StoryEditor

Kauza Ransdorf má dohru. So Slovákmi mal vyberať peniaze nacistického pohlavára

07.12.2015, 16:59

Zadržanie a následné prepustenie českého europoslanca Miroslava Ransdorfa a troch Slovákov vo švajčiarskej banke v Zürichu má svoju dohru.

Spolu s Ransdorfom sa o transakciu v banke pokúšala aj trojica Slovákov. Ransdorf uviedol len ich iniciály. Jedným z nich má byť podľa informácií Denníka N bývalý starosta Ivanky pri Nitre Peter Guzmický.

V pobočke v Zürichu sa mali pokúsiť previesť peniaze v hodnote viac ako 350 miliónov eur, ktoré boli súčasťou dedičstva po bývalom nacistickom pohlavárovi. Dedičom má byť človek s inciálami V.H. Nesedeli však dátumy narodenia na dokumentoch prinesených europoslancom a na dokumentoch v pobočke banky.

Na otázky HN, či slovenská polícia vyšetruje trojicu zadržaných Slovákov a či sú slovenskej polícii známi, sme nedostali odpoveď. „Keďže konanie prebieha v zahraničí, je potrebné obrátiť sa na príslušné švajčiarske orgány,“ povedal Juraj Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru SR.

Švajčiarske úrady obvinili však Ransdorfa a tri Slovákov z majetkovej trestnej činnosti. Napísal to web Aktuality.sk s odvolaním na hovorkyňa prokuratúry kantónu Zürich. Jeden zo Slovákov, ktorého švajčiarske úrady prepustili, avšak portálu zase povedal, že obvinenie bolo neskôr stiahnuté.

"Všetky štyri osoby boli obvinené. Len jedna skončila vo vyšetrovacej väzbe," povedala pre portál hovorkyňa Corinne Bouvardová.

Podozriví Slováci

Minister vnútra Róbert Kaliňák sa v sobotu vyjadril, že zadržaní Slováci boli už v minulosti trestaní v súvislosti s daňovými únikmi a ďalšími podvodmi. Peter Guzmický bol dokonca obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Europoslanec za Komunistickú stranu Čiech a Moravy trvá na svojej nevine a bráni sa, že v pobočke banky mal nadviazať komunikáciu medzi bankou a jedným z jej významných klientov, od ktorého mal údajne aj plnú moc.

Podľa Ransdorfa sa k nemu banka nesprávala férovo a zavolala hneď policajtov. Podľa predstaviteľov banky sa však poslanec správal agresívne a predložil falošné dokumenty. „Kópie dokladov som dostal tesne pred návštevou banky. Mám čisté svedomie a som presvedčený, že som žiaden zákon neporušil,“ uviedol Ransdorf v tlačovom vyhlásení.

Neznámy klient
V tom istom tlačovom vyjadrení Ransdorf neuviedol, aký je jeho vzťah s klientom Zürcher Kantonalbank, za ktorého mal s bankou vyjednávať. Ten ho vybavil plnou mocou, na základe ktorej mal Ransdorf s bankou komunikovať.

Europoslanec Ransdorf aj po svojom prepustení zatiaľ naďalej mlčí. Nevyjadril sa dokonca ani predstavenstvu Komunistickej strany Čiech a Moravy, ktorej je členom. Jej predseda Vojtěch Filip dokonca uviedol, že neodpovedá ani na jeho telefonáty a esemesky. Práve dnes by však mal Miroslav Ransdorf v centrále strany vystúpiť a obhájiť svoje konanie.


 

01 - Modified: 2007-11-30 09:19:00 - Feat.: 0 - Title: Výmena v kresle predsedu správnej rady stála Siemens 14 mil. EUR
01 - Modified: 2024-04-22 12:33:00 - Feat.: - Title: Bývalý český poslanec Feri pozná trest za znásilnenie. Vo väzení si odsedí roky 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-03-27 14:53:58 - Feat.: - Title: Lety do Švajčiarska sa stali dostupnejšie, Košice s Zürichom spojila nová letecká linka spoločnosti Swiss 04 - Modified: 2024-02-07 09:10:21 - Feat.: - Title: Hellebrandt z PS sa vzdal poslaneckého mandátu, nahradí ho Dubovický 05 - Modified: 2023-12-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Len pre vyvolených? Zverejnili zoznam najdrahších miest na svete, za život tu zaplatíš čoraz viac peňazí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:26