StoryEditor

India našla muža, ktorý zachráni ekonomiku

05.09.2013, 17:00
Autor:
dujduj
Riskantné zmeny nového šéfa indickej centrálnej banky majú zachrániť tamojšiu ekonomiku.

India má od včera nového šéfa centrálnej banky, ktorý ma zachrániť spomaľujúcu indickú ekonomiku. Tá sa dostala do ťažkých problémov po tom, čo rupia zaznamenala prepad oproti doláru takmer o 20 percent.

Problémy Indie sa začali po tom, čo Fed ohlásil možný ústup od uvoľnenej menovej politiky. Investori na to zareagovali ústupom z rozvíjajúcich sa trhov na čo negatívne doplatila aj India.



Nový šéf indickej centrálnej banky Raghuram Rajan hneď v prvý deň ohlásil krátkodobé opatrenia na posilnenie dôvery v spomaľujúcu indickú ekonomiku.

Pod tlakom kvôli obavám z hospodárskej krízy v krajine, Rajan priznal, že jeho prevzatie vedenia v Reserve Bank of India bolo veľmi ťažké. Napriek tomu však trvá na tom, že India má "zásadne zdravú ekonomiku" a že nálada v krajine je prehnaná.

Indická ekonomika však aj napriek tomu, že je podľa Rajana "zásadne zdravá", spomalila v druhom štvrťroku o 4,4 percenta a rupia stratila od mája viac ako 20 percent svojej hodnoty. Nový šéf Bank of India tak má pomerne ostrý nástup na svoj post. Svoje krátkodobé opatrenia oznámil na televíznej tlačovej konferencii.

"Ide o rozsiahle a riskantné zmeny" povedal novinárom. "Ale nechať situáciu bezo zmeny by bolo oveľa riskantnejšie," dodal Rajan.

Medzi opatreniami, ktoré nový guvernér prial, bolo povolenie, že existujúce banky môžu otvárať nové zahraničné pobočky bez dovolenia RBI a že dlho očakávaná nová banková licencia bude vydaná už v januári.

Centrálna banka bude tiež čoskoro vydávať sporiteľné certifikáty viazané na infláciu a príjme opatrenia na podporu finančných služieb pre chudobných.

Rajan sa tiež zaviazal urýchliť prácu súdov pri vymáhaní dlhov. Banky sa tal budú môcť zbaviť zlých úverov.

01 - Modified: 2005-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záujem bánk o pokladničné poukážky NBS 02 - Modified: 2005-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hlavný úrok v eurozóne nezmenený
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:00