StoryEditor

Muž, ktorý sa učil u Jobsa: Mali by ste startupy vychovať, a nie lákať

14.10.2015, 19:29
Zakladateľ evanjelizačného marketingu spoločnosti Apple Guy Kawasaki pre HN:

Na kontroverznej startupovej konferencii Techmatch Slovakia 2015 prednášal ako hlavný spíker marketingový expert z kalifornského Silicon Valley Guy Kawasaki. „Dnes je dobrý čas na podnikanie, pretože infraštruktúra je lacná, pracovné prostriedky sú lacné a sociálne médiá sú zadarmo,“ tvrdí bývalý spolupracovník šéfa Applu Steva Jobsa v rozhovore pre HN.

Počuli ste v médiách, že táto konferencia bola predražená? Čo si o tom myslíte?
Počul som o tom, ale mňa sa to netýka. Mňa pozvali, aby som prednášal o podnikateľskom duchu, a to som urobil.

V prednáške ste povedali, že úspešný podnikateľ by si mal najať zamestnanca, ktorý je lepší ako on sám, aby sa niekam posunul. Lenže nie je v ľudskej prirodzenosti zamestnať niekoho, kto ma nezatieni?
Určite to je prirodzené, ale proti tomu bojujem. Šéf by mal mať odvahu najať niekoho lepšieho a rozpoznať, že to bude prínosom pre jeho firmu aj pre neho. Predstavte si, že ako finančného riaditeľa najmete niekoho, kto vie o financiách menej ako vy. To by bolo hlúpe, nie?

Tiež sa mi páčila myšlienka, že podnikateľ musí niekedy niečomu najprv veriť, až potom to vidieť. Teda musí byť vizionár?
Musí byť vizionár, ale tiež trocha strelený, a to je niekedy veľmi ťažké oddeliť. Prestavte si, že vynájdete vysávač a máte len jedného používateľa. Ostatní ho začnú používať, až keď uvidia, že to funguje. Ale ten prvý musel veriť tomu, že to má zmysel.

Spomínali ste, že podnikateľ nebude úspešný, ak skopíruje nejakú myšlienku z inej krajiny a postaví na nej svoj biznis doma. Na druhej strane niektorí ekonómovia tvrdia, že aj kopírovaním sa človek učí a môže z toho niečo byť.
Máte pravdu, ale ja nechcem, aby si ľudia mysleli, že len kopírovaním dosiahnu niečo veľké. Možno som len romantik.

Zaujala ma vaša rada, že sa má začínajúci podnikateľ opýtať skôr ženy, čo si myslí o jeho biznis nápade, ako mužov, lebo chlapi majú v sebe zakódované zabíjanie a často myšlienku zabijú už na začiatku. Ale nemôže aj žena urobiť chybu a nerozoznať potenciál nápadu?
Ženy nie sú neomylné, ale pravdepodobnosť, že dostanete zlú radu od ženy, je menšia ako od muža. Tomu verím, aj z mojej skúsenosti s mojou ženou sa mi to potvrdilo.

Povedali ste, že startup je ako rodina, a dokonca aj nefunkčná rodina môže byť v niečom dobrá. Ako ste to mysleli?
Nikto nechce mať nefunkčnú rodinu, ale vždy je lepšia ako žiadna. Práva v startupe je úplne iná skúsenosť ako práca v banke, kam idete na osem hodín. V starupe pracujete dlho do noci a so spoločníkmi ste v intímnejšom kontakte.

Slovensko je malá, ale otvorená ekonomika. Zatiaľ sa nám nedarí vytvoriť tu veľa startupov. Máme síce veľa šikovných a vzdelaných ľudí, ale tí často idú za hranice a tam založia biznis. Je to aj preto, lebo nemáme zdravé podnikateľské prostredie. Myslíte si, že vytvorenie takého prostredia je kľúčom k úspechu?
Nepoznám vaše zákony ani podnikateľské prostredie, ale myslím si, že je to len časť úspechu. Môžete mať najlepšie zákony na svete, môžete prilákať firmy na nízke dane, ale ak nemáte inžinierov, tak vám to nepomôže.

