StoryEditor

Pôdu predali za desiatky centov. A prišiel Jaguar

14.08.2015, 00:00

Prídú za vlastníkmi pôdy a ponúknu im za ich majetok pomerne slušnú sumu. A tak uzatvoria obchod. O pár týždňov na to je však ohlásená veľká investícia a kvôli nej štát začne v tej istej lokalite vykupovať pozemky. Avšak, za omnoho vyššie ceny ako ich vlastníci predali krátko predtým. To je aj prípad niekoľkých občanov z okolia obcí Lužianky a Čakajovce pri Nitre.

Asi pred dvoma mesiacmi do obcí prišli neznámi ľudia a chceli vykupovať pôdu. Starosta Čakajoviec Milan Greguš tvrdí, že došlo k špekulatívnemu odpredaju. „V čase, keď pani predala pozemok, sme oficiálne nevedeli o ničom. Niečo viac sme sa dozvedeli až dva-tri týždne potom,“ prezradil Greguš.


Prečítajte si aj: Nebuďme naivní, Jaguar je pre Slovensko veľké sústo


Podľa jeho slov predala takto asi hektár pôdy. Podvodníci ponúkli cenu 70 centov za štvorcový meter. Neskoršia štátna ponuka však bola 15,11 eura za rovnakú plochu. Bežná cena ornej pôdy v tejto lokalite sa pohybuje na úrovni okolo 32 centov. Ponuka vo výške 70 centov tak vyzerala zrejme lákavo. Ak by však žena s predajom počkala, zarobila by o 144000 eur viac.

Podobné prípady zaznamenal aj starosta obce Lužianky Jozef Bojda. „Niektorí ľudia predali pozemky za cenu od 37 do 47 centov za štvorcový meter,“ povedal Bojda a spomenul, že výkupcov musela riešiť dokonca obecná polícia. Viac však o tejto téme hovoriť nechcel.

Štát tajnostkár

Vláda robila okolo megainvestície tajnosti. Ak nie sú podobné veľké projekty oznámené oficiálne, krajina môžu o potenciálneho zamestnávateľa prísť. Ešte začiatkom júla prijala uznesenie, v ktorom vyhovela žiadosti štátnej firmy MH Invest, realizujúcej vykupovanie pozemkov pre ministerstvo hospodárstva, o vydanie osvedčenia o významnej investícii pre stavbu s názvom Vybudovanie strategického parku.

V rámci projektu vybudovania strategického parku sa realizovalo aj vykupovanie pozemkov pod novú fabriku na luxusné autá. Podľa starostov dotknutých obcí sa obchod s pôdou naplno rozbehol pred troma týždňami. Podľa odborníkov majitelia, ktorí predali svoje pozemky za menej ako ponúkal štát, nemôžu čakať kompenzácie. Potvrdzujú to aj slová Radovana Palu z advokátskej kancelárie TaylorWessing. Podľa neho nemajú voči štátu žiadny nárok. „Platnosť prevodu pozemku by sa dala spochybniť v prípade, ak by sa dalo preukázať, že pri odkupovaní došlo k trestnému činu,“ načrtol možnosť Pala.

Veľké vykupovanie

Podľa informácií by sa automobilka mala rozprestierať na ploche do 300 hektárov. Uznesenie vlády o strategickom parku však hovorí o tom, že park by sa mal rozprestierať na ploche až takmer 733 hektárov. Bude sa tiahnuť od obce Čakajovce, cez Zbehy, Lužianky až k Nitre. Práve tu štát momentálne pripravuje pôdu pre príchod štvrtej automobilky Jaguar Land Rover, ktorá u nás preinvestuje až 1,5 miliardy eur. Výrobný závod na Land Rovery bude stáť v takzvanom strategickom parku, ktorý nadväzuje na priemyselný park Nitra-Sever.

01 - Modified: 2007-08-22 12:09:00 - Feat.: 0 - Title: AI sa neobáva straty dôvery katolíkov pre potraty
01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 05 - Modified: 2024-04-03 09:51:29 - Feat.: - Title: Fiat 128: Ukázal smer, motorizoval mnohé krajiny a jazdil ním aj samotný Enzo Ferrari
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:22