StoryEditor

Grécky politológ: Ľudia môžu hľadať pomoc u radikálov

14.07.2015, 00:00
Podľa politológov ani po ústupkoch zo strany Tsiprasovej vlády nehrozia predčasné voľby

Gréci boli na pokraji krachu a grécka vláda odmietala ustúpiť. Dohoda, s ktorou prišiel do Bruselu na rokovanie skupiny ministrov financií grécky šéf financií Euklid Tsakalotos, bola radikálne zmenená a po mnohých škrtaniach a niekoľkohodinových rokovaniach lídrov krajín Európskej únie sa nakoniec dospelo k dohode. Grécky politológ z Národnej a Kapodistrijskej univerzity v Aténach Michalis Spourdalakis sa porozprával s HN o situácii v jeho krajine.

Aká je v súčasnosti atmosféru v Grécku?

V súčasnosti v Grécku panujú zmiešané pocity. Na jednej strane cítiť uvoľnenie, že nás nevyhnali z eurozóny, ale na druhej strane je tu určité sklamanie z politiky, ktorá môže spôsobiť sociálne škrty a prísne úsporné opatrenia. Panuje tu skepticizmus. Skeptickí sú členovia Syrizy, vláda aj cítiť ho aj medzi občanmi. Otázne je, ako budú reagovať mienkotvorné médiá, ktoré ostro vystupovali proti Syrize a chceli zvrhnúť vládu.

Grécky robotník v Aténach prechádza okolo nápisu „Nie dlhom“.

Grécka vláda je zahnaná do kúta. Môže sa stať, že odstúpi a budú predčasné voľby?

Nemyslím si, že vláda vyhlási predčasné voľby, pretože už dnes poznáme výsledok. Syriza má pred Novou demokraciou náskok okolo 20 percent. Nová demokracia dnes nemá žiadneho lídra. Preto si nemyslím, že predčasné voľby sú aktuálnou otázkou. V každom prípade vláda aj Syriza budú musieť udržať jednotu, všetky opatrenia preskúmať vo veľmi krátkom čase a zistiť, s akými paralelnými krokmi, ktoré jej predpísali inštitúcie, príde a ako by mohla odľahčiť bremeno nižšej a strednej vrstve, ktoré za posledných päť rokov silno trpeli.

Kto nesie záťaž z reforiem?

Za posledných päť rokov sa daňové zaťaženie strednej a nižšej strednej triedy zvýšilo až trojnásobne. Dane vyššej vrstvy narástli iba o 9 percent. Takže uvidíme, čo bude ďalej. V prvom rade musíme vidieť dohodu ako celok, nielen jej čiastkové závery. Taktiež by som chcel vidieť, ako sa k tomu vyjadrí premiér Tsipras a ako sa vyrovná s kritikou, ktorá sa ozýva zo Syrizy a od ľudí, ktorí nie sú s dohodou spokojní.

Je možný dočasný Grexit?

Nemyslím si. Súčasné nastavenie eurozóny takú možnosť nepripúšťa. Vláda bude musieť v najbližších týždňoch prijať nejaké špeciálne kroky, ale potom už do gréckej ekonomiky začnú prúdiť finančné prostriedky a uvidíme, čo bude potom. Ale momentálne to nie je na programe dňa.

Čo sa môže stať v prípade, že Grécko bude musieť opustiť eurozónu?

Po odsúhlasení dohody zo včera už Grexit nie je na stole. Podľa európskych dohôd to ani nie je právne možné. Takže sa v súčasnosti nebavíme o tom, či Grécko opustí eurozónu, alebo bude, prinajhoršom, donútené ju opustiť. To by bol začiatok konca eura a eurozóny.

Aké silné sú krajne pravicové sily v Grécku?

Je zjavné, že ak by vláda alebo jej časť kapitulovala, vytvorí to vstupnú bránu pre radikálnu pravicu a neonacistické skupiny. Ľudia budú nahnevaní a sklamaní a budú hľadať záchranu pod krídlami radikálnych síl. Preto musíme byť veľmi opatrní pri kritike súčasnej vlády.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 02 - Modified: 2024-03-07 11:34:24 - Feat.: - Title: Silné mená v europarlamente? Ak chcú mať na veci vplyv, musia ísť o poschodie vyššie, tvrdí pre HN Jurzyca 03 - Modified: 2024-02-08 14:51:57 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí prišli do centra Atén demonštrovať proti zákonu o vysokých školách 04 - Modified: 2024-02-04 16:31:20 - Feat.: - Title: Europoslanec Peksa pre HN: Krajná pravica začína v Európe opäť vystrkovať rožky. Nevťahujme ju do politiky 05 - Modified: 2023-12-29 20:39:09 - Feat.: - Title: Jedno z najstarších aténskych kín zatvorilo po 102 rokoch filmom Pulp Fiction
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:01