StoryEditor

Škandál vo Vatikánskej banke sa rozrástol o ďalšie obvinenie

21.01.2014, 13:16
Autor:
tasr, stltasr, stl
Vatikánom otriasa najväčší finančný škandál. Hlavný účtovník „vypral“ 20 miliónov eur.

Bývalého vatikánskeho účtovníka, ktorého už súdia v prípade pokusu prepašovať zo Švajčiarska do Talianska 20 miliónov eur, dnes opätovne zatkli pre nové obvinenia z prania peňazí pomocou účtov v tzv. Vatikánskej banke.

20 miliónov

Finančná polícia v juhotalianskom Salerne oznámila, že účty monsignora Nunzia Scarana boli použité na prevod miliónov eur z fiktívnych darov od firiem v daňových rajoch. Podľa oznámenia už niekoľko miliónov zhabali a v prípade vydali aj ďalšie zatykače, informovala agentúra AP. Scaranov právnik Silverio Sica vyhlásil, že jeho klient len preberal dary od ľudí, ktorí podľa neho konali poctivo, na financovanie domova pre smrteľne chorých. Priznal však, že Scaranovi z týchto peňazí napokon vyplatili hypotéku. „Naďalej dôrazne trváme na dobrej viere dona Nunzia Scarana a jeho absolútnej istote, že tieto peniaze pochádzali z legitímnych darov," povedal Sica pre agentúru AP.

Monsignor 500

Vyšetrovanie v Scaranovom domovskom Salerne už prebiehalo, keď Scarana - prezývaného "Monsignor 500" pre bankovky, ktoré údajne obľubuje - v júni zatkli v Ríme pre obvinenia z pašovania. Podľa prokuratúry Scarano a ďalšie dve osoby, finančník a karabinier, zosnovali plán prepravy 20 miliónov eur v súkromnom lietadle zo Švajčiarska do Talianska s cieľom vyhnúť sa colným poplatkom. Plán stroskotal, pretože finančník na poslednú chvíľu cúvol. Scaranov právnik tvrdí, že monsignor v tomto prípade vystupoval len ako prostredník. Prokuratúra i kňazov právnik uviedli, že peniaze v oboch prípadoch pochádzali od jednej z najvýznamnejších talianskych rodín podnikajúcich v oblasti lodnej nákladnej dopravy. Rodina d'Amicovcov zo Salerna vo vyhlásení z 1. júla poprela účasť a na nový vývoj zatiaľ nereagovala. Nikoho z rodiny v jednom ani druhom prípade nezatkli, uviedla AP.

Chorý väzeň

Scarana prepustili z funkcie účtovníka vo vatikánskom hlavnom finančnom úrade a po jeho zatknutí mu zmrazili jeho účty v Inštitúte pre náboženské diela (IOR), ktorý je všeobecne známy ako Vatikánska banka. Scaranovo pôvodné zatknutie zmiernili na domácu väzbu vzhľadom na jeho zdravotný stav. Podľa Sicu ostane v domácom väzení aj po uplatnení nového zatykača. Scaranovo júnové zatknutie viedlo k rezignácii dvoch hlavných manažérov Vatikánskej banky a urýchlilo úsilie o zosúladenie tohto finančného ústavu, ktorý je opakovane predmetom rôznych špekulácií týkajúcich sa prania peňazí, s medzinárodnými štandardmi. Pápež František si reformu banky stanovil za prioritu a ustanovil vyšetrovaciu komisiu, ktorá preveruje jej aktivity a právnu štruktúru.

01 - Modified: 2005-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trenčín žiada od štátu pol miliardy
01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:50