StoryEditor

Zmraziť ťažbu ropy bude veľmi ťažké, Irán chystá opačný krok

17.02.2016, 10:04
Autor:
ČTKČTK
Zmraziť ťažbu ropy na januárové úrovne a pripojiť sa k plánu Ruska a Saudskej Arábie je pre Irán nelogické.

Povedal to zástupca Iránu pri Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Mahdí Asal. Krajina bude svoju produkciu naopak ďalej zvyšovať, kým nedosiahne úrovne ťažby z čias pred zavedením medzinárodných sankcií, citovali ho iránske médiá. Teherán tak podľa analytikov ukazuje, že zabezpečiť reálne obmedzenia ťažby ropy bude v praxi veľmi ťažké.

"Žiadať Irán, aby zmrazil ťažbu ropy, je nelogické ... keď Irán podliehal sankciám, niektoré krajiny vlastnú ťažbu zvyšovali a spôsobili prepad cien ropy," povedal podľa agentúry Reuters Asal. "Ako môžu očakávať, že Irán teraz bude spolupracovať?"

Ministri Ruska a Saudskej Arábie, čo sú najväčší svetoví vývozcovia ropy, a ďalej Venezuely a Kataru sa v utorok dohodli, že zmrazia produkciu ropy na úrovniach z tohtoročného januára. Obmedzenie ťažby má pomôcť znížiť nadmerné dodávky ropy a vyrovnať ponuku s dopytom. Štvorica však požaduje, aby to isté urobili aj ďalší významní producenti. Ministri ropného priemyslu Venezuely a Iraku by sa dnes mali zísť v Teheráne, aby záležitosť prebrali so svojím iránskym náprotivkom.

Irán sa v januári zbavil hospodárskych sankcií, ktoré na neho kvôli jeho kontroverznému jadrovému programu pred rokmi uvalili Spojené štáty a Európska únia. Zrušenie sankcií mu okrem iného umožňuje predávať neobmedzene svoju ropu na svetových trhoch. Tam je ale teraz ropy nadbytok. Napríklad analytici spoločnosti FGE dnes odhadli previs ponuky nad dopytom na tento rok na 600 000 barelov denne.

Irán v roku 2012 vyvážal zhruba 2,5 milióna barelov ropy denne. Sankcie tento objem znížili na zhruba 1,1 milióna barelov. Prepočty agentúry Reuters zo začiatku tohto roka ukázali, že decembrová ťažba v Iráne predstavovala približne 2,9 milióna barelov denne. Irán dal už niekoľkokrát najavo, že bude ťažbu zvyšovať, až kým sa nedostane na úroveň produkcie pred sankciami.

Dosiahnutie globálnej dohody - prvej takejto od roku 2001 - naviac komplikuje fakt, že ťažba v Rusku aj v Saudskej Arábii nemá ďaleko k rekordu. Podľa zdrojov Reuters by ale Iránu mohli byť ponúknuté osobitné podmienky.

Ceny ropy na svetových trhoch sa dnes najprv zvyšovali, po správe o neochote Iránu pripojiť sa k dohode významných producentov sa ale vydali nadol. Severomorská ropa Brent sa krátko pred 10:00 SEČ predávala za zhruba 32 dolárov a strácala okolo 0,4 percenta.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:05