každý iný vkladateľ, musia aj oni znášať dôsledky svojej vlastnej finančnej politiky, ktorú realizovali," uviedol dnes predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók na otázku, či po posledných opatreniach EÚ prijatých voči Cypru nevidí riziko možného budúceho zhoršenia vzťahov medzi EÚ a Ruskom.

"Za oveľa nebezpečnejší vidím iný problém. Vkladateľ, ktorý má na Cypre 100.000 eur, môže by vkladateľom, ktorý peniaze nadobudol úplne legálne - zo zdanených príjmov. Som presvedčený, že mnoho Cyperčanov má takéto vklady v cyperských bankách. Zrazu sa im z týchto vkladov bude časť brať, a to napriek tomu, že ich vklady už boli zdanené," poznamenal.

Pri rozhodovaní o opatreniach riešiacich finančnú krízu na Cypre sa podľa neho zrejme nerozlišovalo medzi špekulatívnym kapitálom a reálnymi finančnými zdrojmi, ktorými ľudia disponujú. "Toto môže vyvolať aj nie celkom dobré pohyby v bankových kruhoch. Vkladatelia napríklad v Španielsku, v Portugalsku alebo iných krajinách, v obave pred obdobným riešením, sa môžu začať správať panicky. V tom vidím najväčší problém," upozornil.

 

18:35 Cyperský minister financií: Bola to dobrá noc pre Cyprus

Pripomeňme si prejav Michela Sarrisa z dnešnej noci. Hovorí, že nová dohoda ukončí dlhé mesiace neistoty okolo cyperských bánk.

 

18:31 ECB Cypru v prípade potreby pomôže

Dohoda je schválená, banka tak svoje hrozby, že už dnes ukončí program ELA, ktorý tamojšie banky zásobuje likviditou, už neuskutoční. Tu je tlačová správa v pôvodnom znení.

18:25 Euro je pod tlakom


Spoločná európska mena dnes len krátko profitovala z dohody o záchrannom balíku pre Cyprus. Popoludní sa dostala pod výrazný tlak, informovala agentúra DPA.

Euro sa dnes podvečer obchodovalo po 1,2887 USD, pričom v rannom obchodovaní jeho kurz vyskočil až na 1,3048 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2935 (v piatok: 1,2948) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7731 (0,7723) eura.

V noci nadnes sa krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) po dramatickom maratóne rokovaní v Bruseli dohodli s cyperskou vládou na záchrannom programe, v rámci ktorého Nikózia dostane finančnú pomoc vo výške 10 miliárd eur. Spoločná mena následne posilnila približne o pol centa. Euro si však kurzové zisky dlho neudržalo.

"Aj po dohode existuje celý rad neistôt," uviedol devízový expert banky HSBC Trinkaus Thomas Amend. Napríklad Cyprus musí ešte len presadiť výsledky dohody. V utorok by sa mali cyperské banky opäť otvoriť. Reakcia sporiteľov sa dá len ťažko odhadnúť. Amend okrem toho poukázal na fakt, že dohodu ešte musia schváliť niektoré národné parlamenty, ako napríklad nemecký Bundestag.

Tlak na euro sa zvýšil popoludní. Najprv poradcovia nemeckej vlády znížili prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku z 0,8 % na 0,3 %. Ďalším negatívnym faktorom bolo vyhlásenie šéfa Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema, že záchranný program pre Cyprus je novým modelom pre riešenie problémov bánk v eurozóne. Po zverejnení jeho slov začali oslabovať európske finančné tituly. Informovala o tom agentúra DPA.

18:17 Vyhlásenia šéfa Euroskupiny vzbudili kontroverzie. Ten ich teraz berie späť

Rozhovor, ktorý poskytol Jeroen Dijsselbloem denníku The Financial Times a jeho vyjadrenia, že vlády môžu pristúpiť k špeciálnym daniam na nepoistené vklady aj inde v eurozóne, vyvolali doslova škandál. Jeho hovorca však takéto vyjadrenia upresnil a tvrdí, že použitie vyjadrení "Cyprus ako model" a "vzor" sú "prehnané a vyňaté z kontextu". Informácie z rozhovoru medzitým prebrala aj agentúra Reuters.

 

18:07 Dve najväčšie banky ostanú zatvorené až do štvrtka

Dve banky, ktorých sa nová dohoda dotkne najviac - Bank of Cyprus a Laiki Bank (Popular Bank), ktorá postupne zanikne, ostanú zatvorené až do štvrtka. Ostatné banky by však mali otvoriť už zajtra. Zatiaľ však stále nie je jasné, na ako dlho ostrov uvalí kapitálové kontroly zabraňujúce masívny odlyv peňazí z bánk.

