Ingvar KampradReuters
StoryEditor

Oblieka sa v second hande a jazdí starým autom. Miliardy šéfa Ikey sú tajomstvom

04.04.2016, 00:00
Ingvar Kamprad oslávil deväťdesiatku. Na svoj nábytkársky biznis si v živote nemusel požičať peniaze.

Zariaďovanie nového bytu, nákup často nepotrebných doplnkov či nedeľné poobedie s mäsovými guľkami. Ikea sa za 73 rokov vypracovala na viac ako len na jeden z najúspešnejších obchodov s nábytkom vo svete. Jej zakladateľ, Švéd Ingvar Kamprad, začínal úplne od nuly, no vďaka pracovitosti už od nízkeho veku to dotiahol na miliardára. Za svojím úspechom vidí najmä šetrnosť. Koniec-koncov, roky si kupuje len oblečenie z druhej ruky. „Nemyslím si, že mám na sebe niečo, čo som nekúpil na blšom trhu. Chcem ísť dobrým príkladom,“ povedal v minulosti Kamprad, ktorý pred niekoľkými dňami oslávil 90 rokov.

Malý podnikateľ
Hodnota Kampradovho majetku je záhadou. Nie je totiž jasné, koľko z bohatstva vlastnia jeho deti, čo patrí jemu a koľko je v rodinnej nadácii v Lichtenštajnsku. Odhady sú naozaj rozporuplné. Švédske médiá hovoria o 65,5 miliardy dolárov, iné o 48 miliardách, Forbes dokonca odhaduje „len“ tri miliardy, záleží na tom, čo sa do Kampradovho majetku zaratúva. Tak či onak, je to slušná suma na muža, ktorý ako chlapec začínal predajom zápaliek.

Už prvé roky jeho života jasne predurčili, ako sa bude vyvíjať jeho budúcnosť. Keď mal Kamprad len päť rokov, jeho kamaráti sa hrali na dvore, no on so ziskom predával po okolí zápalky. Keď mal desať, spolužiaci sa učili a on na bicykli obiehal susedstvo a ponúkal vianočné dekorácie, ryby a ceruzky. A keď mal sedemnásť, dostal od otca peniaze ako odmenu za dobré známky v škole napriek tomu, že sa trápil s dyslexiou. Namiesto toho, aby si kúpil auto alebo peniaze minul na zábavu, Ingvar Kamprad založil Ikeu. Nebola to však ešte Ikea, akú poznáme dnes. Kamprad predával malé doplnky do domácnosti ako rámčeky na fotografie. Nábytok sa do Ikey dostal až o päť rokov neskôr.


Prvá revolúcia v nábytkárskom odvetví prišla v roku 1956. Jej zakladateľ sa rozhodol predávať ploché balenia, takzvaný „flatpacking“, inými slovami rozložený nábytok, ktorý si kupujúci poskladajú sami doma, čím je Ikea dnes taká slávna.


Utiahnutý opasok
Znižovanie nákladov a šetrenie bolo Kampradovi veľmi blízke, preto sa mu počas rozvoja biznisu vo Švédsku nepáčilo, keď sa krajina rozhodla zvyšovať dane. V tom období teda spravil veľmi nepopulárne rozhodnutie – sídlo Ikey presunul do dánskej Kodane a s rodinou sa presťahoval do Švajčiarska. Tak ako sa mu však nechcelo platiť vysoké dane, nechcel na sebe cítiť ani ťažobu dlhu. Nikdy si preto na svoj biznis peniaze nepožičal. Ikea sa nikdy nedostala ani na burzu. „Rozhodol som sa, že burza nie je pre Ikeu správna voľba. Vedel som, že len dlhodobý plán nám zaručí úspech a rast. Nechcel som, aby sa Ikea stala závislou od finančných inštitúcií,“ vysvetlil miliardár.

