StoryEditor

Visa a Mastercard ustúpili Rusku. Pomôžu s novými platbami

23.05.2014, 17:24
Autor:
slsl
Kartové spoločnosti najprv zvažovali odchod, teraz sklonili hlavu.

Americké kartové spoločnosti Visa a Mastercard dnes sľúbili, že zostanú v Rusku, a to napriel novým pravidlám, ktoré im vraj môžu činnosť v krajine skomplikovať. Okrem toho navrhli vytvoriť v Rusku svojho vlastného prevádzkovateľa platobných transakcií  Uviedla to dnes agentúra Reuters . Zástupcovia firiem sa zúčastňujú ekonomického fóra v Petrohrade.

Podľa nových pravidiel, ktoré schválil ruský parlament , majú zahraničné kartové spoločnosti centrálnej banke zaplatiť vysoký záručný vklad, aby mohli v krajine pôsobiť. Predstavitelia Visa a Mastercard sa dnes v Petrohrade zišli s členmi ruskej vlády, aby o týchto nových pravidlách rokovali. Obe firmy tvrdia, že nové pravidlá by ich činnosť v Rusku skomplikovali, odchod z Ruska ale v pláne nemajú.

"V Rusku zostaneme za akýchkoľvek podmienok," povedal šéf spoločnosti MasterCard v Rusku Ilja Rjabij. Šéf Visa v Rusku Andrew Torre uviedol, že firma po dnešnom stretnutí dúfa, že bude možné nájsť kompromisné riešenie.

Kartové spoločnosti konali o vzniku systému bezhotovostných transakcií v Rusku, o vzniku systému pre obsluhu platobných kariet a o tom, čo je možné pre ne urobiť, informoval Rjabij.

Ruský minister financií Anton Siluanov novinárom povedal, že plány firiem Visa a Mastercard na vytvorenie dcérskych spoločností potrvajú zhruba rok a pol. Do tej doby vraj budú pracovať s existujúcimi ruskými platobnými systémami.

Visa a Mastercard prestali poskytovať služby pre platobné transakcie klientom niekoľkých ruských bánk po tom, čo Spojené štáty kvôli ruskej anexii ukrajinského Krymu na jar uvalili cielené sankcie na vybraných ruských činiteľov a na banku Rossija.

Rusko potom prišlo s balíkom opatrení, ktoré majú v Rusku uľahčiť vznik vlastného platobného systému. Jedno z týchto opatrení ukladá zahraničným kartovým spoločnostiam platiť od 1. júla ruskej centrálnej banke každý štvrťrok záručný vklad vo výške 25 percent ich priemerného denného obratu v Rusku.

01 - Modified: 2006-05-30 12:30:00 - Feat.: 0 - Title: Začala sa pilotná prevádzka portálu elektronického verejného obstarávania
01 - Modified: 2024-04-15 14:18:28 - Feat.: - Title: Nové nabíjačky elektromobilov v Únii berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí 02 - Modified: 2024-01-26 14:00:02 - Feat.: - Title: Zisk koncernu Visa prekonal očakávania trhu, vyhliadky na ďalšie obdobie však sklamali 03 - Modified: 2024-01-08 16:10:33 - Feat.: - Title: Platby kartou valcujú hotovosť. No jeden z menších hráčov chce ísť na Slovensku proti prúdu 04 - Modified: 2023-09-19 07:40:00 - Feat.: - Title: Financovanie inovácií malých a stredných firiem a startupov. Aké sú trendy a do čoho investovať? 05 - Modified: 2023-09-06 08:56:16 - Feat.: - Title: Súboj kartových gigantov: Naše peňaženky ovládla Visa, Mastercard sa z nich pomaly vytráca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:33