StoryEditor

Ministerka chce ochrániť kníhkupcov. Poštovným

04.06.2013, 16:45
Autor:
zajzaj
Francúzska ministerka (na snímke) sa ostro "obula" do americkej spoločnosti Amazon.

Francúzska ministerka kultúry Aurélie Filippettiová ostro napadla americkú online retailovú sieť Amazon a vyhlásila, že táto spoločnosť úmyselne ničí tradičných kníhkupcov a vytvára "kvázi monopol". "Dnes má už každý Amazonu plné zuby," vyhlásila. "Nízkymi dumpingovými cenami penetruje trhy a keď položí konkurenciu na lopatky, svoje ceny zdvihne," povedala socialistická ministerka. Informoval o tom denník Financial Times.

Ministerka išla vo vyjadreniach ešte ďalej a spoločnosť nazvala "ničiteľom kníhkupectiev". Podľa vlastných slov teraz zváži, či nenavrhne v krajine zákaz, podľa ktorého by už online spoločnosti nesmeli ponúkať doručenie zadarmo, ako aj koniec súčastného modelu prípustných päťpercentných zliav na knihy.

V tejto súvilosti už verejnosti predstavila deväťmiliónový plán na podporu tradičných kníhkupcov, na ktorom sa budú z časti podieľať aj vydavatelia. Plán nazvala "bezprecedentnou snahou na záchranu kníh a čítania, keďže bez nezávislých kníhkupcov bude aj menej kníh."

Amazon sa hnevu ministerky nevyhol ani napriek tomu, že v krajine vybudoval niekoľko veľkých distribučných centier, len posledné z nich, ktoré bolo otvorené minulý rok v meste Chalon-sur-Saone, zamestnáva pritom až päťsto ľudí.

Filippetiová sa preslávila podporou plánu zdaniť špeciálnou daňou smartfóny a iné zariadenia s pripojením na internet v snahe "zachovať výnimočnú francúzsku kultúru pred záplavou anglicky-jazyčného digitálneho obsahu v ére internetu".

Amazon však nie je prvou spoločnosťou, ktorej sa vo Francúzsku v poslednom čase ušlo tvrdej kritiky. Minulý mesiac iný francúzsky minister, tentokrát priemyslu, stopol plánovanú akvizíciu spoločnosti Yahoo!, ktorá chcela kúpiť 75-percentný podiel v rýchlo rastúcej internetovej firme DailyMotion. Tú vlastní štátny podnik France Telecom.

V apríli sa "ušlo" aj technologickému gigantu Apple, na ktorý si posvietila ministerka pre digitálne technológie a inovácie Fleur Pellerinová, ktorej sa nezdal fakt, že firma zo svojej ponuky v App Store vyradila istý francúzsky startup. Ministerka tento krok nazvala "extrémne brutálnym a neetickým".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:58