Robert Fico počas podpisu memoranda so spoločnosťou RKN Global Europe. Snímka: TASR/Branislav Račko
StoryEditor

Tajomné pozadie megainvestície. Konkurencia o firme z Dubaja nič nevie

23.02.2016, 18:59
O firme, ktorej chce slovenská vláda venovať takmer 20 miliónov eur ako investičnú pomoc, je ťažké dozvedieť sa viac.

Meno spoločnosti Giesecke & Devrient Slovakia vám síce nemusí nič hovoriť, ale je pravdepodobné, že jeden z dokladov, ktoré denne nosíte pri sebe, vyrobila práve ona. Firma patrí k trojici dodávateľov preukazov, pasov a ďalších dokladov, od ktorých ich objednáva štát. Napriek tomu, že Giesecke & Devrient sa v brandži pohybuje už roky, spoločnosť RKN Global – jej konkurenta, s ktorým premiér Robert Fico podpísal v sobotu memorandum na vytvorenie 1 200 pracovných miest v Banskej Bystrici – nepozná.

„Doteraz sme sa s danou spoločnosťou na trhu nestretli, čo považujem za možný dôsledok toho, že daná spoločnosť vznikla len pred rokom. Takže skúsenosti doteraz s nimi nemáme,“ hovorí manažér výroby Giesecke & Devrient Slovakia Miroslav Michálik.

Tajomná schránka na Dubaji

Ich firma prišla na Slovensko v roku 2006 a v súčasnosti zamestnáva okolo 500 ľudí. Michálik nepovažuje možnosť vytvorenia 1 200 miest za nereálnu. Bude to však závisieť od toho, či firma bude podnikať lokálne alebo globálne a či tu bude mať aj výskum a vývoj, obchodnú časť a výrobu. Giesecke & Devrient dostala v roku 2006 na vytvorenie 330 pracovných miest celkovú podporu od štátu vo výške štyri milióny eur.

Firma RKN Global, ktorá chce na Slovensku preinvestovať 89 miliónov eur a zamestnať asi 1 200 ľudí prevažne s vysokoškolským diplomom, je opradená tajomnom. O firme, ktorej chce slovenská vláda venovať takmer 20 miliónov eur ako investičnú pomoc, je celkovo ťažké dozvedieť sa viac. Na jej čele stojí bývalý generálny tajomník Interpolu Ronald Noble. Za jeho pôsobnosti Interpol vyvinul prvú celosvetovú databázu stratených cestovných dokladov. S premiérom podpisovala memorandum švédska konateľka Marjam Lindsbrová.

Kandidátka hnutia OĽaNO-Nova Veronika Remišová a následne aj denník Sme upozornili, že za dubajskou firmou sa objavujú okrem bývalého tajomníka Interpolu aj ľudia z Ukrajiny, prepojení na konzorcium EDAPS, ktorí boli v minulosti vyšetrovaní za korupciu v USA a Švajčiarsku. Práve EDAPS dodáva Ukrajincom pasy a ďalšie doklady. Prepojenie EDAPS a RKN Global naznačuje aj osoba druhého konateľa potenciálneho výrobcu dokladov na Slovensku – Alana Buriša. Ten je konateľom spoločnosti Sun Investments Capital spolu s Vitalijom Hrycakom. Hrycak v minulosti loboval za zavedenie nových pasov s biometrickými údajmi. Buriš pôsobí s Ukrajincami aj v ďalších firmách na Slovensku.

Deravý zákon

Proti schránkovým firmám sčasti zabojovala aj súčasná vláda. Novelizovaný zákon o verejnom obstarávaní mal rozkryť skutočných majiteľov takýchto firiem, teda konečných užívateľov výhod. Ich register je dostupný na internete. Odborníci mu však vyčítajú slabiny. „Podľa nášho názoru je to krok správnym smerom a pozitívne hodnotíme, že register je verejný. Negatívne hodnotíme to, že podnikatelia sa do registra zapisujú na základe čestného vyhlásenia. To znamená, že tí, ktorí klamali o svojich konečných užívateľoch výhod, môžu tak robiť ešte relatívne beztrestne aj naďalej,“ hovorí partner advokátskej kancelárie TaylorWessing Andrej Leontiev. Nepáči sa mu ani nastavenie sankcií, postihujúcich prevažne samotné schránky, ktoré môžu kedykoľvek zmiznúť. O zákazku môžu podľa zákona prísť len veľmi výnimočne.

Samotná novela však bola zameraná len na verejné obstarávanie a nevenuje sa práve štátnym dotáciám. O ne aj naďalej môžu schránkové firmy bojovať. Podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša by pri takýchto firmách pomohli štátne zložky. „Viem si predstaviť, že pred akoukoľvek veľkou investíciou by investora preverili tajné služby či daňová polícia, a zároveň by sa povinne zverejňovali koneční vlastníci v registri tak, ako je to pri verejných obstarávaniach,“ hovorí Šípoš. Hovorca Slovenskej informačnej služby Branislav Zvara nekomentoval, či SIS takúto činnosť vykonáva.

01 - Modified: 2022-04-11 20:33:20 - Feat.: - Title: Varšava je v hľadáčiku investorov. Analytici očakávajú miliardové transakcie na realitnom trhu 02 - Modified: 2022-02-18 10:25:25 - Feat.: - Title: Zabudnite na bitcoin. Týchto päť jazdených áut dnes cenou prekonáva aj nové modely 03 - Modified: 2022-02-04 13:10:02 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Trebišovská Deva dostala masívnu investíciu. Vedenie naleje do novej linky milióny eur 04 - Modified: 2022-01-20 08:39:14 - Feat.: - Title: Vysoké ceny dohnali dunajskostredský Europack k miliónovej investícii. Kľúčový materiál si začne vyrábať sám 05 - Modified: 2022-01-14 11:10:32 - Feat.: - Title: Koľko vložiť do akcií, dlhopisov, nehnuteľností či kryptomien? Návod ponúka analytička
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:23