StoryEditor

Smoliar roka 2015: Boháč, ktorý stratil miliardy

30.12.2015, 23:00
Tento rok rozdelil bohatú päťku sveta na víťazov a porazených. Strácali Warren Buffet či Bill Gates.

Končiaci sa rok 2015 bol náročný pre mnohé bankové kontá a ani tie patriace svetovým miliardárom neboli výnimkou. Klesajúca cena ropy, vratká čínska ekonomika a jej spomaľujúci sa rast, nepodarené investície a klesajúca hodnota mien oproti doláru spravili niekoľkých najbohatších ľudí sveta o trochu „chudobnejšími“. Spomedzi tom najbohatších ľudí sveta na to doplatil Carlos Slim, mexický telekomunikačný kráľ.

Silný dolár a zásady

Štyri stovky najbohatších ľudí na svete skončili tento rok s kolektívnou stratou 19 miliárd dolárov a postarali sa tak o prvý pokles v indexe miliardárov spoločnosti Bloomberg od roku 2012.„Po troch skvelých rokoch burzové trhy v roku 2015 sa nepríjemne zakolísali. Presýtený trh ropou a Čína v problémoch investorov zastrašili,“ myslí si Ken Fisher, zakladateľ Fisher Investments.

O najťažšom roku spomedzi top boháčov môže hovoriť mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim. V priebehu jedného roka klesla hodnota akcií jeho spoločnosti America Movil až o 25 percent, čo Slima stálo nepríjemných 20 miliárd.

Podnikateľ doplatil najmä na klesajúcu hodnotu pesa oproti doláru a prísnejšie protimonopolné pravidlá pre telekomunikačné spoločnosti v Mexiku. „Regulátorom sa podarilo rozbiť majoritu jeho podnikania v telekomunikačnom priemysle a umožnili vstupu konkurencie,“ uvádza Lukáš Lóci, analytik Capital Markets.

Slim čiastočne doplatil aj na svoje zásady. V júni jeho televízna spoločnosť prerušila spoluprácu s realitným magnátom a súčasným republikánskym kandidátom na post prezidenta USA Donaldom Trumpom po jeho urážlivých poznámkach na adresu mexických prisťahovalcov.

Napriek veľkým tohtoročným stratám sa však najbohatší muž sveta v máji 2013 nemôže sťažovať na chudobu. Stal sa síce miliardárom s najväčšími stratami tohto roku, stále mu na konte ostáva slušných 53 miliárd dolárov a piate miesto v rebríčku boháčov.

Nízke ceny komodít

Ani šéf Berkshire Hathaway Warren Buffett, ktorý je na tretej priečke podľa výšky majetku, nemal ideálny rok. Jeho holdingová spoločnosť Berkshire Hathaway tento rok vykázala od roku 2011 prvýkrát negatívny výročný výnos a zlé investície odkrojili z Buffettovho koláča 11 miliárd. Doplatil na klesajúce ceny komodít, najmä ropy a zemného plynu.

Hoci spoločnosť nemá investície priamo v tomto odvetví, má podiel v železničnej spoločnosti, ktorá prepravuje ropu, plyn i poľnohospodárske produkty a výrobné dcérske spoločnosti predávajú stroje ťažobným firmám. „Spoločnosť zasiahli všeobecne nízke ceny v sektore zdrojov a komodít,“ hovorí Jim Shanahan, analytik spoločnosti Edward Jones.

Do tretice, ani najbohatší muž sveta, zakladateľ Microsoftu Bill Gates nemal na ružiach ustlané. Stratil síce „len“ tri miliardy, ale na päty jednotky mu šliapal Španiel Amancio Ortega, majiteľ spoločnosti Inditex, pod ktorú patrí aj odevná sieť Zara.

Nálet na Hollywood

Ortega, na rozdiel od trojice „neúspešných“, môže hovoriť o dobrom roku. Za uplynulých 12 mesiacov zarobil vyše 12 miliárd dolárov a utvrdil si postavenie najbohatšieho Európana, ktoré si drží už od roku 2012. A hoci sa mu darilo, v porovnaní s Jeffom Bezosom ešte stále zaostával.

Zakladateľ Amazonu z Nového Mexika v priebehu jedného roka svoj majetok zdvojnásobil. V súčasnosti sa pohybuje na úrovni vyše 59 miliárd dolárov a zo svojho majiteľa tak urobil štvrtého najbohatšieho muža sveta. Bezos má veľké plány aj do budúcnosti.

Spoločnosť Amazon sa tlačí do Hollywoodu s ambíciou vytvoriť konkurenciu streamovacej filmovej spoločnosti Netflix. „V roku 2016 chceme získať Oscara,“ povedal Bezos. Amazon má už za sebou premiéru s filmom Chi-Raq z prostredia gangov v Chicagu.

Vrchných 400 ľudí s najväčším majetkom na svete má dohromady na konte približne 3,9 bilióna dolárov, čo je viac ako HDP ktorejkoľvek krajiny na svete okrem USA, Číny a Japonska.

Plôška

Víťazi roka

1. Jeff Bezos – 59,3 mld. dolárov – nárast o 30,7 mld. dolárov

2. Amancio Ortega – 73,2 mld. dolárov – nárast o 12,1 mld. dolárov

3. Wang Jianlin – 36,9 mld. dolárov – nárast o 11,7 mld. dolárov

Porazení roka

1. Carlos Slim – 53 mld. dolárov – strata 19,6 mld. dolárov

2. Warren Buffet – 42,2 mld. dolárov – strata 11,3 mld. dolárov

3. Bill Gates – 83,6 mld. dolárov – strata 3 mld. dolárov

01 - Modified: 2007-12-21 04:45:26 - Feat.: 0 - Title: Slovenským šampiónom je Martikán
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:31