StoryEditor

Zlaté české ručičky už prehrali. Slováci sú drahší

31.03.2015, 00:00
Naša cena práce je podľa Eurostatu 9,7 eura za hodinu. V Česku 9,4 eura.

Doteraz nás porážali takmer vo všetkom. A nešlo len o futbal či hokej. Za kratší koniec sme pri Čechoch, ktorí svoje schopnosti prirovnávajú aj k zlatým ručičkám, ťahali aj v platoch. Teraz však nastal malý, no o to dôležitejší zlom: ak chce firma zamestnávať Slováka, tak si musí v porovnaní s Čechom priplatiť. Kým naši ľudia stoja firmy 9,7 eura na hodinu, Česi sú o 30 centov lacnejší. Vyplýva to zo štatistík európskeho štatistického úradu – Eurostat.

„Na Slovensku hodinová mzda narástla o viac ako päť percent,“ napísali v správe európski štatistici. Podľa majiteľa Pizza Mizza Jozefa Šétaffyho však konkrétne dôsledky závisia od segmentu a lokality. „Keď porovnávate Brno s Bratislavou, rozdiely sú vyrovnané,“ povedal.

ZDROJ: TASR

Dôvody, prečo Slovensko porazilo Česko, môžu byť viaceré. V prvom rade sa o to postaral vysoký rast platov, ako aj minimálnej mzdy. Tým ďalším dôvodom je i zmena kvalifikačnej štruktúry absolventov vysokých škôl. „Čoraz viac máme profesií, ako je IT, v ktorých mzdy sú vyššie,“ vysvetľuje ekonomický prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

A svoj podiel na „úspechu“ si pripisujú aj odborári. Ako povedal šéf OZ Kovo Emil Machyna, tam, kde odborári pôsobia, sú platy o štvrtinu vyššie, ako kde nepôsobia.

Platy u nás rástli aj tento rok. Minimálna mzda išla hore o 28 eur, keď vzrástla z 352 na 380 eur. Podľa odborníkov Slovákov i naďalej môžu dúfať v lepšie časy, teda v to, že budú mať viac peňazí vo svojich peňaženkách. „Určite sa budeme s Čechmi pretekať a budeme sa postupne blížiť k rakúskym a nemeckým platom. Nebude to však rýchlo,“ zhodnotil budúcnosť šéf Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Takýto výsledok nie je negatívny a treba ho hodnotiť pozitívne. Vraví Vladimír Baláž. Ako povedal nízkymi mzdami môžu konkurovať krajiny ako India, či Bangladéš. Za pozitívny ho považuje aj Michal Páleník. „Nedajú sa však z toho robiť závery, že slovenská ekonomika je lepšia ako česká,“ dodal Páleník.

Hodinová cena práce v krajinách EÚ v roku 2014


Tmavomodrou je znázornená mzdová časť ceny práce, bledomodrou ostatné náklady.

Nárast však nemusia ľudia cítiť v každom odvetví. Napríklad v doprave stále platí, že Česi sú drahší ako Slováci. Potvrdzuje to majiteľ aj spoločnosti RegioJet Radim Jančura. Práve jeho firma podniká tak v Česku ako aj na Slovensku. „Slováci majú podstatne menšie platy. Mám pocit, že žijú podstatne skromnejšie. Napríklad za Bratislavou žijú v podmienkach veľmi nízko nákladových,“ povedal Jančura. Preto jeho zamestnanci v susednej Českej republike ho stoja viac. Najvyššie platy u nás majú stále IT–čkári.

Prieskum Eurostatu nezahŕňa platy v poľnohospodárstve, či verejný sektor. Napríklad ten vlani svoje platy zvyšoval. Rovnako to bolo aj v tomto roku. Platy však išli hore aj v samotnom zdravotníctve. Teraz nemocnice hovoria, že nemajú peniaze a budú musieť prepúšťať. „Ak sa nám nepodarí pokryť zákonom dané minimálne zvýšenie platov zo strany štátu, pristúpime k prepúšťaniu. To by znížilo dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ povedala v minulosti riaditeľka revúcskej nemocnice Daniela Pršebicová. Koľko konkrétnych miest však bude ohrozených, pre HN nespresnila. O finančných dopadoch hovorili v minulosti aj ďalšie nemocnice.

01 - Modified: 2007-04-26 21:17:25 - Feat.: 0 - Title: Rast počtu cestujúcich v Bratislave
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 02 - Modified: 2024-04-21 13:00:00 - Feat.: - Title: Ak sa HDP reviduje smerom nahor, je to dobrá správa 03 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 04 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 05 - Modified: 2024-03-26 13:52:40 - Feat.: - Title: Ako nebyť medzi najchudobnejšími? Ľahko, zbavme sa zlého ukazovateľa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:07