StoryEditor

Účty, ktoré vám nič nezarobia

14.06.2013, 00:10
Úrok na bežnom účte neprevyšuje vo väčšine bánk 0,01 percenta. Pozrite si prehľad úročenia.

Mať peniaze na bezpečnom mieste a ešte aj slušne zarobiť je v dnešnej dobe takmer nemožné. Produkty, ktoré ponúkajú slušný úrok často so sebou nesú slušnú dávku rizika. Naopak, za využitie bezpečných produktov zaplatíme často nízkym úrokom. Niekedy dokonca nulovým.

Typickým príkladom sú peniaze na bežnom účte. Vo väčšine bánk úrok neprevyšuje 0,01% (viď prehľad nižšie). Inými slovami, keby sme mali na účte tisíc eur po dobu jedného roku, zarobili by sme neuveriteľných 8 centov po zdanení.

Preto je rozumné hospodáriť aj s peniazmi, ktoré máme na bežnom účte. Pokiaľ ich chceme mať kedykoľvek k dispozícii a nechceme ich viazať, voľme sporiace účty. Úroková sadzba sa na nich môže dostať v závislosti od banky až na 2%. Viacero bánk ponúka aj zaujimavé sporiace programy, ktoré sú naviazané na vybrané balíky služieb. Inou alternatívou sú termínované vklady, kde je možné získať úrokovú sadzbu do 3%. p.a.

Porovnanie úročenia vybraných bežných účtov podľa FinancnaHitparada.sk:

*1% pre zostatok nad 10.000 €

**0,01% pre zostatok nad 500 €

Uvedený je jeden vybraný balík služieb pre každú banku.

Aktualizácia dňa 12.6.2013


Maroš Ovčarik

finančný expert Finančná Hitparáda

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:04