17:59 Šesť dôvodov ako Cyprus zmenil eurozónu

Dosiahnutím dohody o záchrane bánk na Cypre síce lídri eurozóny načas zabránili najhoršiemu - neriadenému bankrotu ostrova, situácia okolo Cypru však v eurozóne narobila veľa škôd. A "najmenej zlá" možnosť zo zlých ponúkaných možností je len jedna strana mince. Eurozóna "po Cypre" už nie je to isté miesto, ako predtým. Čo všetko sa zmenilo? Čítajte viac

17:25 Poradca cyperského prezidenta: Ostrov by mal zvážiť zotrvanie v eurozóne

Poradca cyperského prezidenta v ekonomických otázkach, Christopher Pissarides, sa rozhovoril o výsledku dohody o Cypre pre agentúru Bloomberg. Riešenie prirovnal k "amputácii nohy namiesto toho, aby sa snažili ju vyliečiť".

16:59 Švajčiarska burza padá

Popoludní začala švajčiarska burza prudko klesať.

16:56 Dijselbloem: Dávajte si pozor. Cyprus je vzor, ako budeme pokračovať

Medzitým dal rozhovor v Bruseli aj holandský minister financií a šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Ten trochu vystrašil trhy, keď povedal, že sa záchrana Cypru môže stať šablónou pre záchranu ďalších ekonomík. Vlastne tým povedal, že ak by ďalšie krajiny (Španielsko, Taliansko atď.) krachovali, sporitelia by sa mali obávať v celej eurozóne o svoje vklady nad 100 000 eur.

"To, čo sme v noci odsúhlasili, je spôsob, ako zabrániť možným rizikám," povedal Holanďan denníku The Financial Times. "Ak je týmto rizikom banka, naša prvá otázka by mala byť: čo s tým plánuje dotknutá banka robiť? Dokáže sa rekapitalizovať sama? Ak nie, musíme prísť my a požiadať o to akcionárov a držiteľov dlhopisov. Keď je to nevyhnutné, platiť musia nepoistené vklady".

Dijsselbloem zároveň nepriamo varoval ostatné krajiny, ktorých banky sú v problémoch. Na otázku, či eurozóna v súvislosti s udalosťami na Cypre prijala nový prístup k bankovému sektoru na kontinente, odpovedal, že "krajiny s problémovými bankami musia svoj bankový sektor zmenšiť." Dijsselbloem súhlasil, že Euroskupina má novú stratégiu a že trhy na ňu budú pravdepodobne reagovať odlišne.

V tejto súvislosti sa ako "ďalší kandidáti" na tzv. "bail-in" spomínajú Španielsko, Taliansko a Slovinsko.

16:50 Luxembursko ako AIG?

ECB tvrdí, že ak by malo platiť Cyprus = Lehman Brothers, potom platí, že Luxembursko=AIG. Pretože finančné inštitúcie v Luxembursku držia podľa hodnoty 22x viac aktív než je tamojšie HDP

16:40 Cyprus sa vydal na grécku cestu

"Po veľkej eufórii prichádza vytriezvenie. Politicky to vyhralo Nemecko, Rusko hromží a Cyprus sa môže pripraviť na "grécku kúru" reforiem. Predpoklady na to už má, ak dostane "pomoc" vo výške 10 mld. eur, tak dlh stúpne na grécke úrovne a na návštevy začne chodiť Trojka. Prvé odhady poklesu ekonomiky hovoria o 20%, to je tiež porovnateľné s Gréckom. A politici začali hovoriť o odchode z eurozóny, na to však môže byť neskoro, keďže "pomoc" už dostali. Ale hlavne, že máme euro, symbol solidarity, ako povedal eurokrat Mersch z ECB." Viac v komentári Tomáša Plaveca zo spoločnosti TRIM Broker.

16:32 Cyprus môže obmedziť kapitálové toky len krátkodobo

Cyprus môže uvaliť kontroly na pohyb kapitálu, ale len na obmedzené obdobie, citovala Európsku komisiu (EK) agentúra Reuters.

 "Akékoľvek opatrenia obmedzujúce slobodu pohybu sa môžu prijať len výnimočne a dočasne, a to sa vyžaduje aj od cyperskej vlády," povedal dnes v Bruseli na tlačovej konferencii komisár Európskej únie pre vnútorný trh Michel Barnier. "To je obmedzenie pohybu, ktoré môže trvať len niekoľko dní," uviedol Barnier na margo kontroly kapitálových tokov. Jeho slová podčiarkujú, že každé obmedzenie musí byť čo najkratšie. To zvyšuje tlak na Cyprus, aby jeho banky v čo najkratšom čase začali operovať normálne.

16:30 Slovensko víta dohodu

Slovensko víta konsenzus, ku ktorému sa v otázke pomoci Cypru dospelo dnes v skorých ranných hodinách. "Dohodnutý postup by mal zabrániť neriadenému bankrotu dvoch najväčších cyperských bánk a kolapsu jeho finančného systému," konštatoval v reakcii riaditeľ tlačového odboru Ministerstva financií SR Radko Kuruc. Takúto pozíciu podľa neho spoločne presadzovali Medzinárodný menový fond, Nemecko, Fínsko a Slovensko.

