StoryEditor

Pri Prahe vyrastie dedina aj pre slovenských boháčov. Takto bude vyzerať

20.10.2015, 00:00
Cieľovou skupinou budú české a slovenské bohaté rodiny.

Nenápadná obec Nebřenice s niekoľkými domami sa čoskoro stane dobrou adresou. Kúsok za Prahou sa chystá projekt za niekoľko miliárd českých korún, ktorý ospalú dedinu s jednoposchodovým klasicistickým kaštieľom premení na nepoznanie. Ambiciózny developerský projekt Oaks Prague by mal prilákať 220 rodín.

Ako prvá príde na rad rekonštrukcia kaštieľa, ktorý bol v 19. storočí prestavaný z barokovej podoby do klasicistickej. V ňom bude golfový a country club, reštaurácie, wellness, kúpele a hotel s 27 izbami, píše portál idnes.cz.

Pozrite sa, ako bude vyzerať megaprojekt pri Prahe:

Projekt pre bohaté rodiny
Na pozemku s rozlohou 140 hektárov sa začne stavať v priebehu budúceho roka. „Najskôr zaistíme služby. Vzniknú obchody, pošta, škôlka, pekáreň, farmársky trh a až potom sa začnú stavať bytové a rodinné domy. Nechceme, aby sa ľudia nasťahovali a roky žili vlastne na stavenisku, kde nie je nič k dispozícii,“  hovorí Radek Šimek, obchodný a marketingový riaditeľ spoločnosti Arendon Development. Cieľovou skupinou sú podľa Šimka české a slovenské rodiny, ktoré dokážu vytvoriť fungujúcu komunitu a nechcú žiť za vysokými múrmi odstrihnuté od okolitého sveta.

Zároveň pôjde o podobne zmýšľajúcich obyvateľov, ktorým záleží na okolitom prostredí. Navyše budú mať istotu, že si ich sused neurobí zo záhrady skládku.

Česi a Slováci budú tvoriť až 80 percent z plánovaných 600 nových obyvateľov Nebřeníc. Plánovaniu komplexu Oaks Prague predchádzala štúdia tradičného českého vidieka, na ktorej podklade vznikol urbanistický koncept.

Premenu kaštieľa navrhol známy britský architekt John Pawson. Vily budú dielom ďalších svetovo uznávaných architektov. Najslávnejším z nich je Američan Richard Meier. Nositeľ Pritzkerovej ceny, najprestížnejšieho svetového ocenenia v oblasti architektúry, je autorom napríklad Múzea moderného umenia v Barcelone a umeleckého múzea Getty Center v Los Angeles.
19 významných architektov

Pre Oaks navrhol bytový areál s 19 bytmi, dom Villa 9 s rozlohou 850 štvorcových metrov a Villu 10. Hneď vedľa bude stáť vila Breza od svetoznámej českej architektky Evy Jiřičnej. Ďalší dom Vrba navrhne české architektonické štúdio ADR Aleša Lapku a Petra Kolářa. Do projektu je zapojených celkovo devätnásť významných architektov a kancelárií.

Tvorivý tím architektov čiastočne vzišiel z medzinárodnej súťaže, ktorú organizovala firma Malcolm Reading Associates, ďalšia časť architektonických štúdií oslovil priamo investor, ktorým je privátny londýnsky investičný fond Kew Capital.

Celý rozľahlý komplex bude okrem kaštieľa a slávnych architektonických osobností lákať na prírodu a športové vyžitie. Vzniknú tam cyklistické a bežecké trasy, tenisové kurty a osemnásťjamkové golfové ihrisko.

Cena? Od 7 miliónov

Najlacnejšie a najmenšie byty v troch apartmánových domoch s 53 jednotkami navrhli Richard Meier, John Thompson and Partners a Chapman Taylor.

Byty začínajú od veľkosti 80 štvorcových metrov. Ceny sú vrátane pivnice a podzemného garážového státia a ich cena sa začína na 7 miliónoch korún (v prepočte vyše 250-tisíc eur). Najdrahšie vily sa šplhajú až k vyše sto miliónom českých korún (v prepočte vyše 3,6 milióna eur).

Domy budú stáť na rozľahlých pozemkoch, nepôjde teda o typický satelit, tak ako ho poznáme. Majitelia si môžu vily čiastočne prispôsobiť svojim potrebám, ale nesmú vybočiť z celkového konceptu. Zachované musí zostať celkové rozvrhnutie priestoru, vrátane ulíc, výšky domov, nesmie sa narušiť plánovaný výhľad atď.

Predaj by sa mal oficiálne začať v momente, keď sa prvýkrát začne kopať, teda počas roku 2016. Už teraz má projekt desiatky vážnych záujemcov. Prví obyvatelia sa budú sťahovať na jar 2018. Okolo roku 2020 by mal byť celý plánovaný projekt dokončený,“ dodal Radek Šimek.

01 - Modified: 2007-10-17 08:30:00 - Feat.: 0 - Title: JE v Kecerovciach bude určite ak nepredĺžime životnosť V2
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:54