StoryEditor

Demisia: Tsiprasova cesta k moci

24.08.2015, 00:00
Ultraľavičiari opustili Syrizu, Grékov čakajú ďalšie predčasné voľby

Keď sa Alexis Tsipras stal v januári tohto roka gréckym premiérom, dostal od svojho talianskeho kolegu Mattea Renziho kravatu. Politik, známy svojím neformálnym štýlom, sľúbil, že si ju dá, keď vytiahne krajinu z krízy. Odvtedy kravatu vidieť nebolo. Hoci sa mu po mesiacoch dohadovania s veriteľmi podarilo uzavrieť dohodu o treťom záchrannom balíčku a Grécko už aj dostalo prvé peniaze, Tsipras podal demisiu. Gréci tak pôjdu po januárových voľbách a júlovom referende tento rok už tretíkrát k volebným urnám. Odborníci však očakávajú, že Tsipras sa po predčasných voľbách na post premiéra vráti. Silnejší a v stabilnejšej pozícii ako doteraz.

Vyčerpaný mandát

Premiér podal demisiu ešte minulý štvrtok po tom, čo krajina dostala prvú tranžu 26 miliárd zo záchranného balíka v hodnote 86 miliárd eur. Svoje pôsobenie na čele krízou zmietanej krajiny ukončil so slovami:„Rezignujem, pretože som vyčerpal mandát, ktorý mi v januári dala verejnosť. Teraz sa musíte vy rozhodnúť, či ste svojím výberom spravili dobre.“ Tsipras odkázal voličom, že je na nich posúdiť, či jeho vláda ukázala dostatok odvahy pri vyjednávaní s veriteľmi a či finančná pomoc naozaj pomôže Grécku spamätať sa.

Podľa gréckej ústavy prechádza právo zostaviť menšinovú vládu v najbližších troch dňoch po demisii premiéra na najväčšiu opozičnú stranu. Predseda Novej demokracie Evangelos Meimarakis sa teda stretol s predsedami iných opozičných strán v snahe nájsť možných partnerov. Ak sa mu to nepodarí, možnosť prejde na druhú najväčšiu opozičnú stranu. Po neúspechu prídu na rad predčasné voľby. Vytvoriť menšinovú vládu bude však náročné, keďže Syriza má v parlamente 149 z 300 mandátov, preto sú voľby najpravdepodobnejšou verziou. Väčšina politikov ďalšie voľby podporuje. „Politický terén sa musí prečistiť. Potrebujeme vedieť, či vláda má, alebo nemá väčšinu,“ povedal súčasný minister energií Panos Skourletis.

Ľudová jednota

Hru však mení aj ultraľavicové krídlo Tsiprasovej strany. To sa po jeho demisii a viacerých konfliktoch pre odmietanie pomoci veriteľov oddelilo od Syrizy a oznámilo vytvorenie novej strany Ľudová jednota. Na jej čelo sa postavil bývalý minister energií Panagiotis Lafazanis, veľký kritik dohody o treťom záchrannom balíčku a zástanca návratu drachmy. Ľudová jednota bude mať v parlamente 40 mandátov, strana sa tak stane väčšou ako súčasný tretí Zlatý úsvit a teoreticky bude mať možnosť pokúsiť sa zostaviť menšinovú vládu ešte pred predčasnými voľbami.

„Zvyšná časť Syrizy bude zápasiť s tým, aby zaviedla podmienky tretieho záchranného balíka, najmä keď je pravdepodobné, že Grécko spadne ešte hlbšie do recesie. Je nepravdepodobné, že veľké reformy majú šancu prejsť ešte do nových volieb,“ hovorí Jennifer McKeown, ekonómka z Capital Economics.