16:20 Cirkev požaduje odchod z eurozóny

Hlava cyperskej ortodoxnej cirkvi, arcibiskup Chrisostomos II. sa stretol s prezidentom Anastasiadesom. Pri tejto príležitosti sa vyjadril aj médiám, keď povedal, že ostrov by mal urýchlene opustiť eurozónu. "Ak nás Trojka vedie k bankrotu, je lepšie ho vyhlásiť hneď teraz a veci zbytočne nenaťahovať." Informoval o tom britský The Telegraph.

16:17 Maltský minister: "Boh nás ochraňuj, keď sa dostaneme do podobných problémov"

Malé štáty eurozóny s pomerne veľkými bankovými systémami prijali novú dohodu na záchranu Cypru s veľkými obavami. Obavy sú najväčšie na Malte a v Luxembursku, ktorú spolu s Cyprom tvorili tri najmenšie ekonomiky únie. Maltský minister financií, ktorý sa pred desiatimi dňami zúčastnil prvého rokovania Euroskupiny o konkrétnom pláne na pomoc Cypru ostal vraj postojom Nemecka tak šoovaný, že po návrate domov napísal pre tamojší denník Malta Times komentár hovoriaci "Boh ochraňuj náš ostrov, keď sa dostaneme do podobných problémov".

Cyperské riešenie prinieslo nervozitu aj do najbohatšieho štátu bloku - Luxemburska, ktorého bankový sektor prevyšuje ročné HDP až neuveriteľných 23-krát. Jeden rozdiel tam však je - vo väčšine prípadov sa totiž jedná o pobočky alebo dcéry zahraničných bánk, najmä nemeckých a francúzskych. Tamojší minister zahraničia, Jean Asselborn, už varoval Berlín, ktorý má podľa neho "vážiť slová, najmä keď sa nikto nesťažuje, že nemecký automobilový, alebo francúzsky zbrajársky priemysel sú prílíš veľké".

15:59 Trojke sa podaril jej cieľ. Okresala cyperský bankový sektor

Druhá najväčšia banka Laiki úplne končí a sporitelia v nej sa môžu rozlúčiť s asi 4,2 miliardami eur. Teda tí, ktorých vklady v banke presahovali poistenú hranicu 100-tisíc eur. Z najväčšej banky ostrova, Bank of Cyprus. ostane len tieň - pripojí sa síce k nej tá "lepšia" časť banky Laiki, aj tam si však nepoistené vklady odpíšu pravdepodobne až 40% hodnoty.

Bankový sektor, ktorý je teraz viac ako sedemnásobne veľký ako HDP ostrova sa tak do roku 2018 prepadne o približne polovicu a bude tak 3,5-krát väčší ako ročný výkon ekonomiky.

15:35 Cyperčania: čaká nás chudoba

Cyprom otriasla výpoveď protestujúcej ženy, ktorá sa zúčastnila pokojného pochodu pred gréckou ambasádou v Nikózii. Zúčastnili sa na ňom najmä stredoškolskí študenti, ktorí upozorňovali, že schválený plán pomoci otrasie ekonomikou ostrova na dlhé roky dopredu.

Spomenutá žena editorovi Channel4 povedala, že budúcnosť jej dcéry je zničená - namiesto štúdia medicíny v Nemecku ostane na ostrove, keďže rodiny prišla o značnú časť úspor.

15:29 Cyperské banky otvoria už zajtra

Informovala o tom tamojšia štátna televízia. Stále však nie je jasné, ako budú vyzerať kapitálové kontroly.

14:53 Nekrasov: Rusko zmrazí nemeckým firmám účty

Bývalý poradca Kremnlinu Alexander Nekrasov opäť naznacil, že Rusko zmrazí účty nemeckým firmám. To ako odplatu za pomoc Cypru.

 

14:33 Barroso: Cyprus potrebuje nielen stabilitu financií, ale celej svojej ekonomiky

Správne implementovanie záchranného plánu pre Cyprus povedie k obnoveniu životaschopnosti cyperskej ekonomiky, uviedol dnes v správe pre médiá predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso o dosiahnutej dohode ministrov financií eurozóny zameranej na odvrátenie štátnemu bankrotu Cypru.
   
"Musíme dbať nielen na finančnú stabilitu. Je to aj o znovunaštartovaní skutočnej ekonomiky," zhodnotil Barroso záchranný pomoc pre Cyprus vo výške 10 miliárd eur, čo podľa neho predstavuje 55 percent cyperského HDP.
    

14:27 Herman Von Rompuy zdôraznil sociálny rozmer krízy na Cypre

Dohoda je "kľúčová pre zabezpečenie trvalo udržateľnej budúcnosti Cypru v eurozóne". "Musíme sa usilovať o to, aby sme zmiernili sociálne dopady krízy na Cypre a mobilizovali európske fondy, ako je fond na podporu zamestnanosti mládeže," uviedol Von Rompuy.

