StoryEditor

Európe hrozí 25 rokov stagnácie, varuje investor Soros

12.03.2014, 17:24
Autor:
tasr, stltasr, stl
Americký miliardár a investor George Soros ma ohľadom budúcnosti Európy jasno. Hrozí jej štvrť storočia stagnácie v "japonskom štýle".

Európe hrozí 25 rokov stagnácie v "japonskom štýle", ak politici nepokročia v integrácii menového bloku a nezmenia súčasnú politiku, ktorá odrádza banky od poskytovania úverov. Vyhlásil to dnes v Londýne v rozhovore pre agentúru Bloomberg americký miliardár a investor George Soros.

Pripomenul, že aj keď sa už Európa zotavuje z finančnej krízy, stále čelí hrozbe politickej krízy, ktorá viedla k rozdeleniu regiónu na veriteľov a dlžníkov. A zároveň sú banky v eurozóne tlačené k tomu, aby urobili všetko pre splnenie záťažových testov, namiesto toho, aby poskytovali podnikom kapitál a podporili tak ekonomiku.

Európa "možno nevydrží 25 rokov stagnácie", upozornil Soros, podľa ktorého európsky blok musí pokročiť v integrácii a vyriešiť problémy bankového sektora, pretože v tomto bode zaostáva za svetom.

Soros od začiatku kritizuje spôsob, akým vznikol menový blok, ako aj tvrdé škrty v rozpočte, ku ktorým museli pristúpiť zadlžené štáty eurozóny v čase, keď kríza vrcholila.

Domnieva sa tiež, že blok potrebuje oveľa radikálnejšiu politiku, aby sa vyhol "dlhému obdobiu" stagnácie.

Investori už pritom dospeli k záveru, že eurozóna je z najhoršieho vonku. Svedčí o tom pokles výnosov z gréckych, írskych, portugalských, španielskych aj talianskych dlhopisov.

Soros ďalej v rozhovore pre Bloomberg uviedol, že akcie európskych bánk sú momentálne "veľmi stlačené", vďaka čomu sa stávajú atraktívne z hľadiska investícií. Napriek tomu očakáva, že tento rok bude pre banky v eurozóne veľmi ťažký, pretože musia zvýšiť svoje kapitálové rezervy, aby prešli záťažovými testami Európskej centrálnej banky (ECB).

ECB v priebehu roka podrobí finančné ústavy tvrdej skúške, ktorá má odhaliť, či by dokázali prežiť krízu. Cieľom banky je presvedčiť investorov, že jej záťažové testy sú dostatočne prísne a ich výsledky dôveryhodné.

Soros sa vyjadril aj k situácii na Ukrajine. Podľa neho politické otrasy, ktorým Ukrajina momentálne čelí, sú čiastočne dôsledkom rovnakých problémov ako finančná kríza eurozóny. Domnieva sa tiež, že Európska únia (EÚ) žiadala od Kyjeva priveľa za asociačnú dohodu a na odvetu mu ponúkla príliš málo. A ruský prezident Vladimír Putin vyplnil túto "medzeru".

"Európa potrebuje znova objaviť vlastnú identitu namiesto toho, aby sa každý z členských štátov snažil presadiť svoje národné záujmy a prehlboval tak konflikt s ostatnými krajinami," konštatoval Soros.

Čo sa týka referenda o vystúpení Británie z EÚ, Soros vláde v Londýne odkázal, že by to bola pre ekonomiku krajiny katastrofa. Británia by prišla o pracovné miesta, pretože na raste jej ekonomiky sa podieľajú nadnárodné firmy, ktoré predávajú svoje produkty aj služby v Európe. Odchod z únie by preto bol pre Britániu "samovraždou".

 

 

12 bal gl

 

01 - Modified: 2006-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Japonské Makino preinvestuje v Bratislave 225 miliónov
01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-01-30 13:25:14 - Feat.: - Title: Nemecký motor ide len na tri a pol valca. Čo to znamená pre Slovensko?​ 03 - Modified: 2023-12-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Potrebujeme sa vymaniť zo stagnácie 04 - Modified: 2023-11-28 13:03:12 - Feat.: - Title: Stavebníctvo je závislé od verejných zákaziek. Stagnuje, v budúcom roku sa očakáva dokonca prepad trhu 05 - Modified: 2023-10-27 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Recesia eurozóny sa blíži, globálny boj s infláciou si vyberá svoju daň
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:03