Čína, tanky, Snímka: REUTERS
StoryEditor

Čínski zbrojári šliapu na plné obrátky. Zbraňami zásobujú celý región

23.02.2016, 15:58
Autor:
FinWebFinWeb
​Čínsky zbrojný export výrazne rastie a sýti tak militarizáciou celý ázijsko-tichomorský región.

Uvádza to štúdia švédskeho think-tanku Štokholm International Peace Research Institute (SIPRI). Podľa reportu je medzi najväčšími svetovými dovozcami zbraní väčšina krajín z Ázie, píše iDnes.cz.

Hlavní zákazníci

Čínsky export zbraní sa v posledných piatich rokoch takmer zdvojnásobil. Cieľom väčšiny vyvezených zbraní sú krajiny, ktoré susedia s Indiou, hlavne teda Pakistan, Bangladéš a Mjanmarsko.

Dáta švédskeho inštitútu ukazujú, že spolu so silnejúcim vojenským vplyvom Pekingu v regióne rastie aj koncentrácia vojenských síl naprieč celou Áziou.

Hlavným zákazníkom Číňanov bol v posledných piatich rokoch práve Pakistan, ktorý nakúpil 35 percent celkového množstva zbraní vyvezených z Číny. Nasledujú ďalší indickí susedia, ktorými sú Bangladéš s dvadsiatimi percentami a Barma so šestnástimi percentami.

Podľa serveru Quartz by zbrojárske väzby na Čínu mohli Indiu izolovať ako vojensky, tak aj ekonomicky. Podľa niektorých expertov sa Čína spoločne s Pakistanom už dlhú dobu svojim spojenectvom snaží Indiu destabilizovať.

Celosvetovo Čína vo vývoze zbraní zaujíma tretie miesto za Ruskom a Spojenými štátmi. Experti predpovedajú, že by ju mohlo v budúcnosti predbehnúť Japonsko, kde po sedemdesiatich rokoch prestal platiť zákaz exportu zbraní. Japonci už niekoľko kontraktov uzavreli, skutočne významným vývozcom sa však podľa odhadov stanú až v nasledujúcich rokoch.

Vyšší export, nižší import

Vyšší export čínskemu zbrojnému priemyslu pomohol tiež v rýchlejšom vývoji ich vlastných zbraní. Počas rovnakého obdobia, keď čínsky vývoz so zbraňami rástol, súčasne klesal dovoz zbraní zo zahraničia a to o celých 25 percent. Aj tak ale Čína celosvetovo patrila medzi troch najväčších importérov zbraní.

Expanzia Číny v tomto smere vyvolala bezpečnostné obavy v celom ázijsko-tichomorskom regióne. A to hlavne kvôli územným nárokom, ktoré si robí v Juhočínskom mori.

V rokoch 2011 až 2015 bola najväčším dovozcom zbraní India a posilňovať arzenál začali aj ďalšie štáty v bezprostrednej blízkosti Číny. Vo Vietname vzrástol import zbraní dokonca o 699 percent.

Podľa SIPRI je šesť z desiatich najväčších importérov zbraní práve z Ázie alebo Oceánie. Okrem Indie, Číny, Vietnamu a Austrálie je to tiež Pakistan a Južná Kórea.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 05 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:53