StoryEditor

McDonald´s má problém. Brusel ho vyšetruje kvôli daňovým dohodám

03.12.2015, 11:46
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že začala formálne vyšetrovanie daňového zaobchádzania v Luxembursku so spoločnosťou McDonald's.

Podľa predbežného posúdenia Luxembursko poskytlo prostredníctvom záväzného daňového stanoviska spoločnosti McDonald's výhodné daňové zaobchádzanie v rozpore s pravidlami štátnej pomoci EÚ.

Komisia posúdi najmä to, či sa luxemburské orgány selektívne odchýlili od ustanovení vnútroštátnych daňových právnych predpisov a zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi Luxemburskom a USA, čím by poskytli McDonald's výhodu, ktorú nemali k dispozícii iné spoločnosti nachádzajúce sa v porovnateľnej faktickej a právnej situácii.

Sporné daňové dohody

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová upozornila, že záväzné daňové stanovisko, ktoré spoločnosti McDonald's umožňuje, aby neplatila žiadnu daň z európskych franšízingových poplatkov v Luxembursku ani v USA, je potrebné dôkladne preskúmať z hľadiska pravidiel štátnej pomoci EÚ.

"Účelom zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia medzi krajinami je zabrániť dvojitému zdaneniu – nie slúžiť ako dôvod na dvojité nezdanenie," skonštatovala Vestagerová.

Na základe dvoch záväzných daňových stanovísk vydaných luxemburskými orgánmi v roku 2009 spoločnosť McDonald's Europe Franchising odvtedy nezaplatila žiadnu daň z príjmu právnických osôb.

A to napriek tomu, že zaznamenala vysoké výnosy (250 miliónov eur v roku 2013). Tieto výnosy pochádzajú z odmien z prevádzok v Európe a v Rusku, ktoré platia za právo používať ochrannú známku McDonald's a súvisiace služby.

Problém s daňami

Ústredie spoločnosti v Luxembursku je oficiálne zodpovedné za prijímanie strategických rozhodnutí, no spoločnosť má aj dve organizačné zložky – švajčiarsku, ktorá vykonáva obmedzené aktivity súvisiace s franšízingovými právami, a americkú, ktorá nevykonáva žiadnu skutočnú činnosť. Franšízingové poplatky vyplatené spoločnosti sa prevádzajú do americkej zložky spoločnosti.

Komisia požiadala o informácie o záväzných daňových stanoviskách v lete 2014 na základe tvrdení o údajnom výhodnom daňovom zaobchádzaní so spoločnosťou McDonald's v Luxembursku, ktoré sa objavili v tlači.

Z posúdenia EK zatiaľ vyplýva, že najmä na základe druhého záväzného daňového stanoviska vydaného spoločnosti McDonald's Europe Franchising od roku 2009, spoločnosť neplatila zo svojich výnosov prakticky žiadnu daň z príjmu právnických osôb v Luxembursku ani v USA.

 

01 - Modified: 2023-11-16 12:26:33 - Feat.: - Title: Novým premiérom Luxemburska sa stane exminister financií Luc Frieden 02 - Modified: 2023-10-17 14:36:59 - Feat.: - Title: Tímový hráč s fantastickou mentalitou. Kto je talent, ktorý sa stal hrdinom Slovákov? 03 - Modified: 2023-10-16 11:01:59 - Feat.: - Title: Držiteľ štátneho vyznamenania aj bundesligista s hodnotou 14 miliónov eur. Kto je top hviezda Luxemburska? 04 - Modified: 2023-10-09 05:17:51 - Feat.: - Title: Doterajšia vláda v Luxembursku prišla vo voľbách o väčšinu, vyhrali konzervatívci 05 - Modified: 2023-03-23 21:51:19 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli vstup do kvalifikácie, doma s Luxemburskom len remizovali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:57