StoryEditor

V Európe chýba práca. Pozrite sa, kde najviac

31.07.2013, 12:20
Autor:
lulu
V júni bolo v únii 26,4 milióna nezamestnaných. Ich počet však klesol prvýkrát po 2 rokoch.

Bez práce sú v Európe milióny ľudí. Podľa údajov Eurostatu bolo v júni v celej Európskej únii 26,4 milióna ľudí bez práce, z toho 19,3 milióna v samotnej eurozóne.

V celej Európskej únii sa miera nezamestnanosti znížila medzimesačne o 0,1 percenta na úroveň 10,9 percenta. Nezamestnanosť v eurozóne dosiahla v júni 12,1 percenta, čo je rovnaká úroveň ako mesiac predtým, keď zlomila rekord.

Počet nezamestnaných však v menovom bloku medzimesačne klesol o 24-tisíc. Pokles v ich počte v eurozóne zaznamenali štatistici naposledy v apríli 2011.

Spomedzi členov únie malo najnižšiu nezamestnanosť Rakúsko, Nemecko a Luxembursko. Najmenej práce je stále v Grécku a Španielsku. Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahla 14,5 percenta, čo je piata najvyššia úroveň v celej únii.

Najväčšie nárasty počtov ľudí bez práce zaznamenali na Cypre, v Grécku a Slovinsku. Naproti tomu pobaltské krajiny ako Lotyšsko a Estónsko najvýraznejšie znížili mieru nezamestnanosti, a to o vyše dve až tri percentá.

* ak sa vám nezobrazuje graf, použite iný prehliadač

Výrazným problémom Európy je aj nezamestnanosť mladých, ktorá v eurozóne medziročne vzrástla takmer o percento. Do 25 rokov je v eurozóne 3,526 milióna mladých nezamestnaných. V tejto oblasti sú "rekordmanmi" Grécko a Španielsko, kde je bez práce takmer 60 percent mladých ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:57