Tajomstvo úspechu je podľa Ingvara Kamprada v jeho šetrnosti, vďaka ktorej sa dostal už na desiatky novinových titulkov. Lieta ekonomickou triedou, býva v lacných hoteloch, už dve desaťročia jazdí na tom istom aute a nakupuje len v secondhandoch. „Je to v povahe ľudí zo Smalandu (švédska provincia, pozn. red.) – byť šetrný,“ skonštatoval, keď v minulosti označil účet 22 eur za holiča za najvyšší, aký kedy zaplatil. „Zväčša sa snažím dať sa ostrihať, keď som v rozvojovej krajine. Naposledy to bolo vo Vietname.“

Novinár a spisovateľ Malcolm Gladwell označil Kamprada za neobyčajný druh človeka, ktorý v sebe spája zásadovosť, otvorenosť a nevrlosť zároveň, čo z neho už na začiatku kariéry spravilo odvážneho inovátora.

Aj jeho šetrnosť je však trochu kontroverznou témou. Väčšina Švédov totiž vie, že boháč vlastní aj Porsche, vilu vo Švédsku a ďalšiu vilu vo Švajčiarsku.

S Kampradovou minulosťou sa spája aj nelichotivé obdobie tínedžerských rokov. Budúci miliardár sa pridal k nacistickému mládežníckemu hnutiu pod vplyvom svojej starej mamy, ktorá bola obdivovateľkou Adolfa Hitlera. Neskôr označil svoje konanie za najväčšiu chybu svojho života a dokonca napísal svojim zamestnancom list, v ktorých ich požiadal o odpustenie.


Chuť domova
Neodmysliteľnou súčasťou nábytkárskej siete sa po rokoch stali aj reštaurácie a predaj miestnych i tradičných švédskych špecialít. Každá predajňa má vlastné bistro, kde si môžu zákazníci kúpiť jedlá inšpirované domácou kuchyňou i kuchyňou prameniacou z Kampradových koreňov. Bistrá sa stali veľmi populárne a v roku 2014 priniesol predaj jedla tržby vo výške až 1,8 miliardy dolárov.

Spoločnosť Ikea Group dnes patrí pod Kampradovu holdingovú spoločnosť Stichting INGKA Foundation. Kapitál z holdingu môže byť použitý len na investície do Ikey alebo na charitatívne účely. Obchody s nábytkom sú dostupné takmer na celom svete. Ikea má vyše 380 obchodov v 47 krajinách, v roku 2015 zaznamenala okolo 880 miliónov návštevníkov a mala tržby vo výške vyše 38 miliárd dolárov.

V súčasnosti je do Ikey zapojená veľká časť Kampradovej rodiny – má adoptívnu dcéru a troch vlastných synov. Všetci mužskí potomkovia Peter, Jonas a Mathias majú v spoločnosti výrazný vplyv. Najmladší Mathias je od roku 2013 na čele spoločnosti Inter IKEA Holding SA, ktorá má na starosti kontrolu a spravovanie frančíz na celom svete. Sídlo spoločnosti napokon opäť zmenilo adresu, teraz sídli v Holandsku.

Kamprad sa po smrti svojej manželky v roku 2011 presťahoval domov do Švédska, kde 30. marca oslávil deväťdesiate narodeniny. Vedenie spoločnosti už prebrali jeho synovia, no Kamprad má stále vo firme silné slovo a odísť sa nechystá. „Oh, mám pred sebou ešte toľko práce a žiaden čas zomrieť,“ povedal.

Mimochodom, ak vás niekedy zaujímalo, čo vlastne znamená slovo Ikea, v skutočnosti je to skratka. Tvoria ju Kampradove iniciály, ďalej prvé písmeno názvu farmy, na ktorej sa narodil – Elmtaryd a prvé písmeno najbližšieho mesta Agunnaryd.

Takže, ak sa najbližšie rozhodnete kúpiť detskú posteľ Gulliver, stolovú lampu Kajuta alebo záves do sprchy Sommar, už viete, u koho budete nakupovať.


Päť krokov k úspechu
1. Skromnosť a šetrnosť.
2. Jednoduchý dizajn produktov, „flatpacking“.
3. Odvážne inovácie už od detstva.
4. Odmietol vstup na burzu a závislosť od finančných inštitúcií.
5. Svedomitosť a zásadovosť.

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:06