14:18 Ekonóm: Cyprus de facto opustil eurozónu

"Kapitálové kontroly budú superprísne. Aká bude hodnota cyperského eura v porovnaní, povedzme, s nemeckým?" pýta sa ekonóm Tyler Cowen na svojom blogu. "Nazvime to pravým menom: Cyprus v podstate eurozónu opustil, aj keď eurom bude platiť aj naďalej."

Vychádza pritom z pomerne jednoduchej pozície - tým, že kapitál nebude môcť v takej miere opustiť ostrov, má euro uložené v cyperských bankách menšiu hodnotu ako napríklad v nemeckých.

14:13 O čom sa ešte bude rozhodovať: Kapitálové kontroly

Ostrov ešte bude rozhodovať o obmedzeniach vo výbere vkladov z bánk. Predstavitelia Európskej centrálnej banky tvrdia, že tieto reštrikcie by nemali trvať viac ako pár dní, situácia na Islande však ukazuje, že to môže byť oveľa dlhší čas. Tamojšie banky držia zmrazené vklady zahraničných veriteľov už piaty rok.

13:44 Komentátor Guardian: Cyprus bude potrebovať ešte jeden balík pomoci

Je to zlé riešenie, ale pravdeodobne najlepšie možné. Takto hodnotí novú dohodu komentátor britského denníka Guardian Lary Elliot. Ostrov však podľa neho bude potrebovať niekedy v budúcnosti ešte jeden balík pomoci.

"Cyprus čaká neveselá budúcnosť, kedy slabnúce hospodárstvo zvyšuje pravdepodobnosť, že ostrov bude potrebovať ďalší balík pomoci," píše vo svojom komentári. "Nová dohoda totiž neznamená len to, že ekonomický model ostrova končí, ale aj začiatok brutálnych škrtov, ktoré 10-miliardový balík vyžaduje."

13:26 Wolfgang Schäuble: Nová dohoda je lepšia ako stará

Podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho je pred Cyprom dlhá a náročná cesta k obnoveniu ekonomiky, ale dohoda o európskej pomoci ponúka krajine najlepší spôsob, ako sa znova postaviť na nohy.

Uzavretá dohoda je z pohľadu Nemecka podľa ministra oveľa lepšia, než dohoda z minulého týždňa. Tú odmietol cyperský parlament a o svoje peniaze podľa nej mali prísť aj drobní sporitelia.

 

13:22 Anmastasiades chystá reč. Banky otvoria už zajtra

Cyperský prezident (na snímke) vystúpi dnes o siedmej hodine miestneho času (šiestej hodine nášho času) s prejavom v štátnej televízii. Komentovať v nej bude včerajšie stretnutie Euroskupiny, ako aj novú dohodu o záchrane tamojšieho bankového sektora.

Minister vnútra Sokratis Hasiko medzitým vyhlásil, že nová dohoda je pre ostrov "najlepšie z možných riešení" a predbežne oznámil, že banky na ostrove otvoria už zajtra.

13:15 Eurokomisár pre vnútorný trh: Je to lepšie ako bankrot

Eurokomisár pre vnútorný trh Michel Barnier povedal agentúre Bloomberg, že nová dohoda je "lepšia ako bankrot". Priznáva však, že od dokonalosti má ďaleko.

13:07 Rusko prisľúbilo, že prispeje na záchranu Cypru

Aj Rusko teraz prispeje k záchrane Cypru. Agentúra DPA informovala, že prezident Vladimir Putin dal pokyn vláde, aby podporila úsilie Euroskupiny zamerané na záchranu ostrovnej republiky.
     
Podľa agentúry AP ruskí občania majú v cyperských bankách uložených asi 20 miliárd eur. Podľa nemeckej televíznej stanice Das Erste cyperské oficiálne štatistiky uvádzajú, že na ostrove v Stredozemnom mori trvalo žije asi 14.000 ruských občanov. Podľa neoficiálnych údajov sa ich tam zdržiava viac ako 40.000.

12:41 WSJ: Záchranný plán povedie k prepadu cyperskej ekonomiky

Plán pomoci prinesie Cypru hlbšiu hospodársku recesiu. Napísal to dnes denník The Wall Street Journal (WSJ), zatiaľ čo stanica BBC tvrdí, že dohoda má "len málo víťazov" a že poškodila reputáciu eurozóny.

Objavujú sa aj názory, že by ekonomika tejto ostrovnej krajiny mohla tento rok vykázať až desaťpercentný prepad.

Záchranný plán cypersku ekonomiku tvrdo zasiahne - prinajmenšom v krátkodobom horizonte. Rovnako ako u ďalších záchranných plánov eurozóny aj táto pomoc prehĺbi recesiu a zvýši nezamestnanosť. Kombinuje uťahovanie opaskov so zmenšením veľkosti bankovníctva, ktoré je kľúčovým sektorom cyperskej ekonomiky, uviedla BBC.

WSJ cituje ekonómov, podľa ktorých by sa cyperská ekonomika mohla v najbližších rokoch prepadať aj o viac ako desať percent. "Blízka budúcnosť bude pre krajinu a jej obyvateľov veľmi obtiažna," pripustil po rokovaní európsky komisár Olli Rehn.

