Majiteľ skupiny PPF a najbohatší Čech Petr Kellner sa za bežných okolností fotografom úplne vyhýbaMafra/Petr Topič
StoryEditor

Čína si z Česka robí lietadlovú loď. Na stretnutí špičky biznisu sa ukázal aj "neviditeľný" Kellner

31.03.2016, 11:29
Okrem Petra Kellnera na stretnutí u Miloša Zemana bol napríklad Patrik Tkáč alebo Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová.

Aperitív v Rothmayerovej sále Pražského hradu, potom večera vyšperkovaná biftekom z mladého býčka. Tak vyzeral spoločenský vrchol návštevy čínskeho prezidenta v Česku. Ani počas jedla Miloš Zeman neodkladal cigaretu.

Štátna večera usporiadaná prezidentom republiky Zemanom na počesť prezidenta Číny Si Ťin-pchinga sa konala zhruba od štvrť na deväť na Pražskom hrade. Aperitív pre zhruba 150 pozvaných hostí sa podával v Rothmayerovej sále.

Okrem politikov boli pozvaní aj významní ľudia z biznisu. Fotograf Lidových novín zachytil najbohatšieho muža Česka Petra Kellnera. Ten sa za bežných okolností fotografom úplne vyhýba. Hostí potom následne v Španielskej sále jednotlivo predstavil riaditeľ hradného protokolu Jindřich Forejt.

Hostia, ktorí sedeli pri dlhom stole s krídlami, boli prakticky rozdelení do dvoch veľkých skupín, do prvej patrili politici, druhú tvorili podnikatelia. Zasadací poriadok sa riadil podľa dôležitosti, a ak to bolo možné, vedľa každého Čecha mal sedieť Číňan, čo však niekedy viditeľne pôsobilo problém v konverzácii, pretože jazyková bariéra bola značná. Miesta vyhradené pre Čechov boli plne obsadené, zrejme nikto si nedovolil neprísť, zato niekoľko "čínskych" stoličiek zostalo prázdnych.

Okrem prezidenta Miloša Zemana, ktorého sprevádzala manželka Ivana, nikto nemal sprievod. Na večeri tak mali obrovskú presilu muži. Okrem už spomínanej Ivany Zemanovej, dvoch ministeriek českej vlády, primátorky Prahy Adriany Krnáčovej a čínskej veľvyslankyne v Prahe Ma Kche-čching iné ženy medzi hosťami neboli.

Politické špičky

Politickej skupine vládli obaja prezidenti, hneď vedľa čínskeho vodcu dostal exkluzívne miesto exprezident Václav Klaus. Okrem premiéra Bohuslava Sobotku nechýbali ani ďalší členovia vlády ako napríklad Milan Chovanec, Andrej Babiš (v úlohe ministra financií), Lubomír Zaorálek, Jan Mládek, Dan Ťok, Martin Stropnický, Svatopluk Němeček, Kateřina Valachová a Karla Šlechtová.

Z ministrov KDU-ČSL nebol na večeri nikto. Minister kultúry Daniel Herman v rovnakom čase sedel v prednej lavici pri omši, ktorú slúžil za obete komunistického režimu v Číne v pražskom kostole Najsvätejšieho Salvátora kňaz Tomáš Halík. Na večeru nebol pozvaný nikto z radov opozície, samozrejme okrem zástupcu českých komunistov poslaneca Vojtecha Filipa, ktorého prezident Miloš Zeman vzhľadom k politickej orientácii čínskej delegácie nemohol opomenúť.

Večere sa zúčastnili aj významní zástupcovia verejného života. Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, guvernér Českej národnej banky Miroslav Singer a jeho pravdepodobný nástupca a prezidentov obľúbený ekonóm Jiří Rusnok, náčelník Generálneho štábu Armády ČR generálporučík Josef Bečvář, policajný prezident Tomáš Tuhý či riaditeľ Národného múzea Michal Lukeš. Za športovcov k stolu zasadol futbalista Pavel Nedvěd, šéf Futbalovej asociácie ČR Miroslav Pelta, predseda Českej únie športu a vplyvný sociálnodemokratický advokát Miroslav Jansta či šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Kardinál Dominik Duka odovzdal čínskemu prezidentovi list, v ktorom okrem iného napísal, že návrat náboženskej slobody v Číne nie je možný bez rešpektovania občianskych a ľudských práv. "Svoju prítomnosť na večeri s čínskym prezidentom chápem ako manifestáciu náboženskej slobody. Chcem, aby čínsky hosť videl, že v demokratickej krajine je cirkev a veriaci vôbec neoddeliteľnou súčasťou spoločnosti," uviedol kardinál.

Projekcia čínskej sily

Denník MF DNES uvádza, že podľa prejavov oboch prezidentov si Čína vybrala Česko ako "lietadlovú loď" pre výpady na veľké európske ciele a väčšina tuzemských kapitálových skupín chce byť na palube, hoci každá v inej úlohe. Vojenské plavidlo ako symbol projekcie sily pripomínal výrok francúzskeho prezidenta Charlesa de Gaulla, ktorý svojho času označil Veľkú Britániu za lietadlovú loď USA, ktorej zbrane sú namierené na európsky kontinent.

Najväčšiu pozornosť na seba pripútala hviezda biznisovej časti klientov - oficiálne najbohatší muž v sále a hlavný hýbateľ českej politiky voči Číne Petr Kellner. Jeho PPF má v Číne obrovské pozície. Najbohatší Čech sedel vedľa šedej eminencie Hradu a kľúčového poradca prezidenta Zemana Martina Nejedlého. Tento tajomný podnikateľ už viac ako dva a pol roka odmieta zverejniť svoj životopis, o ktorý ho požiadali Lidové Noviny.

Patrik Tkáč z J& Mafra

Vedľa tandemu Kellner-Nejedlý sedel výkonný riaditeľ a člen Strategického rozhodovacieho výboru CEFC China Energy Company Chan Chauto. V jeho blízkosti večeral ďalší český miliardár a uhľobarón Pavel Tykač, známy dravý finančník z káuz deväťdesiatych rokov. Tento energetický blok ešte doplnil šéf spoločnosti ČEZ Daniel Beneš, riaditeľ firmy Škoda Praha Peter Bodnár a prvý muž podniku CNG (čínskej ČEZ) Che Jü. O kúsok ďalej sedeli finančníci z J&T Patrik Tkáč a Dušan Palcr či Jiří Šmejc, spolumajiteľ Home Creditu zo stajne PPF.Večera sa odohrala v pohode bez akejkoľvek známky nafúkanosti.

Niektorým hosťom však prekážalo, že prezident Miloš Zeman v čase večere často fajčil, dokonca aj medzi sústami, čo zrejme možno považovať za svetový unikát. Aj keď pri večeri so slovinským prezidentom to bolo horšie, pretože tam fajčili obe hlavy štátu. Nedá sa nič robiť, hostia prezidenta Miloša Zemana si na to budú musieť zvyknúť.

Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová si fotí slávnostnú večeru Mafra

01 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 02 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 03 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 04 - Modified: 2023-04-22 08:56:24 - Feat.: - Title: Historický kaštieľ je známy bizarnou prístavbou obchodného reťazca. Teraz v ňom majú byť luxusné byty 05 - Modified: 2023-04-17 13:28:40 - Feat.: - Title: J&T ide vzkriesiť staré Hypernovy: schátrané megapredajne chytia druhý dych
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:37