StoryEditor

Švédi mieria k revolúcii. Krajina "ruší" klasické peniaze

04.01.2016, 13:09
Ľudia aj firmy v technologicky vyspelom Švédsku v posledných rokoch opúšťajú zažité zvyky a namiesto hotovosti čoraz častejšie platia kartou.

Farníci platiaci do zvončeka prostredníctvom SMS správ, pouliční predavači vybavení čítačkami platobných kariet a banky, ktoré obmedzujú hotovosť. Švédsko je na ceste k bezhotovostnej ekonomike. Hotovostné platby sú oveľa menej častejšie než v iných vyspelých krajinách. Kritici však pred týmto trendom varujú, píše iDnes.cz.

Trend ide naprieč spoločnosťou. Podľa denníka The New York Times sa to týka firiem, inštitúcií aj bánk.

Dokonca populárna skupina ABBA, ktorá peniaze oslavuje v piesni "Money, Money, Money", sa odrezala od klasickej hotovosti. Známe ABBA Museum prestalo prijímať mince a bankovky. "Nechceme byť pozadu v čase, keď hotovosti zvoní umieráčik," povedal bývalý člen ABBA Bjorn Ulvaeus, ktorý hudobný odkaz populárnej skupiny pretavil do úspešného biznisu, ktorý zahŕňa aj múzeum.

O trende vie svoje aj bezdomovec zo Štokholmu Stefan Wikberg (65). Keď bývalý IT technik stratil prácu, živil sa na ulici predajom novín a časopisov, musel si ale zaobstarať čítačku kreditných kariet, aby si niečo zarobil.

A zvyk preniká aj do konzervatívnych cirkevných kruhov. V kostole Filadelfia v Štokholme sa nedávno premietalo na veľkej obrazovke číslo účtu cirkvi, veriaci potom svojimi mobilmi pomocou aplikácie Swish posielali cirkvi finančné dary. Tento platobný systém sa stáva rýchlo súperom platobných kariet.

Len pätina Švédov platí v hotovosti

Mince a bankovky predstavujú len dve percentá švédskej ekonomiky, čo je výrazne menej v porovnaní s inými vyspelými krajinami. V USA podiel dosahuje 7,7 percenta, v eurozóne klasické peniaze tvoria desatinu transakcií ekonomiky. Len pätina spotrebiteľov vo Švédsku tento rok platila v hotovosti, vo svete je tento podiel 75 percent, uviedla spoločnosť Euromonitor International.

Vo Švédsku stále dominujú platobnej karty. V roku 2013 sa nimi uskutočnilo 2,4 miliardy transakcií, ešte pred pätnástimi rokmi to bolo len 213 miliónov. V každodennom živote ale rastie aj popularita platenia cez rôzne aplikácie.

Bezhotovostný boom sa nevyhol ani bankám. Viac ako polovica pobočiek najväčších švédskych bánk ako je SEB, Swedbank či Nordea Bank nemajú pri ruke hotovosť alebo neprijímajú hotovostné vklady. Argumentujú zvýšením bezpečnosti a potlačením motivácie bankových lúpeží.

Hotovosť v bankách sa znižuje aj podľa Banky pre medzinárodné platby, od roku 2010 klesla viac ako dvakrát. Bankomaty sa demontujú po stovkách, najmä v odľahlejších miestach.

Trend má však tiež svojich kritikov. Niektoré spotrebiteľské organizácie upozorňujú na rastúce riziká spojené s internetovou kriminalitou. Počet týchto podvodov sa zdvojnásobil oproti obdobiu pred desiatimi rokmi, uvádza ministerstvo spravodlivosti. Kritici ďalej tvrdia, že znevýhodnení sú starší ľudia alebo prisťahovalci. A mladí údajne môžu ľahšie upadnúť do dlhovej pasce.

"Existuje mnoho rizík tam, kde spoločnosť prestane používať hotovosť," myslí si bývalý policajný riaditeľ Bjorn Eriksson. Avšak advokát a bývalý člen ABBA Ulvaeus oponuje, že bezhotovostné platby sú bezpečnejšie. Má pre to svoje dôvody. Sám prestal hotovosť používať po tom, čo zlodeji pred rokmi dvakrát vykradli byt jeho syna.

"Doviedlo ma to k myšlienke, aké by to bolo, keby spoločnosť fungovala bez hotovosti a zlodeji nemohli ukradnúť, čo chcú," uviedol Ulvaeus.

Menej peňazí, viac z daní?

Ubúdanie hotovosti vadí pochopiteľne aj firmám, ktoré zaisťujú transfery peňazí do bánk, bankomatov a firiem. Vláda však žiadne riziká v tomto trende nevidí. Naopak je zjavné, že ekonomiky s vyšším podielom hotovostných operácií ako Grécko a Taliansko majú väčšie problémy s daňovými únikmi. Naopak bezhotovostné platby za sebou zanechávajú viditeľnú stopu.

Nedá sa však povedať, že by hotovosť vo Švédsku bola úplne mŕtva. Napovedá tomu predpoveď centrálnej banky aj úmysel tlačiť nové peniaze a meniť ich dizajn.

Klasickým peniazom napriek tomu dáva zbohom veľa ľudí, najmä mladých. K bezhotovostný platenia sa priklonili všetci študenti na univerzite v Göteborgu. "Nikto nepoužíva hotovosť," tvrdí študentka Hannah Ek. "Myslím, že naša generácia bez nej môže žiť," uzavrela.

01 - Modified: 2007-12-27 07:23:04 - Feat.: 0 - Title: Svet práce? Nová škola podľa Mikolaja
01 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 03 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:14