StoryEditor

Španielsko sa prebudilo. Trvalo to sedem rokov

30.07.2014, 19:36
Ekonomika Španielska prekvapila a dostala sa zo záporných čísel. Podarilo sa jej to prvýkrát po siedmich rokoch.

Španielsko si konečne po siedmich rokoch polepšilo. Jeho národný štatistický úrad dnes zverejnil HDP krajiny za posledný štvrťrok tohto roka. Výsledok pozitívne prekvapil. "Za rastom HDP Španielska je stála domáca spotreba a investície podnikov," povedal pre HN analytik Peter Bukov.

Konečne kladný HDP

Podľa údajov Eurostatu, európskeho štatistického úradu, si Španielsko so svojím HDP za posledné roky neviedlo zrovna dobre. Podobné záporné čísla uvádzali aj ostatné krajiny, ktorým sa však z kríze podarilo dostať skôr. Španielsko trpelo záporným HDP v hodnote 1,2 percenta ešte aj minulý rok, za čo si od niektorých euroskeptikov vyslúžilo porovnávanie s Gréckom. "Španielsko však vždy bolo oproti Grécku alebo Portugalsku relatívne silnou ekonomikou," skonštatoval Bukov. Podľa neho je Španielsko podobne, ako menované krajiny, závislé na turizme a cenách realít, nebolo však až natoľko počas krízy postihnuté poklesom HDP.

Za prvé tri mesiace tohto roka Španielsko pocítilo rast HDP v hodnote 0,4 percenta. Za druhý štvrťok sa jeho rast zvýšil o ďalších 0,6 percenta. Rast Španielska pri porovnávaní druhého štvrťroku tohto roku s druhým štvrťrokom minulého roku predstavuje zvýšenie až o 1,2 percenta HDP. Španielsko, so štvrtou najväčšou ekonomikou Eurozóny, sa tak dostáva z dlhodobej recesie. "K zlepšeniu prispeli aj nízke úrokové sadzby na dlhopisoch Španielska, ktoré dosahujú rekordné minimá. Ďalej je to návrat dôvery investorov do krajín Eurozóny po gréckej kríze," vysvetlil Bukov, prečo sa Španielsku začalo dariť. Dodáva, že plusom tejto krajiny je aj fakt, že je stále obľúbenou destináciou turistov. "Konkrétne za rastom HDP na štvrťročnej báze o 0,6 percenta, čo je najsilnejší rast od roku 2007, vidím stálu domácu spotrebu a investície podnikov," zhrnul Bukov. Dodáva však, že to, či si Španielsko rast udrží, záleží hlavne na turistoch. "Záleží hlavne na tom, akú dovolenkovú sezónu zažije krajina tento rok. Počasie nie je až tak dobré a prší aj v Španielsku," vysvetlil. Podľa neho je však pravdepodobné, že si krajina svoj rast udrží.

Ďalšou hrozbou je však deflácia

Jeden problém sa síce vyriešil, no krajina čelí ďalšiemu. Hrozí jej totiž deflácia. Tú spôsobuje pokles spotrebiteľských cien, ktorý sa podľa údajov Španielskeho štatistického úradu ťahá od júna minulého roka. Za tento mesiac poklesli spotrebiteľské ceny až na hodnotu mínus 0,3 percenta, čo je najzápornejšie číslo za sledované obdobie. "Španielsko veľmi nemá možnosť proti deflácií bojovať samé, keďže je členom Eurozóny. Tomuto problému zaň čelí Európska centrálna banka. Krajina sa tak musí vyrovnať s celkovými deflačnými tlakmi v celej Eurozóne, s ktorými však ECB zatiaľ úspešne bojuje," povedal Bukov o možnej španielskej deflácii.

01 - Modified: 2006-08-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrysler Sebring inšpiruje strednú triedu
01 - Modified: 2024-04-24 20:10:01 - Feat.: - Title: Španielsky premiér zvažuje rezignáciu. Dôvodom je vyšetrovanie jeho manželky v korupčnej kauze 02 - Modified: 2024-04-24 12:44:55 - Feat.: - Title: Španielsky súd vyšetruje manželku premiéra Sáncheza pre podozrenia z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 04 - Modified: 2024-04-23 17:43:32 - Feat.: - Title: Španielsko opäť otvorilo kauzu odposluchov vlády, má nové indície od Francúzska 05 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:29