 

12:37 Medvedev sa hnevá

Ruský premiér sa poriadne oprel do schváleného plánu záchrany cyperských bánk, keď vyhlásil, že "Cyprus odsúhlasil krádež v bankácg Laiki Bank a Bank of Cyprus". Je to zároveň prvá reakcia Moskvy na vyriešenie cyperskej krízy. Rusko však už aj predtým nesúhlasilo, aby sa na bankové vklady siahalo.

"Pokračujú v krádeži toho, čo už kradnúť začali," povedal Medvedev štátnej tlačovj agentúre Interfax. Dopady na ruský biznis nie sú podľa neho však ešte známe. "Bude to závisieť od toho, ako sa situácia na ostrove bude vyvíjať."

12:10 Novú dohodu o pomoci už cyperský parlament schvaľovať nemusí

Záchranný plán pre Cyprus, ktorý ministri financií eurozóny schválili v noci na dnes a vďaka ktorému sa ostrovný štát vyhne bankrotu, musí prejsť ešte legislatívnym procesom v parlamentoch Fínska, Holandska a Nemecka, upozornil dnes európsky internetový denník EUobserver.
     
Dohoda o finančnej pomoci sa však vyhne schvaľovaniu v cyperskom parlamente. Ten už tesne pred odchodom vládnej delegácie na nedeľňajšie (24.3.) rokovania do Bruselu prijal nový zákon o rezolúcii bánk, ktorý legislatívne pokrýva väčšinu prvkov programu, no nie sú vylúčené ďalšie legislatívne úpravy, uviedol EUobserver.

11:25 FT: Rusi už pripravujú odchod z Cypru

11:20 Sporitelia v Bank of Cyprus zrejme prídu až o 30 percent vkladov

Majitelia účtov v Bank of Cyprus zrejme prídu o 30 percent svojich vkladov nad 100.000 eur. V prípade druhej najvyššej cyperskej banky Laiki budú zrejme straty ešte vyššie. Uviedol to dnes v rozhovore pre írske rádio šéf cyperského parlamentného výboru pre finančné záležitosti Nicholas Papadopulos.

"Nepočul som formálne oznámenia o škrtoch, ale toto je číslo, ktoré som počul," vyhlásil.

Sporitelia majú výmenou za škrty získať akciové podiely v banke. U Laiki budú škrty vyššie, pretože je potrebné získať od sporiteľov tejto banky v rámci bankovej reštrukturalizácie 4,2 miliardy eur, napísala agentúra Reuters. Bank of Cyprus by mala prispieť sumou 1,2 miliardy eur.

11:16 Záznam odhalenia veľkej dohody

Tu si môžete pozrieť záznam tlačovej konferencie, na ktorej bola dohoda oznámená (pre každého, kto mal dnes o druhej v noci na práci lepšie veci)

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/embed/yTqXXGtXII4

 

10:57 Poďakovanie od prezidenta

Prezident Cypru Nicos Anastasiades vydal krátke vyhlásanie, v ktorom sa poďakoval ľudom za ich podporu počas včerajšieho rokovania v Bruseli

10:50 Zlé riešenie pre Cyprus

"Situácia na Cypre nemala dobré riešenie - a to, ktoré bolo v noci prijaté, je jedno z tých zlých. Europolitici sa dušujú, že sa nič podobné v žiadnej ďalšej krajine stať už nemôže," tvrdí komentátorka českých Hospodárskych novín Julie Hrstková.

 

10: 32 Hudák: Dohoda o pomoci pre Cyprus je víťazstvom rozumu nad emóciami

Dohoda o finančnej pomoci Cypru je víťazstvom rozumu nad emóciami a je v línii toho, čo si želala aj Slovenská republika. Konštatoval to po skončení nočného rokovania ministrov financií eurozóny (Euroskupina) v Bruseli štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Vazil Hudák.
    

 

10:30 Banky na Cypre by mali otvoriť čo najskôr

Nemecký minister financií Schäuble povedal, že cyperské banky by sa mali otvoriť čo najskôr (aktuálny plán je, že zajtra ráno), dnes sa o tom bude intenzívne rokovať. Európsky parlament by mal schváliť všetky náležitosť k záchrane do tretieho aprílového týždňa.  (Zdroj: Trim Broker)

 

10:15 Straty vkladateľov dosiahnu 30 percent

Cyperské ministerstvo financií hovorí, že straty veľkých vkladateľov (nad €100 tis.) v Bank of Cyprus by mali dosiahnuť 30%.(Zdroj: Reuters)

9:52 Cyprus - marcové aktuality

16. marca - Ministri financií eurozóny sa dohodli na záchrannom balíku pre Cyprus v hodnote maximálne desiatich miliárd eur. Cyprus má k záchrane prispieť sumou 5,8 miliardy eur jednorazovou daňou 9,9 percenta z bankových vkladov nad 100.000 eur a 6,75 percenta pri nižších vkladoch. Zvýšiť by sa mala aj firemná daň z desiatich na 12,5 percenta a rozšíriť privatizácia.

