StoryEditor

Rusi zaradili spiatočku. Cúvajú zo slovenskej banky

02.03.2016, 23:00
Mal to byť jeden z najväčších predajov v slovenskom a českom bankovníctve. Slovenskú a českú divíziu Zuno banky, ktorá patrí pod rakúsku Raiffeisen International, mala odkúpiť ruská Alfa Bank Group.

Dlho sledovaný predaj slovenskej a českej pobočky banky Zuno sa nakoniec nekoná. Novým majiteľom dcéry rakúskej Raiffeisen Bank International sa mala stať ruská banková skupina Alfa Bank Group, za ktorou stojí podnikateľ židovsko-ukrajinského pôvodu Michail Fridman. Ruská strana sa však nakoniec rozhodla, že od plánovanej transakcie odstúpi. Dôvody však odmietla oficiálne špecifikovať a pomenovať. „K transakcii nakoniec nedošlo pre externé dôvody, ktoré nemajú nič spoločné s existujúcou dohodou o odkúpení,“ povedala pre HN Anastasia Gluchová, hovorkyňa Alfa Bank Group.

Nejasné dôvody

O dôvodoch, prečo Zuno nakoniec nezíska majiteľa z Ruska, nehovorí ani samotná banka. „Dôvod odstúpenia od kúpy nesúvisel so samotnou Zuno bankou,“ potvrdil Ivo Trávniček, PR manažér Zuno Slovensko.

Analytici si dovolia o možných dôvodoch odstúpenia od zmluvy len špekulovať, keďže obe zúčastnené strany sa k detailom nevyjadrujú. „Dôvodov môže mať ruská strana viacero. Jednak je to zhoršujúca sa kondícia európskeho bankového sektora, strata hodnoty ruského rubľa alebo strata záujmu z dôvodu politiky nízkych úrokových sadzieb,“ vyratúva možné dôvody zrušeného obchodu Peter Svoreň zo spoločnosti Capital Markets. Podľa Maroša Ovčarika, riaditeľa portálu financnykompas.sk môžu byť príčiny zrušenia predaja omnoho prozaickejšie. „Banka mohla prehodnotiť svoj investičný zámer, alebo si našla na trhu niečo lepšie,“ tvrdí Ovčarik.   

Dôvody však pravdepodobne nestoja na ruskej strane. A to napriek tomu, že ruskej ekonomike sa momentálne nedarí najlepšie a krajina sa ocitla na pokraji ekonomickej recesie. Skupine Alfa Bank Group sa však aj napriek tomu darí. „Za prvých 9 mesiacov roka 2015 mala Alfa Bank prevádzkový zisk 122,7 miliárd rubľov (1,5 miliardy eur), čo je o 8,3 percenta viac ako v rovnakom období rok predtým,“ konštatuje Eva Mahdalová, analytička spoločnosti Finlord.

Hľadá sa kupec

Raiffeisen Bank sa však nemieni vzdať a Zuno chce napriek tomu predať. „Raiffeisen teraz zvažuje ďalšie kroky, ako napríklad predaj celej Zuno banky alebo jej časti. V procese predaja bolo o banku viacero záujemcov,“ tvrdí Trávniček. Skutočne, v čase keď predaj vrcholil, malo o banku záujem približne 20 subjektov, medzi nimi aj slovenský milionár Pavol Krúpa. Podľa analytikov niet pochýb o tom, že si na banku bude brúsiť zuby niekto iný. „Ako prvú pravdepodobne Raiffeisen osloví francúzske konzorcium BNP Paribas, ktoré v minulosti prejavilo o Zuno záujem,“ myslí si Svoreň.

Zuno svojich klientov ubezpečuje, že nevydarená transakcia nebude mať žiadny vplyv na klientov. „Na trhoch na Slovensku či v Českej republike pokračujeme v poskytovaní našich služieb a produktov,“ ubezpečil Trávniček. To potvrdzuje aj analytička. „Vklady klientov aj naďalej zostávajú chránené zákonom o ochrane vkladov,“ uzatvára Mahdalová.

01 - Modified: 2024-02-25 15:13:14 - Feat.: - Title: Rusi utekajú do Kórey. Soul zaznamenal rekordný počet žiadostí o azyl, píše CNN ​ 02 - Modified: 2023-11-13 18:51:16 - Feat.: - Title: Súd odklepol výplatu 16-tisícom veriteľom skrachovanej Sberbank CZ, ide o viac ako dve miliardy 03 - Modified: 2023-11-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Šéf Citibank pre HN: Príkladov pre Slovensko je veľa, stačí sa obzrieť do Česka alebo do Pobaltia 04 - Modified: 2023-09-26 08:27:17 - Feat.: - Title: Ralsko je český Černobyľ. V zemi je nevybuchnutá munícia aj ropné látky, vyrastali tu bratia Kličkovci 05 - Modified: 2023-09-06 14:05:45 - Feat.: - Title: J&T BANKA zavŕšila prvý polrok rekordným ziskom vo výške 131 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:17