Čo iné potrebuje krajina na prilákanie začínajúcich podnikateľov?
V prvom rade krajina by ich nemal lákať, ale si ich vychovať. Írsko má nízke dane a Apple tam mal nejaké aktivity, ale dizajn vznikol v Silicon Valley, nie v Írsku. Ak chcete mať na Slovensku úspešné startupy, potrebujete kvalitných inžinierov.

Keď už sme pri vzdelaní. V minulosti ste povedali, že učitelia potrebujú byť na piedestáli, pretože sú hrdinovia spoločnosti. Ale naša vláda dáva v poslednom čase do školstva čoraz menej peňazí, kvôli šetreniu. Robí dobre?
Vzdelanie je kľúčom k úspechu. Problém politikov je ten, že oni nevidia za horizont svojho štvorročného volebného obdobia a vzdelanie neprináša ovocie tak skoro. Preto niekedy osvietený diktátor môže krajine pomôcť viac ako demokratickí politici. Dobrým príkladom je Singapur.

Tvrdíte, že úspešné firmy vzniknú, pretože ich zakladateľ chcel zmeniť svet, a nie rýchlo zarobiť. Je však zlé, ak sa stanete bohatým rýchlo, ako sa to stalo napríklad zakladateľovi Facebooku?
Na tom nie je nič zlé. Nezáleží na tom, či sa stanete bohatým pomaly alebo rýchlo, peniaze vám dokážu pokriviť charakter.

Jeden z vašich výrokov hovorí, že nezáleží na tom, či burzy padajú alebo rastú. Ak ste podnikavý, nikdy nie je zlý čas na začatie biznisu. Platí to aj vo finančnej či v ekonomickej kríze?
Dnes je dobrý čas na podnikanie, pretože infraštruktúra je lacná, pracovné prostriedky sú lacné a sociálne médiá sú zadarmo. Takže to, ako sa bude vyvíjať burza zajtra, by nemalo mať žiadny vplyv na firmu, ktorá má zajtra vzniknúť. Startupy v lepšom prípade idú na burzu po piatich rokoch, takže až vtedy by ich to mohlo zaujímať.


Kto je Guy Kawasaki

Slávny spíker a marketér z kalifornského Silicon Valley sa preslávil najmä ako blízky spolupracovník zakladateľa spoločnosti Apple Steva Jobsa. Pre produkty Macintosh vymyslel a spopularizoval tzv. evanjelizačný marketing, pri ktorom je majiteľ výrobku natoľko spokojný, že sám od seba tento produkt naďalej propaguje vo svojom okolí. Rodák z Honolulu na Havaji sa k práci pre Apple dostal úplnou náhodou, cez svojho spolubývajúceho na Stanfordskej univerzite. Následne pracoval pre viaceré spoločnosti, a niektoré aj založil. Od roku 2013 pracoval pre Google, kde sa podieľal na vytvorení mobilnej platformy Google+. Dnes sa venuje najmä publikačnej činnosti. 
 

01 - Modified: 2007-10-13 07:14:00 - Feat.: 0 - Title: Na celom svete hladuje 850 miliónov ľudí
01 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-16 17:16:54 - Feat.: - Title: Európska únia vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v tomto roku 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Roboty operujú v Banskej Bystrici, Martine aj Bratislave, no nemusia byť všade, hovorí pre HN detský chirurg 04 - Modified: 2024-04-01 22:00:00 - Feat.: - Title: NETCON konferencia láka na príbehy úspešných podnikateľov aj riadený networking 05 - Modified: 2024-01-19 12:38:39 - Feat.: - Title: Šéf mníchovskej konferencie chce obnoviť rokovania Weimarského trojuholníka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:07