StoryEditor

Švajčiarsko rozpútalo menové peklo. Euro sa opäť rúti ku dnu

15.01.2015, 12:50
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Silný frank zaskočil trhy. Švajčiarske firmy hovoria o masakre.

Švajčiarska centrálna banka (SNB) šokovala finančné trhy zrušením limitu pre kurz domácej meny voči euru, ktorý zaviedla pred viac ako tromi rokmi. Švajčiarsky frank takmer okamžite posilnil voči jednotnej európskej mene o takmer 30 percent. Euro sa potom v reakcii na to prepadlo na jedenásťročné minimum voči americkému doláru. Oslabuje aj forint a zlotý, koruna naopak posilňuje.

Euro dostalo ranu

SNB v roku 2011 zaviedla politiku brániacu poklesu kurzu eura voči švajčiarskemu franku pod 1,20 CHF, aby zabránila negatívnym vplyvom silnej domácej meny na ekonomiku. SNB doteraz udržiavala kurz franku na požadovanej úrovni pomocou nákupov eur. Zrušenie limitu znamená koniec týchto nákupov, teda aj nižší dopyt po eurách. Po štvrtkovom zrušení tejto politiky sa tak euro prepadlo až na 0,8052 CHF.

Euro sa dnes chvíľu zdržalo aj na kurze 1,1575 dolárov za euro. Graf: Investing.com

Podľa vyhlásenia centrálnej banky stanovený limit chránil švajčiarsku ekonomiku pred "významnou ujmou", v súčasnosti už ale nie je opodstatnený. Banka tiež uviedla, že znížila svoju depozitnú úrokovú sadzbu na mínus 0,75 percent z mínus 0,25 percenta. "Trhy to absolútne zaskočilo," povedal k rozhodnutiu centrálnej banky analytik Jonathan Webb zo spoločnosti Jefferies.

Dodal, že SNB sa tak pravdepodobne pripravuje na predpokladané začatie takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky Európskou centrálnou bankou (ECB).

Euro sa v reakcii na rozhodnutie Švajčiarov prepadlo na jedenásťročné minimum voči americkému doláru. Jednotná európska mena zostúpila až na 1,1575 USD, teda na najnižšiu úroveň od novembra 2003.

Regionálne meny hore nohami

"Z franku sa po pár rokoch znovu stáva mena, s ktorou má cenu obchodovať a špekulovať a peniaze teda zamierili týmto smerom. Otázkou, ktorá sa bude riešiť až po opadnutí prvotnej unáhlenej reakcie, je, ako veľmi je frank atraktívny pri veľmi záporných sadzbách," komentoval situáciu na trhu analytik Patria Tomáš Vlk.

Masívny presun krátkodobých investícií do franku sa okrem eura prejavil negatívne na celom zástupe ďalších mien. „V našom regióne sa krok SNB podpísal na zlotý a forintu, ktoré registrujú výrazné straty proti euru. Koruna však odoláva a pri mierne zvýšenej volatilite dokonca posilňuje na 27,90. Zdá sa, že v prípade českej meny je stále kľúčovou témou tunajšia menová politika," domnieva sa Vlk.

Podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že by ČNB siahla po podobnej akcii ako SNB. V posledných dňoch totiž kleslo riziko, že bude centrálna banka korunu ďalej oslabovať. V prípade maďarskej a poľskej meny potom podľa analytika hrá negatívnu úlohu vyšší zahraničný dlh, ktorý je naviazaný práve na frank.

Švajčiarske akcie prudko padajú, firmy hovoria o masakre

Silná domáca mena však znižuje konkurencieschopnosť švajčiarskych exportérov. Švajčiarske akcie po zrušení limitu pre kurz domácej meny prudko oslabili. Rýchly pokles zaznamenali napríklad akcie švajčiarskeho výrobcu hodiniek Swatch či dodávateľa cementu Holcim. Generálny riaditeľ spoločnosti Swatch Nick Hayek označil rozhodnutie banky za "cunami" pre švajčiarsku ekonomiku.

"Je to masaker," povedal k vývoju na akciovom trhu obchodník Darren Courtney-Cook zo spoločnosti Central Markets Investment Management. Akciové burzy vo štvrtok oslabovali po celej Európe, paneurópsky index FTSEurofirst 300 vykazoval krátko popoludní pokles o viac ako percento, napísala agentúra Reuters.

Vývoj kurzov ostatných mien voči euru za dnešok:

Česká koruna

Maďarský forint

Poľský zlotý

01 - Modified: 2007-02-15 21:35:21 - Feat.: 0 - Title: Záujem o lízing rastie
01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 04 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 05 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:44