19. marca - Cyperský parlament odmietol jednorazové zdanenie vkladov. Cyperská vláda pritom parlamentu predložila upravený návrh, podľa ktorého vklady do 20.000 eur majú byť od dane oslobodené. Bez pomoci hrozí ostrovu štátny bankrot.

20. marca - Pomoc štátu ponúkla cyperská ortodoxná cirkev, ktorá ponúkla vláde úver krytý značným cirkevným majetkom. Cirkev je tiež hlavným akcionárom tretej najväčšej banky Hellenic Bank. Pozornosť upútala správa nemeckého servera Deutsche Wirtschafts Nachrichten, podľa ktorej si cyperskí politici pred rozhodnutím o zdaňovaní vkladov poslali do zahraničia 4,5 miliardy eur.

21. marca - Cyperská vláda predložila parlamentu tri návrhy zákonov v rámci opatrení na záchranu krajiny pred bankrotom. Zriadený by mal byť takzvaný fond solidarity, prostredníctvom ktorého bude okrem iného zastavený štátny majetok. Vláda tiež navrhla reštrukturalizáciu druhé najväčšie a vysoko zadlžené banky Laiki.

22. marca - Cyperský parlament schválil prvé body záchranného plánu - zákony o dohľade nad pohybom kapitálu, o zriadení fondu solidarity a o reštrukturalizácii bánk.

23. marca - Cyprus sa dohodol so zástupcami veriteľskej "trojky" na jednorazovom zdanení nepoistených vkladov nad 100.000 eur. U najväčšieho cyperského ústavu Bank of Cyprus majú zdaniť 20 percentami, u ostatných bánk štyrmi percentami.

24. marca - Výbery peňazí z bankomatov Laiki a Bank of Cyprus začali byť obmedzené na maximálne 100 eur denne.

25. marca - Ministri financií eurozóny schválili záchranný plán pre Cyprus, ktorý nepostihne poistené vklady do 100.000 eur. Vklady nad 100.000 eur budú zmrazené, kým sa nevypočíta, aká časť z nich pripadne na pokrytie strát. Dohoda, ktorá predpokladá reštrukturalizáciu "dvoch najväčších bánk na ostrove, nebude vyžadovať schválenie parlamentu. Banka Laiki bude uzavretá, jej dlhy aj niektoré vklady budú presunuté do Bank of Cyprus, ktorá sa výrazne zmenší. Prvú časť úverovej pomoci by mal Cyprus dostať na začiatku mája .

09:48 Cyprus je nahý, nech žije Švajčiarsko

"Cyprus nie je jediná krajina, ktorá nie je schopná vo vlastnej réžii zachrániť svoj bankový systém. Toľko kritizované USA majú v porovnaní so Švajčiarskom alebo Veľkou Britániou svoje banky pod kontrolou. Fanúšikovia švajčiarskeho franku by si mali ešte raz prejsť svoje analýzy, pretože investori do britskej libry toto riziko už nejaký ten mesiac do ceny započítavajú," tvrdí v komentári dňa pre Finweb Vladimír Gešperík.

09:45 Menový fond rozhodne o niekoľko týždňov

Predstavenstvo Medzinárodného menového fondu rozhodne o možnej finančnej pomoci Cypru v nasledujúcich týždňoch.  "Tím odborníkov z MMF a ich európski partneri, ktorí sú už na Cypre, teraz dokončia technické detaily záchranného plánu," povedala šéfka MMF Christine Lagardeová. Dodala, že na základe týchto detailov potom predstavenstvo fondu rozhodne o finančnej pomoci Cypru.

09:04 Divoký týždeň s Cyprom

Minulý týždeň boli na finančných trhoch značné výkyvy. Môžu za to hlavne obavy o Cyprus. Pozrite si videokomentár od analytika X-Trade Brokers Jaroslava Brychtu.

 

 

 

 

 

 

09:01 Polovica vkladov je nad sto tisíc

Finančný sektor na ostrove je niekoľkonásobne väčší ako hrubý domáci produkt krajiny a jeho nadbytočná kapacita je považovaná za kľúčovú príčinu súčasnej krízy. Celkové vklady v bankách činia 68 miliárd eur, z toho 38 miliárd je na účtoch nad 100 000 eur.

09:00 Lagardeová: Plán je dôveryhodný

Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová po stretnutí s členmi Euroskupiny povedala, že plán je "komplexný a dôveryhodný" a že odporučí výkonnej rade MMF zapojiť sa do úverového programu pre Cyprus. "Táto dohoda poskytuje základ pre obnovenie dôvery v bankový systém, ktorý je dôležitý pre podporu rastu," uviedla Lagardeová. Výšku sumy, ktorou by sa MMF mohol na pomoci podieľať, však neoznámila.

