zuno
StoryEditor

Online banka Zuno má nových nápadníkov. Kúpiť ju chce aj mobilný operátor

20.03.2016, 10:38
Online banka ZUNO, ktorá pôsobí v Česku a na Slovensku, je opäť na predaj.

"Chceme ju stále predať napriek tomu, že náš predchádzajúci partner stiahol svoju ponuku. Už predtým sme mali aj iných záujemcov, s ktorými teraz znovu otvoríme rokovania," povedal v rozhovore pre lidovky.cz Karl Sevelda, šéf skupiny Raiffeisen Bank International, ktorá je matkou ZUNO.

Koniec pytačiek zo strany Alfa Group oznámila RBI na začiatku marca. Podľa Seveldu išlo o nečakaný krok. "Zo zrušenia obchodu sme boli prekvapení," uviedol.

V hre teraz podľa Seveldu sú traja až štyria predchádzajúci záujemcovia. "Ide primárne o banky, ale záujem má aj jeden fond súkromného kapitálu a dokonca jedna európska telekomunikačná spoločnosť," naznačil bankár. Konkrétnejší byť nechcel.

Podľa špekulácií z trhu by o ZUNO mohla mať záujem napríklad nórska telekomunikačná skupina Telenor. Tá už jednu bankovú licenciu v Európe má - v Srbsku. O Telenore sa hovorilo už v minulosti, keď bola ZUNO ponúknutá na predaj.

"Telenor verí v konvergenciu telekomunikačného a bankového sveta. Tá síce zatiaľ veľa nefungovala, ale zmeny, ktoré sú dnes na trhu, vrátane rôznych smerníc prichádzajúcich z Európy, tomu dosť nahrávajú," povedal nemenovaný finančník.

Francúzi sú z hry

Podľa šéfa RBI neznamená koniec obchodu pre skupinu žiadnu veľkú prekážku pre jej plány do budúcnosti. Banka sa počas posledných rokov snažila vylepšiť predovšetkým kapitálové ukazovatele.

Predajom ZUNO by podľa skorších informácií LN inkasovala od Alfa Group okolo 35 miliónov eur. "Predajom by sme síce získali nejaký menší zisk, ale nebolo by to veľa," hovorí teraz na predaj Sevelda. Čiastku však nepotvrdil.

Hoci RBI skôr uviedla, že by sa ZUNO mohla integrovať do iných častí skupiny, teraz to nepripadá do úvahy.

Z hry o ZUNO je teraz podľa informácií LN aj francúzska banková skupina BNP Paribas. Tá bola po Alfa Group k prevzatiu najbližšie s ponukou okolo 20 miliónov eur. Spoločnosť Cetelem, ktorú v Česku BNP Paribas vlastní, získala bankovú licenciu už vlani a očakáva sa, že ako plnohodnotná banka, teda vrátane napríklad prijímania vkladov, začne fungovať do konca tohto roka.

Pripomienky mal aj regulátor

Prečo ruská Alfa Group, za ktorou stoja miliardári Michail Fridman a German Chan, z obchodu vycúvala, sa nevie. Podľa RBI to však nesúvisí so samotnou predávanou bankou.

Avšak už v minulosti museli Rusi zmeniť svoje zámery ohľadom kúpy ZUNO. Pôvodne mala ZUNO kúpiť holandská Amsterdam Trade Bank (ATB), takisto patriaca Alfa Group, avšak kvôli problémom okolo korporátnych obchodov ATB nechcel transakciu povoliť tamojší regulátor.

Preto mala ZUNO kúpiť luxemburská skupina ABH Holdings, takisto patriaca ruskej skupine, avšak s iným manažmentom a pod iným regulátorom. Otázkou bez odpovede zostáva, za akých podmienok či či vôbec by obchod schválil rakúsky regulátor.

Napríklad mal existovať plán, že ZUNO otvorí novú banku aj u našich južných susedov v Rakúsku. Podľa informácií LN totiž rakúsky regulátor požadoval, aby banka vo chvíli prechodu na nového vlastníka pôsobila v krajine priamo, čo ako dcérska firma Raiffeisen Bank nemusela.

Ku koncu minulého roka mala ZUNO 200 zamestnancov a 255 tisíc klientov. Spravovala vklady 755 miliónov eur a poskytla úvery v hodnote 75 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 02 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 03 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 04 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme? 05 - Modified: 2024-03-27 12:45:00 - Feat.: - Title: Modernizovaná Škoda Octavia je už na Slovensku. Cenovkou mnohých určite poteší
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:51