Práve na to sa, zdá sa, spolieha stále populárny Tsipras. Predčasné voľby ešte pred zavedením nepopulárnych reforiem mu umožnia vrátiť sa na post premiéra, no s väčšou silou a stabilnejšou pozíciou. Ak sa voľby budú konať v septembri, bude môcť využiť svoju popularitu ešte predtým, ako vstúpia do platnosti tie najťažšie časti dohody o finančnej pomoci, a to ďalšie škrty penzií či zvyšovanie DPH. Zároveň by sa na čelo vlády postavil už bez rebelov Syrizy. „Tsiprasa zvolia opäť. Možno stratí hlasy kvôli Ľudovej jednote, ale určite ho znova zvolia,“ hovorí pre HN spisovateľka a grécka historička Soti Triantafyllou.

V posledných prieskumoch z konca júla mala Syriza podporu až 33,6 percenta gréckych voličov, to je takmer dvojnásobok oproti druhej najväčšej strane, opozičnej Novej demokracii. Ako jej preferencie ovplyvní oddelenie ľavej platformy a politické a ekonomické turbulencie posledných týždňov, zatiaľ nie je známe.

Trikrát za rok

Demisia premiéra grécku burzu neovplyvnila. „Celkovo Tsiprasovu demisiu vidíme z hľadiska trhov pozitívne, nové voľby by mali priniesť lepšiu štruktúru vlády, ktorú po posledných voľbách ovládla ultraľavicová Syriza. Menej radikálne zloženie bude prístupnejšie úsporným opatreniam,“ myslí si analytik Capital Markets Peter Rebo.

Ratingová agentúra Moods varovala, že Tsipras ohrozuje svojím správaním tretí záchranný balík. Časť peňazí by Grécko nemuselo dostať, ak nestihne zaviesť niektoré opatrenia, na ktorých sa vláda dohodla s veriteľmi. „Môže to pre krajinu znamenať zdržanie v napĺňaní podmienok programu. Parlament síce niekoľko reformných krokov už schválil, je však potrebné uviesť ich do života,“ hovorí o situácii analytik českej ČSOB Petr Dufek. Dodáva, že je potrebné rýchlo pristúpiť k rekapitalizácii nelikvidných, zlými úvermi preťažených bánk. „Prvý balík prichádzajúcej pomoci v hodnote 26 miliárd eur by síce mal zaistiť pokoj na prácu na najbližšie mesiace, avšak neistotu z ďalšieho vývoja úplne nezmaže.“

Podľa Triantafyllou politická nestabilita neohrozí dohodu priamo, môže však ovplyvniť využitie peňazí. „Európski partneri sa snažia byť v otázkach našich vnútroštátnych záležitostí veľmi zdržanliví. Problém je, že ak nebude poriadna vláda, peniaze zo záchranného balíka nebudú nikdy dobre využité,“ dodáva Triantafyllou.

Po januárových hlavných voľbách a referende o dohode s veriteľmi v júli tak Gréci pôjdu k volebným urnám tretíkrát 20. septembra. Doteraz počas vlády jedného premiéra neboli v krajine nikdy tri volebné procesy.

01 - Modified: 2007-08-30 11:16:10 - Feat.: 0 - Title: Priskromné šetrenie
01 - Modified: 2024-03-23 19:05:44 - Feat.: - Title: Protestujúci v Prahe žiadali demisiu českej vlády, objavili sa aj slovenské vlajky 02 - Modified: 2024-03-21 07:57:21 - Feat.: - Title: Vietnamský parlament odobril demisiu prezidenta Vo Van Thuonga 03 - Modified: 2023-11-14 20:39:34 - Feat.: - Title: Po odvolaní irackého predsedu parlamentu podali demisiu traja ministri 04 - Modified: 2023-09-11 11:14:56 - Feat.: - Title: Grécky minister lodnej dopravy podal demisiu pre tragický incident na trajekte, posádka vytlačila cestujúceho 05 - Modified: 2023-05-07 16:14:49 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenuje nový kabinet v polovici mája. Vláda odborníkov bude liberálno-konzervatívna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:39