StoryEditor

Gates, Zuckerberg a ďalší miliardári sa spojili. Chcú zmeniť osud Zeme

30.11.2015, 17:38
Bill Gates, Jeff Bezos a ďalší "velikáni" technologického sveta sa rozhodli vziať osud planéty Zem do svojich rúk.

Tak hodnotia niektoré titulky svetových médií vznik najnovšej iniciatívy "Energy Coalition" (Energetická koalícia), ktorá vznikla v rámci prebiehajúceho fóra OSN o zmenách klímy v Paríži.

Globálna skupina súkromných investorov chce dostať technologické inovácie, ktoré by mohli prispieť k rýchlejšiemu vyriešeniu problémov so znečistením klímy na trh. "Energy Coalition" plánuje investovať do spoločností, ktoré majú tú najlepšiu šancu poskytnúť spoľahlivú bezuhlíkovú energiu každému za prijateľnú cenu.

Gates, Zuckerberg, Bezos a ďalší

Prelomovú energetickú koalíciu tvorí viac ako 25 investorov z 10 krajín sveta. Vznikla v spojení s Mission Innovation, čo je medzinárodná iniciatíva viac ako 15 vlád, ktorá chce zdvojnásobiť svoje záväzky voči primárnemu energetickému výskumu a vývoju za účelom objaviť a vynájsť technológie, ktoré môžu títo investori rozvíjať do škálovateľných a obchodovateľných riešení pre budúci globálny energetický mix krajín sveta.

Koalícia zahŕňa ľudí, ako je zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates, zakladateľ Amazon.com Jeff Bezos, alebo generálny riaditeľ Salesforce Marc Benioff. Medzi zakladateľmi "Energy Coalition" nechýba ani spoluzakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg či spoločnosti Alibaba Jack Ma.

Cieľ: zdroj čistej energie

Združenie investorov plánuje, že ich investície v rozsahu niekoľkých miliárd dolárov pomôžu vďaka cieleným projektom do technológií, svetu na to, aby sa úplne zbavil emisií. Medzi priority investícií preto patria projekty na výrobu a skladovanie elektrickej energie, dopravu, priemyselné spracovanie, poľnohospodárstvo a pomoc pre nájdenie efektívnych energetických systémov, ktoré by nezaťažovali klímu Zeme.

"Naším hlavným cieľom v Koalícii je pokrok v hľadaní čistej získanej energie," napísal Bill Gates vo svojom blogu. Bill Gates tiež predstavil dokument s názvom: Energetické inovácie: Prečo ich potrebujeme a ako ich získať. Píše v ňom:

"Je ťažké odhadnúť dopad, ktorý bude mať na planétu Zem čistá, cenovo dostupná a spoľahlivá energia. Ak sa to však podarí, bude to mať priaznivý dopad na väčšinu krajín, ktoré sa stanú energeticky nezávislé, stabilizujú sa v nich ceny energií a krajinám s nízkym a stredným príjmom ponúkne zdroje, ktoré potrebujú k rozvoju svojich ekonomík. Môžu sa tak rýchlejšie vymaniť z chudoby, a to všetko pri zachovaní globálnej teploty. Som optimistický, že v nasledujúcich 15 rokoch môže naša snaha priniesť veľké zmeny," hovorí doslova Bill Gates.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-11-23 13:03:00 - Feat.: 0 - Title: Simon: Za môjho ministrovania sa prijímali predpisy v súlade s legislatívou
01 - Modified: 2019-02-10 05:56:54 - Feat.: - Title: Gigant, ktorý opantal naše životy a ovplyvňuje politiku po celom svete 02 - Modified: 2016-02-25 11:00:01 - Feat.: - Title: ISIS chce zavraždit Marka Zuckerberga (Facebook) a Jacka Dorseyho (Twitter) 03 - Modified: 2016-02-16 16:58:00 - Feat.: - Title: Raper Kanye West má dlhy. Od Marka Zuckerberga žiada miliardu 04 - Modified: 2015-12-12 22:00:01 - Feat.: - Title: Šéf Facebooku s miliardovou charitou narazil. Vyhýba sa daniam, tvrdia kritici 05 - Modified: 2015-12-10 08:57:16 - Feat.: - Title: Zuckerberg sa postavil na obranu moslimov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:50