StoryEditor

Financial Times: V Nepále či v Iráne rozbehnete biznis ľahšie ako na Slovensku

04.10.2014, 00:00
Chcete začať podnikať na Slovensku? Tak si to rozmyslite. Je jednoduchšie začať podnikať v Iráne, Nepále či Afganistane, než u nás.

Podnikatelia sú kostrou každej ekonomiky a od toho, ako ľahko sa im robí biznis, závisí aj výkonnosť ekonomiky. Svetová banka (SB) sa pozrela na to, ako dlho trvá založenie podnikania v jednotlivých krajinách sveta. A výsledky sú alarmujúce, pretože Slovensko v tomto rebríčku neobstálo zrovna najlepšie. Je jednoduchšie začať podnikať v Iráne, Nepále či Afganistane, než na Slovensku. No keď sa už podnikateľovi podarí biznis rozbehnúť, podniká sa mu podľa banky pomerne ľahko.

Na konci rebríčku

Svetová banka si plní svoje úlohy veľmi svedomito a zostavila hneď dva rebríčky. V rebríčku Starting a Business, hodnotí počet dní, ktoré potrebuje začínajúci podnikateľ na začatie podnikania a v rebríčku Ease of doing business hodnotí podnikateľské prostredie v danej krajine. V tom druhom neobstálo Slovensko zrovna najhoršie a drží sa v jeho prostrednej úrovni.

Mapa znázorňuje úroveň podnikateľského prostredia v danej krajine

 

 

No ak sa pozrieme na rebríček banky, ktorý hodnotí rýchlosť založenia podnikania, tak sa Slovensko potáca na jeho dne. Podľa banky je jednoduchšie začať podnikať v Iráne, Gruzínsku či Afganistane, než na Slovensku, ktoré sa v tomto rebríčku umiestnilo až na 108. priečke. U našich susedov je to ale ešte horšie. Poľsko skončilo na 116. mieste a Česká republika až na 146. Naopak v Maďarsku si biznis založíte oveľa ľahšie a to našich susedov zaradilo na vynikajúce 59. miesto.

Rozdiely medzi rozvojovými krajinami a strednou Európou si všíma aj denník Financial Times. "Rozbehnúť biznis v Iráne, Nepále či Kostarike je jednoduchšie než v Česku, Poľsku alebo Slovensku," uviedol denník na svojej facebookovskej stránke.

Počet dní, ktoré potrebujete na založenie podnikania

 

 

Podľa Svetovej banky dopláca podnikateľské prostredie na Slovensku na veľkú byrokraciu a veľmi často sa meniace zákony, ktoré znepriehľadňujú zakladanie eseročiek. Z našich susedov má najlepšie nastavený systém pre založenie podnikania Maďarsko. Tam potrebujete na založenie biznisu iba päť dní, zatiaľ čo na Slovensku ich potrebujete až 19.  

Priveľa byrokracie

Lepšie sú na tom ekonomicky zaostalejšie krajiny ako Irán, Afganistan či Gruzínsko. Založiť si podnikanie v Iráne je podobná púť ako na Slovensku a trvá to 16 dní. V takom vojnou spustošenom Afganistane na to budete potrebovať len päť dní a v Gruzínsku dokonca iba dva. Tak a teraz sa rozhodnite, kde chcete založiť svoje budúce podnikanie.

No nebola by to Svetová banka, keby nám nedala aj nejaké to odporúčanie na zlepšenie tejto bezútešnej situácie. Slovensko sa podľa jej expertov musí zamerať na zníženie byrokracie, ktorá je zdrojom najväčšej frustrácie pri zakladaní podnikania.

01 - Modified: 2006-11-06 08:13:47 - Feat.: 0 - Title: Hossa naďalej dominuje
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:28