08:59 Obava o ruskú odvetu

Snaha o súčasnú záchranu Cypre zvyšuje obavy, že by Rusko mohlo podniknúť "odvetné" opatrenia. Rusi totiž majú v cyperských bankách uložených, podľa odhadov, zhruba 30 miliárd eur. O časť z nich by prišli, a to kvôli plánovanému zdaneniu nepoistených vkladov.

"Ak sa na bankové vklady vyššie ako 100 000 eur uvalí daň vo výške 25%, veľa Rusov tým bude značne poškodených," povedal ešte v sobotu bývalý poradca Kremľa Alexander Nekrasov.

08:57 Stanovisko Euroskupiny

 

 

 

 

 

Stanovisko Eurogroup        

 

 

 

 

 

 

 

08:53 Cyperským bankám padá rating

Ratingová agentúra Moody 's Investors Service znížila úverové známky troch cyperských bánk vrátane najväčšieho domu Bank of Cyprus. Dôvodom sú obavy zo strát, ktoré môžu utrpieť ich sporitelia aj neistota ohľadom rekapitalizácie bankového sektora.

08:30 Ropa dražie

Ceny ropy dnes vzrástli v reakcii na rozhodnutie ministrov financií. To upokojilo investorov a zmiernilo ich obavy z ďalšieho prehĺbenia krízy v eurozóne.

Barel americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji sa predával po 94,15 USD (72,71 eura), čo je o 44 centov viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania. Severomorská ropná zmes Brent s májovým kontraktom dnes zdražela o 51 centov na 108,17 USD za barel.

07:06 Klaus Redling: Pomoc Cypru môže začať v máji

Cyprus by mal dostať prvú splátku zo svojho záchranného balíka do menej ako dvoch mesiacov. Informovala dnes o tom agentúra DPA s odvolaním sa na šéfa Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) Klausa Redlinga.
     
"Mali by sme byť v pozícii urobiť prvú splátku začiatkom mája," povedal Redling. Najprv však experti medzinárodných veriteľov Cypru musia vypracovať technické detaily, dodal. Tento plán by mal byť podľa šéfa Euroskupiny a holandského ministra financií Jeroena Dijsselbloema ukončený do polovice apríla.
    

02:30 Anastasiadis: Dohoda je v záujme všetkých

Cyperský prezident zatiaľ príliš chápavý nebol. "Dospeli sme k dohode, ktorá je v záujme Cyperčanov aj Európskej únie," povedal Anastasiadis.

02:10 Zhrnutie, ktoré nepoteší hlavne Rusov

Aj keď zatiaľ máme len kusé informácie o dohode, pokúsime sa o malé zhrnutie toho, na čom sa dohodol Cyprus s Trojkou a čo schválila Euroskupina:

1 / Banka Laiki bude rozdelená na "dobrú" a "zlú" banku
2 / Do "dobrej" banky budú prevedené vklady do hodnoty 100 000 eur, zlá banka potom bude zahŕňať vklady presahujúce 100 000 eur

3 / Novo vzniknutá "dobrá" banka sa pripojí k Bank of Cyprus, časť vkladov "zlej" banky sa zmrazí a použije sa na reštrukturalizáciu bankového sektora. Ako veľmi budú tieto vklady zdanené, zatiaľ nie je jasné. Hovorí sa o 40-percentnej sadzbe.

4 / Banka Laiki by mala časom zaniknúť. O zamestnanie tak prídu tisícky ľudí.
Vo výsledku by teda mali byť zdanené len vklady nad 100 000 eur v banke Laiki.  To je však zlá správa pre Rusov, ktorí v ​​nej majú uložené obrovské finančné prostriedky.

O zdaňovaní vkladov v Bank of Cyprus sa teraz neuvažuje, ale v budúcnosti to je stále možné. Dohodu musí schváliť cyperský parlament, ktorý tak zrejme urobí zajtra. Potom by zaslaniu finančnej pomoci zo strany eurozóny nemalo nič brániť.

Návrh na ozdravenie bankového sektora tak dopĺňa už prijaté zákony o vytvorení fondu súdržnosti a reguláciu pohybu kapitálu.

Cyperský minister financií počas tlačovej konferencie po skončení zasadnutia Eurogroup.

02:07 Dohoda je na svete

Vyzerá to tak, že ministri financií eurozóny schválili plán EÚ a MMF pre cyperské banky. 

02:00 Reuters: Anastasiadis chce uchrániť Cyprus ako daňový raj

Čím ďalej viac detailov z nedeľných rokovaní presakuje k novinárom. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis podľa zdrojov agentúry Reuters bojoval hlavne za normy, aby si Cyprus mohol udržať svoj ​​doterajší ekonomický model, kedy je považovaný za daňový raj a získava tak veľké sumy najmä od bohatých Britov a Rusov.

01:20 Dohoda sa kryštalizuje

Podľa informácií, ktoré teraz prenikajú medzi novinárov, sporitelia s s úsporami menšími ako 100-tisíc eur sa môžu tešiť. Ich by sa daň z vkladov nemala týkať. 

