StoryEditor

Ropa je na tohtoročných maximách. Slováci môžu tankovať drahšie

03.06.2015, 00:00
Brent sa na svetových trhoch pohybuje na úrovni 65 dolárov za barel. Najnižší bol v januári.

Cena ropy bola najnižšia v januári tohto roku. Vtedy sa pohybovala na úrovni 45 dolárov za barel. Dnes je však situácia iná. Jej ceny sa šplhajú k polročným maximám. Ropa Brent, ktorá ovplyvňuje cenu ropy v Európe, sa vyšplhala na úroveň 65 dolárov za barel. „Určitý stimul mierneho rastu cien ropy v poslednom období možno nájsť v posilňujúcom sa americkom dolári, v ktorom je kótovaná aj londýnska ropa Brent,“ vraví analytik spoločnosti Capital Markets Dušan Šedík.

Reakcia trhu či nižšie zásoby

Posilnenie doláru nie je jediný dôvod. Ide o reakciu trhu na niekoľkomesačné prepady – reagoval energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr. Ropa sa na prelome rokov prepadla z takmer 100 dolárov na spomínaných 45 dolárov za barel. Jej cena však konštantne rastie už od januára. Vtedy analytici za zvyšovaním jej cien dávali ďalší dôvod. Boli to obavy zo zníženia produkcie. Ťažobné firmy obmedzovali investície do vyhľadávania a rozvoja ložísk, čo mohlo v budúcnosti spôsobiť nedostatočnú ponuku ropy na trhu. „Mierne oživenie cien priniesli správy o nižších zásobách ropy v Spojených štátoch amerických,“ dodal analytik energetického portálu energieprevas. sk Jozef Badida.


Čítajte aj: Pokračuje boj medzi klasickou a bridlicovou ťažbou ropy


Zdražovanie ropy na svetových trhoch má negatívny dosah na motoristov. Za posledné tri mesiace benzín na našich čerpacích staniciach vzrástol o približne 15 centov. Naposledy išiel hore tento víkend. Ako povedal analytik portálu natankuj. sk Tomáš Novotný, benzín zdražel o jeden a pol centa za liter. „Bola to reakcia na svetové trhy,“ konštatoval Novotný. Najlacnejšie Slováci podľa štatistík Európskej komisie tankovali začiatkom februára, keď sme za liter benzínu platili niečo viac ako 1,20 eura. V súčasnosti sa jeho cena vyšplhala na 1,36 eura.

Čerpacie stanice však svoju cenovú politiku nekomentujú. „Shell nikdy nekomentuje aktuálny ani budúci vývoj cien na čerpacích staniciach vrátane pohybu cien ropy. Tieto komentáre prenechávame fundovaným trhovým analytikom,“ povedal hovorca spoločnosti Petr Šindler. Rovnako reagovali aj Lukoil s rakúskym OMV. K svojim cenám sa nevyjadruje ani spoločnosť Slovnaft.

Cena môže rásť

Ďalší vývoj cien ropy je neistý. Väčšina odborníkov sa však zhoduje, že môže byť vyššia. Ako povedal analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger, aktuálne ceny ropy sú pre amerických ťažiarov stále nízke, preto musia svoje prevádzky zatvárať. „To môže tlačiť ceny ďalej nahor. Podľa nášho názoru to môže ísť až k úrovni 70 dolárov za barel,“ dodal Habiger. To by znamenalo, že Slováci by na pumpách mohli tankovať ešte drahšie. Nielen ropa však môže zatlačiť na vyššie ceny na našich čerpacích staniciach. „Dopyt po benzíne a nafte takisto zvýši dovolenková sezóna, takže mierny nárast cien pohonných látok na našich čerpacích staniciach možno v lete očakávať,“ povedal Badida.

01 - Modified: 2014-12-01 11:28:50 - Feat.: 0 - Title: Konečne lacnejší roaming
01 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-12 15:34:47 - Feat.: - Title: Ropa zdražuje, napätie na Blízkom východe prevažuje nad obavami z vývoja sadzieb 05 - Modified: 2024-04-12 06:45:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa pohybuje nad 90 dolárov za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:46