StoryEditor

Choroba bánk sa vracia. Trhy začínajú byť nervózne

14.07.2014, 00:00
Portugalská banka Espirito Santo opäť otvorila debatu o zdraví bankového sektora v eurozóne.

Minulý týždeň nám na problémoch portugalskej banky Banco Espirito Santo ukázal, že boliestky bankového sektora v južnej periférii eurozóny nemusia byť zahojené. Juhoeurópske banky preto budú aj v budúcom týždni pod drobnohľadom investorov. Ak na povrch vyplávajú náznaky ďalších problémov, môžu investori začať premýšľať, či sú európske akcie a dlhopisy správne ocenené a či nie sú nadhodnotené.

Pokiaľ ale verejnosť uverí sľubom ohľadom zdravia portugalských bánk a nervozita okolo juhoeurópskeho bankového sektora utíchne, mali by sa európske akciové trhy vrátiť k rastu. Stále totiž platí, že Európska centrálna banka ide trhom na ruku a pokračuje vo svojej podpornej politike. Pre ďalší vývoj akciových trhov po celom svete bude tiež dôležité, aké výsledky budú predstavovať jednotlivé americké spoločnosti. V budúcom týždni sa totiž za oceánom naplno rozbehne výsledková sezóna.

V minulom týždni priťahovala pozornosť aj americká centrálna banka. Zo zápisnice z jej posledného rokovania sme sa nedozvedeli, kedy by malo dôjsť k zvýšeniu jej úrokových sadzieb. Bolo ale upresnené, že program kvantitatívneho uvoľňovania v podaní Fedu by mal skončiť v októbri. S pozíciou dolára by táto správa ale nemala nijako zásadne zamiešať. Stále sa domnievame, že v krátkodobom, tak aj strednodobom horizonte má dolár pred sebou viac priestoru pre posilnenie.

Zaujímavý vývoj môžeme sledovať na komoditných trhoch. Cena zlata sa pohybuje v blízkosti svojich niekoľkomesačných maxím. Hoci geopolitické napätie vo svete pozvoľna slabne, zlato sa stále drží pomerne vysoko. Po zlate ako bezpečnom prístave sa totiž začínajú čoraz častejšie obzerať veľkí investori vrátane hedžových fondov.

Cena ropy Brent píše iný príbeh ako cena zlata a už od 19. júna klesá. Nahrávajú tomu správy, že Líbya by mala obnoviť vývoz ropy zo svojich prístavov. Pozitívne správy prichádzajú aj z Iraku. Strety medzi vládnymi silami a islamskými rebelmi totiž neovplyvnili vývoz tejto suroviny zo zeme. Ak k tomu navyše pripočítame, že ťažba ropy rastie v USA a Saudskej Arábii, ceny ropy Brent nemá príliš dôvodov k spätnému rastu. To by sme mali čoskoro pocítiť aj my pri našich utratach za pohonné hmoty. Ich ceny by mali v nasledujúcich týždňoch postupne klesať.

01 - Modified: 2006-08-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Credit Suisse zarobil na správe majetku boháčov
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:43