Držitelia vysokých vkladov sa však pravdepodobne budú musiť vysporiadať so 40- percentnou daňou, informuje Christian Fraser z BBC.

01:01 Rompuy záchrancom rokovania

Web gréckeho denníka Kathimerini informuje, ze zdržanie vo večerných rokovaniach boli spôsobené rozporom cyperského prezidenta s šéfkou Medzinárodného menového fondu Lardaeovou. Šlo najmä o požadované zlúčenie bánk Laiki a Bank of Cyprus.

Podľa redaktora Guardianu potom s kompromisom prišiel prezident EÚ Rompuy.

00:55 Banka Laiki by mala byť uzavretá

Agentúra Reuters informuje, že sa cyperský prezident Anastasiades dohovoril s prezidentom EÚ Rompuyom a predsedom EK Barrosom na základnej podobe dohody. Tá by mala zahŕňať vytvorenie "dobrej" a "zlej" banky, ale aj uzavretie druhého najväčšieho bankového domu na Cypre Laiki.

Návrh je zrejme teraz prezentovaný euroskupine.

Podľa zdrojov agentúry by mali byť vklady z Laiki pod 100 000 eur prevedené do novovytvorenej "dobrej" banky.

00:50 Euro rastie 

Informácie o možnej dohode v Bruseli poslali cenu eura nahor o približne 50 centov. 

00:32 Euroskupina rokuje

V Bruseli opäť dochádza k zvratu. Ministri financií eurozóny sa nakoniec za pár minút zídu na rokovanie. To by mohlo naznačovať veľký pokrok.

Nakoniec sa podľa redaktora The Guardian reálne uvažuje o 40% zdanenie vkladov Bank of Cyprus.

 

 

 

 

 

 


Cyprus čaká poriadne ťažké ráno. Na siedmu hodinu sa totiž odložilo rokovanie euroskupiny, ktoré má ukázať ďalšie smerovanie krajiny. Cyprus bude pravdepodobne nútený pristúpiť na jednorázové zdanenie vysokých vkladov v bankách. 

 

 

 

 

 

 

Ostrovná krajina chce odvrátiť hrozbu bankrotu a zástupcovia eurozóny si práve daň predstavujú ako ideálne riešenie. 

„Zdanenie vkladov, o ktorom sa hovorí, je právoplatné a má svoju podstatu,“ povedal pred stretnutím lídrov štátny tajomník nášho ministerstva financií Vazil Hudák.

Hodiny pred krachom
„Ak nebude dosiahnutá dohoda, sme stratení,“ vyhlásil hovorca cyperskej vlády Christos Stylianides. Cyperčania totiž vyčerpali všetky možnosti ako nesiahnuť na vklady. V piatok im pomocnú ruku odmietlo podať Rusko a jedinou cestou ako získať potrebných 5,8 miliardy eur na uvoľnenie pomoci z Bruselu bolo zdanenie vkladov.

Už v sobotu sa medzinárodní veritelia s Cyprom dohodli na jednorazovom 20-percentnom zdanení vkladov nad 100-tisíc eur v najväčšej banke Bank of Cyprus. Zdanené mali byť aj vklady v ďalších bankách, tentoraz štyrmi percentami.

 

 

 

 

 

Ak by rokovanie euroskupiny neprinieslo dohodu, cyperské banky by mali existenčný problém. Európska centrálna banka totiž odstaví cyperské banky od likvidity, čo pre ne znamená bankrot. Ľudia by tým prišli o svoje peniaze a štátu by chýbali peniaze na výdavky.

Krátkodobé riešenie
Analytici varujú, že ostrovný štát nastúpil na grécku cestu. „Cyprus zdanením vkladov príde definitívne o nálepku daňový raj,“ povedala pre HN riaditeľka Next Finance Markéta Šichtářová. To sa podľa jej slov negatívne prejaví na hospodárskom raste, keďže bankovníctvo ťahalo celú ekonomiku Cypru. Navyše, ranu dostane aj turizmus. „Kombinácia týchto dvoch faktorov spôsobí v krajine dlhodobú recesiu,“ predpokladá Šichtářová.

01 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Desaťmiliónová investícia do rozvoja výroby v Boleráze 02 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od začiatku na špičke v inováciách 03 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažéri roka 04 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príprava autosalónu v plnom prúde 05 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pracovné príležitosti pre najschopnejších
01 - Modified: 2024-04-10 16:22:04 - Feat.: - Title: Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý 02 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne 03 - Modified: 2024-03-27 17:40:57 - Feat.: - Title: Španielsko zhodilo z lietadiel nad Pásmom Gazy 26 ton humanitárnej pomoci 04 - Modified: 2024-03-21 12:56:57 - Feat.: - Title: Jednorodičia majú špecifické problémy a treba im pomáhať adresne. Zákon ich prehliada, tvrdí PS 05 - Modified: 2024-03-12 13:23:00 - Feat.: - Title: Trump sľubuje stop pomoci Kyjevu, Biden v nej bude pokračovať. Rozdelí Európu a Ameriku vojna na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:06