StoryEditor

Kamerun verzus USA. Kto dá za jedlo najviac?

15.03.2013, 23:00
Autor:
zajzaj
Rozdiely medzi výdavkami na jedlo sú vo svete obrovské. Kto platí za jedlo najviac?

Európskym potravinárstvom v posledných týždňoch otriasa jeden škandál za druhým – konské mäso bez určenia pôvodu sa našlo v radoch polotovarov, nemecké biovajcia nie sú bio alebo mrazené torty známeho švédskeho nábytkárskeho reťazca niesli známky prítomnosti fekálii.

Finweb sa v tejto súvislosti pozrel na to, koľko peňazí vlastne na jedlo dávame a akú časť z našich príjmov táto položka tvorí. Dáta sme čerpali z reportu amerického ministerstva poľnohospodárstva, ktoré každoročne sleduje podiel potravín v spotrebnom koši obyvateľov vybraných krajín sveta.

Výsledky správy asi neprekvapia – čím chudobnejšia krajina, tým väčší podiel z príjmu musia jej obyvatelia vynakladať na zadováženie potravín a nealkoholických nápojov. K pomeru k príjmu najviac zo sledovaných krajín míňajú Kamerúnčania – a to až takmer 47 percent. Naopak, najmenej si na potraviny z výplaty musia odložiť Američania – v priemere len asi 6,7 percenta.

My sme sa umiestnili približne v strede – zo sledovaných 84 krajín sme skončili na 44. priečke, na jedlo vynakladáme o niečo menej ako osemnásť percent nášho príjmu. Tesne za nami skončili Maďari, pri nich je však zaujímavý iný fakt – na cigarety a alkohol vynakladajú podľa štatistiky až desať percent príjmu.

Z európskych krajín najviac na jedlo v pomere k platu dávajú Bielorusi, spomedzi bloku Európskej únie sú to Rumuni. Naopak, najmenej, Briti, Švajčiari a Íri.

Keď sa však pozrieme na absolútnu hodnotu, teda na celkovú sumu, ktorú obyvatelia vybraných krajín dávajú na jedlo, dostaneme iné čísla. Suverénne najviac za jedlo dajú v Nórsku, najmenej v spomínanom Kamerune. Celkovú príjmová úroveň však spôsobí, že jedlo v Nórsku je v porovaní k tamojším platom lacné – dajú na neho asi len 13 percent príjmov.

Z pomedzi krajín únie dajú za jedlo najmenej Bulhari – ročne v priemere na hlavu asi len 727 eur. Táto suma však nezahŕňa iné tovary a služby, nie sú v nej zahrnuté napríklad výdavky za reštaurácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 07:20