Argentína , Snímka :REUTERS
StoryEditor

Argentína sa môže konečne nadýchnuť, bude ju to ale stáť miliardy dolárov

01.03.2016, 10:32
Autor:
ČTKČTK

​Argentína sa s hlavnými americkými držiteľmi svojich nesplácaných dlhopisov v zásade dohodla na riešení tohto 14 rokov starého dlhu. Oznámil to prostredník v rokovaniach oboch strán Daniel Pollack. Argentíne prelomová dohoda umožní návrat na zahraničné kapitálové trhy a prispeje k oživeniu jej ekonomiky.

Štyria najväčší veritelia, ktorí odmietli reštrukturalizáciu dlhov po bankrote Argentíny z roku 2001, prijali návrh argentínskej vlády uhradiť 75 percent ich pohľadávok, vrátane istiny a všetkých úrokov. Buenos Aires by tak v rámci dohody zaplatilo 4,65 miliardy dolárov.

"Dohoda je z definície kompromisom a obe strany tohto epického sporu našťastie nakoniec uznali potrebu kompromisu," uviedol podľa agentúry Reuters Pollack; toho ako sprostredkovateľa v rokovaniach vymenoval americký sudca Thomas Gries, ktorý mal prípad dlhé roky na starosti. Popredným vyjednávačom za investorov bol Paul Singer, šéf hedgeového fondu Elliott Management.

V dvoch kolách reštrukturalizácie štátnych dlhopisov z minulého desaťročia prijali podmienky ponúknuté Argentínou majitelia 92 percent dlhopisov. Tí tak v rámci dohody dostali nové dlhopisy v hodnote necelej tretiny pôvodnej sumy. Časť investorov však reštrukturalizáciu neprijala, čo viedlo k preťahovaniu súdnych sporov, zablokovaniu majetku Argentíny, vylúčeniu krajiny z medzinárodných kapitálových trhov a k deformáciám v ekonomickej politike argentínskych vlád.

Argentína sa predvlani v júli dostala opäť do platobnej neschopnosti, keď americký súd zablokoval splátku reštrukturalizovaných dlhopisov a podmienil ju tým, že sa Argentína musí najskôr vyrovnať so skupinou žalujúcich investičných fondov. Minulej ľavicovej argentínskej vlády tieto nároky odmietali uznať a ignorovali verdikty amerického súdu, ktoré boli pre Buenos Aires nevýhodné.

Vlani v novembri však bol zvolený pravicový prezident Mauricio Macri, ktorý označil riešenie sporu o nesplatené dlhy za svoju prioritu. Začiatkom februára vláda uzavrela dohodu so skupinou talianskych investorov o vyrovnaní nesplateného štátneho dlhu v sume 1,35 miliardy dolárov.

Argentína celkovo ponúkla držiteľom nerestrukturalizovaného dlhu 6,5 miliardy dolárov. Ak dohoda so štvoricou fondov prejde, bude vyriešených viac ako 85 percent týchto pohľadávok, uviedol Reuters.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:22