StoryEditor

Scenár z ríše snov (komentár)

21.01.2016, 11:01

Keď ECB uvoľnila v decembri menové kohútiky, netušila ešte, čo všetko sa môže počas mesiaca a pol stáť. Napätie v Číne a prudký prepad cien ropy ďalej dramaticky znížili inflačný výhľad na tento rok.

Všetko lacné nám prospieva

Posledná decembrová prognóza ECB počítala s tým, že ropa v tomto roku zdražie na 52,5 dolárov za barel a inflácia vďaka tomu bude v priemere okolo 1 percenta v tomto roku a 1,7 percenta v roku 2017. To je dnes scenár z ríše snov... Budeme radi, keď sa ropa v priebehu roka vráti medzi 30-40 dolárov za barel a aj v takom prípade sa bude inflácia v priemere pohybovať pod hranicou 0,5 percenta. Navyše cenové tlaky môžu zoslabnúť ešte viac, ak Čína nechá ďalej výraznejšie oslabiť jüan.

Je síce pravda, že ako lacnejší benzín, tak lacnejší čínsky tovar vo finále európskym spotrebiteľom prospievajú. Zvlášť v situácii, keď sa pekne vylepšuje nálada na pracovných trhoch v eurozóne. ECB sa však môže báť, že nečinným prihliadaním riskuje stratu svojej kredibility - už tri roky sa pohybuje inflácia hlboko pod cieľom ECB a teraz to vyzerá, že tam zostane ešte ďalší rok a pol.

Citlivý Draghi

Navyše čínska kríza môže sama o sebe časom nahlodať dnes dobre vyzerajúce nálady európskych podnikov a domácností. Súčasne od decembra ďalej viditeľne kleslajú dlhodobé inflačné očakávania, ktoré sú akýmsi barometrom dôvery v ECB a prezident Draghi je na ich pohyb dosť citlivý...

Čo teda dnes od ECB čakať? Posledné zasadnutie ukázalo, že vo vnútri bankovej rady panujú hlbšie rozpory a odhlasovať dnes ďalšie uvoľnenie menových kohútikov nebude vôbec jednoduché ... aj keby si to hlavný ekonóm ECB Peter Praet prial akokoľvek. Posledný vývoj však hrá holubiciam do kariet a čakáme, že Mario Draghi naznačí možnosť ďalšieho mierneho uvoľnenie menových podmienok v tomto roku. To by nemala byť dobrá správa pre euro, zatiaľ čo ťažiť z toho opäť môžu krátkodobé euroval dlhopisy.

Región

Poľský zlotý po udalostiach v posledných týždňoch včera znovu výrazne oslaboval, voči euru o 1,3 percenta. Okrem politickej situácie zlotému navyše včera neprospeli ani čísla z trhu práce, najmä dáta o decembrových mzdách, ktoré zostali za očakávaním. Tento údaj by sme však nepreceňovali a to aj preto, že zamestnanosť ako taká naopak rástla.

Zlotému zrejme neprospel ani ďalší prepad rubľa (o vyše 5 percent), na ktorý je v poslednej dobe zlotý citlivý. Pripomeňme, že vzhľadom k dobrým fundamentom poľskej ekonomiky sa domnievame, že súčasné oslabenie zlotého nevydrží a v druhom štvrťroku by sa pár EUR/PLN mohol vrátiť k 4,3.

Pod ľahkým tlakom bola včera aj koruna, ktorá sa mierne vzdialila od intervenčnej hranice ČNB. To je zaujímavé najmä preto, že z hľadiska exportérov sa priaznivo vyvíjajú aj forwardové kurzy pre jeseň tohto roku, kedy už bude pravdepodobnosť exitu ČNB z doterajšieho režimu nenulové.

Dlhopisy

Zlá nálada na akciových trhoch a prepad cien komodít ďalej želali bezpečným dlhopisom v Európe aj v USA. Nemecký desaťročný dlhopis ale oťukávať hranicu 0,5 percenta len veľmi opatrne. Dnešné zasadnutie ECB podľa nášho názoru môže pomôcť ukončiť krátku krivku, zatiaľ čo dlhšia bude viac sledovať ďalší pohyb akcií a ropy.

Komodity

Cena ropy Brent sa včera opäť vydala svižne smerom nadol a poklesla asi o 3 percentá (v dolárovom vyjadrení 0,9 USD/barel). V neskorých večerných hodinách rope mohla síce priťažiť dáta API o amerických zásobách ropy, ale pokles sa odohral už predtým.

Opäť sa nám ťažko hľadá fundamentálne vysvetlenie. Dnes popoludní budú trhy sledovať zverejnenie oficiálnych štatistík o zásobách ropy a produktov v USA. Vzhľadom k silnej medvedej nálade na trhu možno popoludní očakávať zvýšenú volatilitu.

Pod tlakom boli opäť aj ceny základných kovov, aj keď tie klesali relatívne málo (za posledné 4 týždne napríklad aj na Číne veľmi závislá meď odpísala 8 percent oproti 25 percentám na rope Brent...).

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2008-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemec Jürgen Klinsmann odmietol trénovať FC Liverpool
01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:20