PeniazeREUTERS
StoryEditor

Čína sa stáva centrom prania špinavých peňazí. Svojich ľudí rozosieva po celom svete

29.03.2016, 10:27
Autor:
ČTKČTK

Čína sa stáva medzinárodným centrom pre pranie špinavých peňazí. Svoje príjmy z kriminálnej činnosti prostredníctvom čínskych finančných sietí legalizujú drogové kartely, zločinecké gangy a podvodníci z celého sveta. Napísala to agentúra AP s odvolaním sa na policajné vyšetrovanie a súdne dokumenty v Európe aj v Spojených štátoch, píše iDnes.cz.

Čínska centrálna banka a polícia podľa AP odmietajú situáciu komentovať. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia však tvrdí, že Peking "kladie veľký dôraz" na boj proti trestným činom, ako je pranie špinavých peňazí, a pracuje na posilnení medzinárodnej spolupráce. "Čína nie je, nebola, ani nebude centrom globálneho prania špinavých peňazí," vyhlásil.

Zločinecké gangy z Izraela či Španielska, obchodníci s marihuanou zo Severnej Afriky a drogové kartely z Mexika a Kolumbie už ale podľa agentúry AP vyprali v Číne a Hongkongu miliardy dolárov.

Falošné faktúry

Svoje skúsenosti s praním špinavých peňazí v Číne má tiež odsúdený francúzsko-izraelský podvodník Gilbert Chikli. Ten agentúre AP povedal, že 90 percent peňazí, ktoré získal svojimi podvody, vypral cez Čínu a Hongkong, a to napríklad prostredníctvom falošných faktúr v medzinárodných obchodných operáciách.

Chikli sa pri svojich podvodoch napríklad vydával za generálnych riaditeľov firiem a presviedčal ich zamestnancov, aby previedli peniaze na jeho bankové účty. Vlani bol vo Francúzsku v neprítomnosti odsúdený na sedem rokov väzenia. V súčasnosti je na slobode a žije v Izraeli, ktorý nemá s Francúzskom žiadnu bilaterálnu dohodu o vydávaní stíhaných osôb. Tvrdí, že už podvody neprevádzkuje, jeho metódy vraj ale využíva nová generácia podvodníkov, ktorí svoje nezákonné príjmy tiež presúvajú do Číny a Hongkongu.

Spolupráca s čínskymi prisťahovalcami

Polícia sa domnieva, že niektorí kriminálnici pri praní špinavých peňazí spolupracujú s čínskymi imigrantmi žijúcimi v Európe. Francúzsko vlani vykonalo zásah v čínskej obchodnej štvrti na severe Paríža a obvinila tamojší obchodníkmi z prania špinavých peňazí pre drogových dílerov zo Severnej Afriky, uviedla agentúra AP.

Pranie špinavých peňazí prostredníctvom medzinárodného obchodu čoraz viac znepokojuje Spojené štáty. Americké ministerstvo spravodlivosti vlani napríklad obvinilo troch Kolumbijčanov pôsobiacich v čínskom meste Kuang-čou z riadenia globálnej siete pre pranie špinavých peňazí, ktorou údajne prešlo viac ako päť miliárd dolárov patriacich španielskym a mexickým drogovým kartelom.

Americké ministerstvo vnútra tento mesiac kritizovalo Čínu za slabé výsledky pri vyšetrovaní prania špinavých peňazí. "Americké úrady pre vymáhanie práva upozorňujú, že Čína dostatočne nespolupracuje," píše sa v správe ministerstva.

Tiež európsky policajný úrad Europol podľa agentúry AP nemá s Čínou žiadnu dohodu ohľadom spolupráce v boji proti praniu špinavých peňazí. "Je to pre nás slepé miesto," uviedol šéf finančnej spravodajskej služby Europolu Igor Angelini.

01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:56