Hollande s čínskym predstaviteľomREUTERS
StoryEditor

Číňania investujú vo Francúzsku do všetkého, čo im príde pod ruku

21.03.2016, 17:20
Autor:
FinWebFinWeb
Nákupný apetít Číňanov sa netýka zďaleka len slovenských finančných žralokov.

Ázijskí investori stále viac míňajú aj vo Francúzsku a zďaleka pritom nejde len o vinárstvo. Číňania tam, povedané s trochou nadsádzky, investujú do všetkého, čo im príde pod ruku. Kupujú tiež hotely a nákupné centrá. Neodradili ich ani minuloročné teroristické útoky, píše iDnes.cz.

Kým turistov vrátane tých čínskych v súvislosti s minuloročným masakrom v Paríži ubudlo, peniaze z Číny prichádzajú do Francúzska pod tlakom. Podľa štúdie spoločnosti Baker & McKenzie vlani stúpol objem investícií z Číny do Francúzska o 160 percent a dosiahol 3,62 miliardy dolárov. Hoci suma je napríklad v porovnaní s čínskymi investíciami v USA malá, nalievajú Číňania do krajiny galského kohúta čoraz viac peňazí.

"Zvýšil sa objem investícií aj ich výšky, a to naprieč všetkými sektormi. Čínski investori vkladajú peniaze do všetkého, čo môže fungovať," povedal Bloombergu generálny tajomník čínskej obchodnej komory Yan Jufen.

Čínski investori na seba v posledných rokoch strhli mediálnu pozornosť svojimi nákupmi francúzskych vinárstiev z oblasti Bordeaux. Patrí im už cez sto viníc, z ktorých tradícia niektorých siaha až do 15. storočia. Kupujú však tiež hotely alebo nákupné centrá na periférii miest. 80 percent čínskych investícií mieri v súčasnosti do realitného biznisu. Zlomok peňazí končí v autopriemysle a doprave.

Najbohatší Číňan Wang Ťien-lin (podľa časopisu Forbes zároveň najbohatší Aziat s majetkom 28,7 miliardy dolárov) buduje severne od Paríža zábavný a obchodný megaprojekt EuropaCity na ploche 80 hektárov za 3,3 miliardy eur. Projekt EuropaCity je najväčšou čínskou investíciou v zahraničí. Ťien-lin uviedol, že ambiciózne plány, ktoré diskutoval aj s prezidentom Francoisom Hollandom, má už dlho.

Druhý najbohatší Číňan Jack Ma nedávno kúpil starobylé vinárstva v Bordeaux Chateau de Sours.

Nielen na vlastnú päsť

Číňania vo Francúzsku neprevádzkujú len vinársky biznis, ale tiež vstupujú do francúzskych firiem ako podielnici. Napríklad čínska HNA Group získala 10-percentný podiel v prevádzkovateľovi rekreačného zariadenia Pierre & Vacances-Center Parcs za zhruba 25 miliónov eur a prisľúbila jednu miliardu eur na financovanie piatich projektov chystaných spoločnou firmou v Číne.

Spoločnosť Jin Jiang International zvýšila svoj podiel vo francúzskej hotelovej skupine Accor hotel na 11,7 percenta a stala sa najväčším akcionárom tejto spoločnosti. Vlani skupina zo Šanghaja kúpila sieť hotelov Louvre Hotels Group, v tom istom roku zase skupina Fosu čínskeho milionára Guo Guangchanga spolu s ďalšími investormi ovládla sieť Club Med.

Číňania investujú do Francúzska aj napriek razantnému spomaleniu cestovného ruchu v krajine a biznisu s ním spojeným. Útraty turistov však podľa odhadov banky UBS klesli v prvom štvrťroku tohto roka v celej Európe. Menej míňajú aj čínski turisti. Chuť investovať v zahraničí je daná tiež spomaľovaním čínskej ekonomiky

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:21