StoryEditor

Colorado zažíva odvrátenú tvár legalizácie marihuany

07.06.2014, 00:00
Autor:
redred
Päť mesiacov po tom, čo sa Colorado stalo prvým štátom USA, ktorý umožnil rekreačný predaj marihuany, ďalej zúri bitka o legalizáciu tejto drogy.

Policajti v Colorade a susedných štátoch, lekári z pohotovosti aj oponenti legalizácie čím ďalej tým častejšie vyzdvihujú sériu nedávnych problémov, aby tak odradili ďalšie štáty flirtujúce s myšlienkou uvoľnenia zákonov o marihuane. Rastie napríklad počet psychotických záchvatov. Informuje o tom portál e15. 

Ako napísal denník The New York Times, pripomínajú prípad muža z Denveru, ktorý len niekoľko hodín po tom, čo si kúpil balíček marihuanových cukríkov Karma Kandy z jedného z nových coloradských obchodov predávajúcich marihuanu, začal blúzniť o konci sveta, potom vytiahol z rodinného sejfu revolver a zabil svoju ženu.

Niektorí lekári uvádzajú, že liečiA zvýšený počet detí i dospelých, ktorí ochoreli po silnej dávke jedlej marihuany. A šerifovia v susedných štátoch sa sťažujú, že k nim z Colorada mieria zdrogovaní vodiči. 


Liek na slovenskú nezamestnanosť existuje. Marihuana


"Myslím, že z ktoréhokoľvek hľadiska nie je skúsenosť Colorada dobrá, ak nie ste zapojení do obchodu s marihuanou," povedal Kevin A. Sabet, výkonný riaditeľ skupiny Smart Approaches to Marijuana, ktorá sa stavia proti legalizácii. "Videli sme narušené životy. Videli sme smrť priamo spojenú s legalizáciou marihuany. Videli sme marihuanu prenikajúcu cez hranice Colorada. A videli sme, ako sa marihuana dostáva do rúk deťom," dodal.

Napriek podobným historkám ale existuje zatiaľ len málo údajov, na ktorých by sa dalo stavať. Kvôli časovému oneskoreniu rady zdravotných štatistík môže trvať roky, kým budú známe prípadné vplyvy legálnej marihuany v podobe užívania drog teenagerov, vylúčenia zo školy či počtu smrteľných dopravných nehôd. 

Až tento rok v januári napríklad Coloradská dopravná polícia začala sledovať počet ľudí, ktorým bol zadržaný vodičský preukaz, pretože šoférovali pod vplyvom narkotík. Od tej doby šoférovanie pod vplyvom marihuany predstavuje asi 1,5 percenta všetkých prípadov vodičov, ktorí sa do záznamov polície dostali za riadenie pod vplyvom alkoholu alebo drog. 

Účelovo vybrané prípady?
Stúpenci legalizácie argumentujú, že kritici zámerne vyberajú výnimočné prípady, aby očiernili mladý priemysel, ktorý pod prísnym dohľadom utešene prekvitá. Veľká väčšina štátnych zdravotných a rekreačných predajní marihuany dodržiava prísne štátne pravidlá, uvádzajú. Tieto obchody už predali marihuanu státisícom zákazníkov bez akéhokoľvek incidentu; priemysel zatiaľ na daniach a poplatkoch vyniesol 12,6 milióna dolárov, hoci zisky zatiaľ nespĺňajú niektoré počiatočné odhady.

Stúpenci marihuany tiež uvádzajú, že počet násilných trestných činov v Denveri, kde sídli väčšina coloradských predajcov trávy, je tento rok zatiaľ nižší ako v uplynulých rokoch. Počet lúpeží od januára do apríla klesol o 4,8 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2013 a napadnutia klesli o 3,7 percenta. Celkovo zločinnosť v Denveri poklesla asi o desať percent, aj keď nie je možné povedať, či v tomto poklese zohrali úlohu zmeny v marihuanových zákonoch.

Násilie sa nepotvrdilo 
"Všetky veľké inštitúcie tvrdili, že to bude príšerné a povedie to k násiliu a krvi na uliciach," povedal Brian Vicente, jeden z autorov Dodatku číslo 64, ktorým bola marihuana v Colorade legalizovaná. "Nič z toho sa nestalo. Nebesá sa nezrútili. "Tento spor sa vedie s vervou, pretože obe strany sa zhodujú v tom, že úspech či zlyhanie regulácie marihuany bude utvárať vnímanie legalizácie voličmi v štátoch uvažujúcich o prijatí podobných krokov. 

Potom, čo v roku 2012 štáty Colorado a Washington, kde má rekreačný predaj marihuany začať tento rok v lete, odhlasovali túto zmenu, dali jej opatrný súhlas aj činitelia ministerstva spravodlivosti. Varovali však, že zasiahnu, ak by marihuana rozdúchavala násilie, predaj nelegálnych drog, prúdila von cez hranice štátu či sa dostávala do rúk detí.

Počet prípadov trestného držania marihuany v roku 2013 klesol o 65 percent. Väčšina z najpálčivejších problémov s legálnou marihuanou vyplýva z marihuanových cukríkov, čokolády a ďalších, prekvapivo silných sladkostí. V apríli napríklad žiak štvrtej triedy predával na ihrisku marihuanu, ktorú ukradol svojej babičke. Ďalší deň jeden z jeho spolužiakov na oplátku priniesol marihuanové maškrty, ktoré ukradol tiež svojej babičke.

01 - Modified: 2006-06-16 16:29:00 - Feat.: 0 - Title: Posledná rozlúčka s exministrom Františkom Tóthom bude v pondelok
01 - Modified: 2024-04-02 07:21:17 - Feat.: - Title: Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne. Na Slovensku o tom politici nechcú ani počuť 02 - Modified: 2024-04-01 10:52:00 - Feat.: - Title: V Nemecku vstúpila do platnosti čiastočná legalizácia marihuany 03 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu 04 - Modified: 2024-03-27 13:49:01 - Feat.: - Title: Čaputová udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Odpykal si vyše polovicu trestu za marihuanu 05 - Modified: 2024-03-22 12:08:30 - Feat.: - Title: Nemecko od apríla čiastočne legalizuje rekreačné užívanie konope. Rastliny môžu pestovať aj doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:29