StoryEditor

Slim kraľuje najbohatším. Vďaka expanzii do Európy

17.07.2014, 00:00
Rebríček najbohatších. Mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim predbehol Billa Gatesa. Jeho majetok je 79,6 miliardy dolárov.

Takmer 80 miliárd dolárov. Táto astronomická suma najnovšie zabezpečila mexickému telekomunikačnému magnátovi Carlosovi Slimovi návrat na špicu rebríčka najbohatších ľudí sveta. Podľa amerického magazínu Forbes totiž za posledné dni narástol Slimovi majetok o takmer miliardu dolárov, čím preskočil dlhoročného rivala Billa Gatesa, zakladateľa amerického softvérového gigantu Microsoft.

Paradoxne, Slimovi najviac pomohlo to, že mu mexický parlament hodil pod nohy vážnu prekážku. Odklepol totiž nové telekomunikačné zákony, ktorých cieľom je výrazne okresať aktuálne monopolné postavenie Slimovho gigantu América Móvil v krajine. Aby sa spoločnosť vyhla reguláciám, rozhodla sa predať časť svojho majetku, čím zníži podiel na domácom trhu pod 50 percent. „Krok predať pomerne lukratívny majetok ocenili investori pozitívne.

América Móvil totiž môže zisk z predaja použiť na iné zaujímavejšie investície, napríklad v Európe,“ vysvetlil nárast Slimových akcií na trhu Miroslav Blahušiak, analytik spoločnosti Capital Markets.

Expanzia do Európy

Len za posledných niekoľko dní narástla hodnota akcií América Móvil o 14 percent. V praxi to znamená, že Slimov majetok sa podľa odhadov Forbesu zvýšil na 79,6 miliardy dolárov. Mexičanovi navyše pomáha aj skutočnosť, že telekomunikácie sú v kurze. „Tento sektor má vo všeobecnosti stabilné zisky a tiež relatívne zaujímavé dividendy. Aj preto rastie cena takýchto akcií,“ dodáva Miroslav Blahušiak.

Rastu Slimovho majetku nahráva aj jeho výrazný investičný apetít. Po tom, ako sa rozhodol znížiť svoju 70-percentnú kontrolu mexického trhu, obzerá sa po lukratívnych možnostiach v Európe. Naposledy sa tak stalo tento týždeň v Rakúsku. Slimov koncern sa totiž rozhodol zvýšiť svoj 28-percentný podiel v spoločnosti Telekom Austria a od konca júla bude jej väčšinovým vlastníkom. Podiel Mexičana vo firme by mal dosiahnuť 50,8 percenta.

Reštaurácie aj médiá

Carlos Slim je známy obchodník a svoje meno si vybudoval vo viacerých odvetviach biznisu. Investoval napríklad do reštaurácií, priemyslu či médií. Šanca nadobudnúť veľké bohatstvo prišla v 90. rokoch, keď sa mexická vláda zbavovala štátnych monopolov. Túto príležitosť Slim využil a kúpil telekomunikačnú spoločnosť Telmex.

Slim mal jedinečný nápad pre budovanie zákazníckej základne mobilných telefónov v Mexiku. Vzhľadom na chudobnú ekonomiku sa rozhodol predávať lacné mobily. A skôr než im začal posielať mesačné faktúry, umožnil svojim zákazníkom kúpu predplatnej telefónnej karty. Tú používali podľa toho, koľko minút potrebovali volať. Obrovský záujem spôsobil, že zákaznícka základňa spoločnosti rástla nasledujúcich 15 rokov o dve tretiny ročne. Mnohí tak Carlosa Slima nazývajú aj priekopníkom predplatných kariet pre mobilné telefóny.

V roku 2000 sa zo spoločnosti Telmex vyčlenila firma América Móvil, ktorá sa stala najväčším poskytovateľom bezdrôtových telekomunikačných služieb na celom latinskoamerickom kontinente. América Móvil sa dnes hodnotí ako štvrtý najväčší operátor mobilných sietí na svete. Pôsobí hlavne v Južnej a Strednej Amerike, ale aj v USA. Spoločnosť má však ambíciu presadiť sa vo väčšej miere aj na európskom telekomunikačnom trhu.

01 - Modified: 2006-08-08 06:03:39 - Feat.: 0 - Title: Výmena policajných šéfov
01 - Modified: 2016-12-20 10:10:52 - Feat.: - Title: Trump sa stretol s mexickým miliardárom, ktorý ho v minulosti ostro kritizoval 02 - Modified: 2016-03-01 16:58:02 - Feat.: - Title: Nový rebríček Forbesu: Toto sú najbohatší ľudia sveta, jeden z nich stratil vyše 25 miliárd 03 - Modified: 2015-06-30 07:11:25 - Feat.: - Title: Donald Trump: Imigranti jsou násilníci. NBC: Máš padáka. 04 - Modified: 2014-12-22 08:21:23 - Feat.: - Title: Spojili sa legendy. Ferrari bude tankovať mexické milióny 05 - Modified: 2014-07-16 21:56:21 - Feat.: - Title: Carlos Slim ovládol boháčov. Aj vďaka expanzii do Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 19:16