Trump, ReutersREUTERS
StoryEditor

​Trump je rovnaké globálne riziko ako terorizmus (+prehľad trhov)

Ak by sa Donald Trump stal prezidentom USA, bolo by to rovnaké globálne riziko ako rastúca hrozba džihádskeho terorizmu. Vyplýva to zo štúdie Economist Intelligence Unit, ktorá bola vydaná včera.

Výskumný tím taktiež doložil, že Trumpova rétorika voči Strednému východu sama o sebe zvyšuje hrozbu zo strany džihádistov. EIU v hodnotení globálnych rizík povedalo, že Trumpove „militaristické tendencie voči Strednému východu a zákaz pre cestovanie všetkých moslimov do USA, by boli potenciálnym nástrojom džihádistických skupín pre nábor.“

Ako EIU dodáva, v prípade Trumpovho víťazstva v prezidentských voľbách by utrpel aj medzinárodný obchod, a to z dôvodu jeho nevraživého stanoviska voči voľnému obchodu a narážkam namiereným voči Mexiku a Číne.  

Klasifikácia rizík je u EIU na rebríčku podľa hodnôt medzi 1 až 25. Trumpove prezidentstvo skórovalo podľa EIU stupeň číslo 12. Existujú však aj nebezpečnejšie udalosti, ako Tvrdé pristátie Číny (20 bodov), Intervencia Ruska v Sýrii a na Ukrajine, čo by vyústilo do novej „studenej vojny“ (16), Grexit (15). Brexit, teda odchod Británie z EÚ dosiahol skóre 8.Štúdia od EIU však záverom upokojuje, že v boji o prezidentskú stoličku medzi Trumpom a Clintonovou neočakáva víťazstvo excentrického podnikateľa. Podobne je to aj pre ostatné spomínané riziká.

Dôležité správy z ekonomiky

-Za eurozónu ako celok boli včera publikované čísla indexu spotrebiteľských cien za február. Medzimesačne inflácia rástla tempom 0,2 percenta, čo je viac ako očakával trh, ktorý prepovedal stagnáciu cien. V januári CPI kleslo medzimesačne o 1,4 percenta. Medziročne došlo k mierne väčšej deflácií, ako očakával trh (-0,2 percenta oproti očakávaným -0,1 percenta), pričom .

Čísla tak potvrdili obávanú defláciu, proti ktorej minulý týždeň expandovaním svojej menovej politiky zakročila ECB. Potešili však čísla jadrovej inflácie, t.j. inflácie očistenej o volatilné položky ako energie, jedlo, alkohol a tabak. Tá oproti odhadu na 0,7 percenta vo februári dosiahla rast 0,8 percenta. Ceny energií sa potvrdili ako hlavný ťahúň deflácie, keď medziročne klesli o 8,1 percenta a medzimesačne o 1,3 percenta. Naopak, ceny v sektore služieb si polepšili najviac zo všetkých cenových komponentov skúmaných Eurostatom, o 0,9 percenta medziročne.

- Britská centrálna banka Bank of England včera ukončila svoje zasadnutie, ktoré v otázke jej menovej politiky neprinieslo podľa očakávaní žiadnu zmenu. BoE ponechala svoje sadzby na historickom minime 0,5 percenta, pričom tak jednohlasne hlasovalo všetkých deväť členov Komisie pre monetárnu politiku (MPC). Za rozhodnutím ponechať sadzby bez zmeny stáli obavy ohľadom globálneho rastu a neistota pred blížiacim sa referendom o zotrvaní Británie v EÚ. BoE priznala, že táto neistota bude mať aj nepriaznivý vplyv na vývoj kurzu libry, pričom v krátkodobom horizonte môže oddialiť niektoré výdavkové rozhodnutia a znížiť rast agregátneho dopytu.     

Prehľad trhov

Akciové trhy
Európske akciové trhy končili včera v miernych stratách, keď ich nadol, napriek odrazu cien ropy, ťahalo výrazné posilnenie sa eura, čo škodilo exportérom. Wall Street však rástla a vymazala takmer všetky straty od začiatku roka, k čomu jej pomáhal slabší dolár ako aj „holubičí“ slovník FEDu, kde centrálni bankári očakávajú tento rok zvýšenie sadzieb len o 50 bázických bodov.

Dlhopisové trhy
Výnosy európskych vládnych dlhopisov klesali, keď silnejšie euro zhoršuje prospekty obnovy ekonomiky eurozóny a tým pádom aj inflačných tlakov. Ceny amerických dlhopisov napriek rally na amerických burzách však rástli, keď trh započítava len pomalé tempo zvyšovania sadzieb FEDom v tomto roku, pričom k prvému zvýšeniu by mohlo prísť až po lete.

Komoditné trhy
Zlato sa konsolidovalo tesne pod hladinou 1260 dolárov, keď ho hore držal slabnúci dolár, klesajúce výnosy dlhopisov a prospekty graduálneho zvyšovania sadzieb FEDom. Ropa opätovne robustne rástla, keď jej okrem už spomínaného slabého dolára pomohol rast špekulácii, že OPEC a jej ďalší veľkí svetoví producenti by sa mohli v polovici apríla v katarskej Dóhe dohodnúť na obmedzení produkcie.

Devízové trhy
Dolár pokračoval vo štvrtok v oslabovaní sa, keď na trhy naďalej vplývali dozvuky „holubičieho“ postoja FEDu po jeho stredajšom zasadnutí. Americká centrálna banka nie je úplne presvedčená, že inflácia by sa mohla výraznejšie odraziť, čo bude viesť k pomalému zvyšovaniu sadzieb. Euro sa tak posunulo nahor o ďalšie percento nad 113 dolárových centov.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:15