StoryEditor

Merkelová musí zvíťaziť. Pre dobro Európy (+anketa)

19.09.2013, 00:06
Autor:
dujduj
Ktorá z nemeckých politických strán je najlepšou voľbou pre Európu? Čítajte Tému týždňa.

Analytikov sme sa spýtali, koho by volili v nedeľňajších voľbách v Nemecku, aby by mali možnosť.

Vladimír Gešperík

Capitalmarkets

Volil by som Angelu Dorot Merkelovú, napriek mnohým negatívam je dnes protiváhou Holandovi vo Francúzku. Osobne si myslím ze niektoré svoje postoje po voľbách obrúsi a bude pravdepodobne najprijateľnejšou kancelarkou.

Nemci sa pod jej vedením stále máju relatívne najlepšie v EU takže kontinuita a protipól Francúzku, to sú dôvody. Ak by bola EU viac v pravo potom  by nebolo zle mat paradoxne v Nemecku viac lavice. Avšak pravici sa dari najmä v bohatších krajinách a takou určite dnes Nemecko stále je.

Richard Koza

Atwel

Aj keď obe nemecké strany SPD i CDU/CSU v podstate ponúkajú svojim voličom rovnaký program, asi by som volil CDU/CSU, ktorá je predsa len menej pravicová


Matúš Pošvanc

Upner

Pre mňa ťažká otázka, vzhľadom na to, že nie som nemecký občan. Ak by som náhodou voliť šiel, tak by som volil CDU-CSU. Dôvod je čisto pragmatický. Nechcel by som, aby mi prepadol hlas a zároveň by som nechcel voliť ľavicové strany. Nemyslím si však, že akákoľvek strana v Nemecku, by po voľbách výrazne otočila smerovanie, ekonomickú a zahraničnú politiku krajiny, ktorá je dnes najmocnejším hlasom Európy.

Jiří Tyleček

X-Trade Broker

Byť nemeckým občanom, volil by som Alternatívu pre Nemecko (AFD). Vystupujú proti ďalšej integrácii Európy a nechcú sa podieľať na ďalších bailoutoch štátov južnej Európy. Nemyslím si rovnako ako táto strana, že prevažujú výhody spoločnej európskej meny. Naopak nemožno operovať s jednou menou v rámci tak rozdielnych krajín, aké dnes v eurozóne nájdeme, teda aspoň nie bez problémov a zahraničných transferov - tie sú zároveň nástrojom na vynútenie poslušnosti a upevňovanie moci. Eurozóna speje k dlhovej porobe pána a poddaného. Alternatíva pre Nemecko by mohla otvoriť zaujímavé otázky a v konečnom dôsledku viesť k pochopeniu toho, že problémy spôsobené integráciou nemožno vyriešiť ešte väčším tlakom na integráciu. Rovnako tak ako dlhové problémy nemožno riešiť ešte väčším zadlžením.

V nedeľu 22. septembra sa v Nemecku uskutočnia ostro sledované voľby do parlamentu. Posledné prieskumy naznačili, že konzervatívna CDU (Angela Merkelová) a jej bavorská sesterská CSU (Kresťansko-sociálna únia Bavorska) zostanú aj po voľbách, najväčším politickým blokom. Súčasne však ukázali, že súčasná vládnuca koalícia CDU/CSU a Slobodných demokratov (FDP -Slobodná demokratická strana) zrejme získa iba tesnú väčšinu v parlamente alebo vôbec nezíska parlamentnú väčšinu.

Do nového parlamentu by sa mohlo dostať až šesť strán, vrátane novej euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). To by mohlo prinútiť Merkelovú hľadať nového koaličného partnera, napríklad u opozičných sociálnych demokratov.

Kľúčovou oblasťou volebnej stratégie CDU je juhozápad Nemecka, kde sídlia niektoré z popredných nemeckých spoločností ako Mercedes Benz, Porsche či Hugo Boss. CDU má v tomto regióne stabilne vyššiu volebnú podporu ako je celoštátny priemer.


Merkelová a jej stranícki stratégovia sa tiež obávajú, že stúpenci CDU môžu z taktických dôvodov dať svoje hlasy FDP, aby zabezpečili, že sa strana dostane do parlamentu a bude pokračovať vláda súčasnej stredopravej koalície.

Podľa nemeckého volebného systému voliči dávajú jeden hlas kandidátovi a jeden strane. Veľkou neznámou volieb je, akú podporu získa vo voľbách AfD a či sa dostane do parlamentu. Merkelová pred časom už vylúčila spojenectvo s euroskeptickou stranou.

CSU vládne v prosperujúcom Bavorsku, ktoré hraničí s Českom, Rakúskom a Švajčiarskom, už 56 rokov. Vo voľbách roku 2008 však dostala prekvapivo málo hlasov a bola nútená uzavrieť koalíciu s FDP. V Bavorsku žije 12,5 milióna z 80,5-miliónovej nemeckej populácie a ak by to bola krajina, mala by šiestu najväčšiu populáciu a ekonomiku eurozóny.

Podľa prieskumu by mala v nedeľu 22. septembra CDU získať približne 39 % hlasov. Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá s ňou tvorí koalíciu, by získala 5 %. Je to minimum na vstup do parlamentu. Opozičné strany by podľa prieskumu volilo 44 % Nemcov. Strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), známa svojím euroskepticizmom, by získala len 3 % a do parlamentu by sa nedostala. Všeobecne sa počíta s tým, že CDU vyhrá voľby bez problémov a Merkelová zostane kancelárkou. Dôveruje jej 70 % Nemcov.

ANKETAKoho by ste volili v nemecký voľbách? Kresťanská demokratická a sociálna únia (CDU/CSU) 15 (27%) Sociálni demokrati (SPD) 3 (5%) Zelení (Grüne) 0 (0%) Ľavica (Die Linke) 0 (0%) Slobodní demokrati (FDP) 1 (2%) Pirátska strana (Piratenpartei) 4 (7%) Alternatíva pre Nemecko (AfD) 33 (59%) Hlasovalo 56 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Politikov trápia tajné služby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:17