StoryEditor

Francúzski dôchodcovia migrujú do Portugalska. Na daňové prázdniny

05.08.2014, 17:34
Autor:
slsl
Bohatých penzistov vyháňajú vysoké dane prezidenta Hollandea. Dôchodok si však nechávajú posielať z domova.

Bohatí Francúzi viac ako dva roky hľadajú, kam utiecť pred vysokými daňami. Ukazuje sa, že málokto nasledoval príklad herca Gérarda Depardieua, ktorý začiatkom minulého roka prijal ruské občianstvo.

Na prázdniny

Jednou z najpopulárnejších destinácií bohatých Francúzov sa stalo relatívne blízke Portugalsko. Tamojší realitní makléri môžu ďakovať prezidentovi Françoisovi Hollandeovi. "Daňová politika francúzskeho prezidenta núti obyvateľov opustiť krajinu," hovorí Joao Silva z realitnej kancelárie IMadeira Home Consult.

Francúzsko v posledných rokoch vybralo na daniach o takmer 25-miliárd eur ročne viac ako pred rokom 2010. Portugalsko navyše zahraničným penzistom poskytuje daňové prázdniny, takže majú o dôvod viac tam zamieriť.

Predtým viedli Briti

Portugalská klíma priťahuje zahraničných kupcov realít už dlhšie. Dlhodobo však medzi nimi ako na portugalskej pevnine, tak na Azorských ostrovoch a Madeire kraľovali Briti. Dnes už ich ale predstihli práve Francúzi. "Tí boli v prvom polroku našimi hlavnými zahraničnými klientmi, za nimi skončili Brazílčania a až na treťom mieste Briti," uviedol Gustav Soares, šéf portugalskej pobočky Sotheby 'International Realty.

Ceny portugalských nehnuteľností v prvom štvrťroku medziročne vzrástli o štyri percentá. Je to najvyšší nárast od roku 2010, ako začiatkom júla uviedol portugalský štatistický úrad.

"Francúzi konečne prichádzajú do Portugalska," hovorí Duarte Conceiçao, šéf madeirskej pobočky realitky Remax Elite. "Majú našu krajinu radi a s novým daňovým režimom ju majú ešte radšej," naráža Conceiçao na skutočnosť, že penzisti, ktorí sa presťahujú do Portugalska, nepodliehajú žiadnemu zdaneniu. Platí to aj pre ich penzie, ak prichádzajú zo zahraničných zdrojov. Portugalskí dôchodcovia platia priemernú daň 28 percent aj zo štátnych dôchodkov. Sadzba dane z dôchodkov závisí od výšky dôchodku.

Daň pre bohatých

Hollande je prvým francúzskym socialistickým prezidentom od roku 1995, kedy skončil François Mitterrand. Od nástupu v máji 2012 pretlačil 75-percentnou daň z príjmov na zárobky presahujúcu milión eur ročne a zvýšil dane z kapitálových príjmov.
Nezanedbateľnú skupinu kupujúcich v Portugalsku nehnuteľností predstavujú Číňania. Tým sa totiž zapáčil program dlhodobého víza výmenou za nákup nehnuteľnosti. Minister financií António Pires de Lima si pochvaľuje, ako to pomohlo realitnému trhu. Analytici a makléri ale varujú, že takéto stimuly nepotrvajú večne.

01 - Modified: 2006-09-06 08:55:00 - Feat.: 0 - Title: Boris Farkašovský je kandidátom Smeru-SD na primátora Košíc
01 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 02 - Modified: 2024-04-08 04:53:03 - Feat.: - Title: Po prevrátení lode pri Portugalsku našli telá dvoch obetí, po ďalších dvoch pátrajú 03 - Modified: 2024-03-27 21:46:22 - Feat.: - Title: Portugalský parlament si až po troch neúspešných hlasovaniach zvolil predsedu 04 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 05 - Modified: 2024-03-21 14:38:38 - Feat.: - Title: Aj penzisti podávajú daňové priznanie. Kedy a prečo je výhodnejšie podať typ A?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:22