StoryEditor

Messi, Cameron aj Jackie Chan. Toto sú ľudia z veľkého daňového škandálu

04.04.2016, 11:26
Autor:
hašhaš
Z panamskej právnickej firmy unikli dáta o praktikách daňových rajov. Zapletení sú politickí lídri aj známe osobnosti.

Súčasní politickí lídri, bývalí vodcovia, diktátori aj ich rodiny. Títo všetci sa objavujú medzi osobnosťami, ktoré sú spomínané v uniknutých dokumentoch z právnickej firmy na Paname. 

David Cameron patrí medzi vedúce osobnosti, ktoré broja proti daňovým rajom. O to viac prekvapivé je, že v masívnom zozname mien figuruje jeho otec. 

Ian Cameron, ktorý zomrel v roku 2010, zarábal peniaze ako investor a burzový maklér. V spisoch figuruje ako senior partner v maklérskej spoločnosti Panmure Gordon. Rovnako ako jeho otec a starý otec pred ním. 

Ako to celé fungovalo

Cameron starší sa podieľal na vzniku a vývoji firmy Blairmore Holdings Inc. na Paname v roku 1982. V investičnom fonde sa angažoval až do svojej smrti v roku 2010, píše web Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ)

V brožúrach spoločnosti figuruje Ian Cameron ako muž, ktorý "bol dôležitý pri formovaní Blairmore Holdings Inc. začiatkom osemdesiatych rokov." V júli 1998 bola hodnota fondu 20 miliónov dolárov. 

Propagačné materiály hlásali, že fond "nepodlieha zdaneniu svojich výnosov alebo kapitálových ziskov" a že fond "nepodlieha dani z príjmu právnických osôb Spojeného Kráľovstva." 

Obrázok zväčšíte kliknutím sem.

Ľudia zo zoznamu novinárov ICIJ

Režiséri, herci aj športovci

Jedenásť miliónov dokumentov v Paname sídliaca poradenskej firmy Mossack Fonseca zverejnilo v nedeľu niekoľko popredných svetových médií. Údajne z nich vyplýva, ako firma pomáhala klientom čo najefektívnejšie sa vyhnúť plateniu daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti.

Pred parlamentom by mal podľa denníka El Mundo dnes vysvetľovať skrývanie príjmov cez daňové raje aj islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson, ktorý bol údajne spoluvlastníkom firmy Wintris Inc. To ale neuviedol vo vyhlásení o majetku, keď bol pred niekoľkými rokmi zvolený za poslanca.

Medzi klientmi firmy Mossack Fonseca figuruje aj futbalista Lionel Messi, hviezda FC Barcelona, ​​ktorý už čelí obvineniu za nepriznané štyri milióny eur z rokov 2007 až 2009. Podľa denníka El Mundo z dokumentov Panama Papers tiež vyplýva, že daniam sa cez firmu na Britských Panenských ostrovoch vyhýbali aj španielsky režisér Pedro Almodóvar sa svojím bratom Agustínom.

Kráľovská rodina

Aj sestra bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. princezná Pilar dlhé roky tajila, že stojí na čele offshoreovej firmy v Paname.

Podľa denníka El Mundo Panama Papers tiež odhalili, že slávny holywoodsky herec Jackie Chan je akcionárom šiestich spoločností so sídlom na Panenských ostrovoch, považovaných za jeden z daňových rajov.

Medzi klientmi firmy Mossack Fonseca sú či boli tiež bývalý a už zosnulý venezuelský prezident Hugo Chávez, súčasný predseda brazílskeho senátu Eduardo Cunha, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev, marocký kráľ Muhammad VI., Mexický prezident Enrique Peña Nieto, exprezident Argentíny Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová Kirchnerová či egyptský exprezident Husní Mubarak.

Dokumenty Panama Papers pochádza z interných záznamov firmy a týkajú sa obdobia 1977 až 2015. Podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku je medzi nimi aj 283 Čechov, ktorí vlastnia akcie jednej alebo viacerých offshoreových firiem zriadených spoločností Mossack Fonseca.

Obrázok zväčšíte kliknutím sem.

Ľudia zo zoznamu novinárov ICIJ

01 - Modified: 2024-03-07 17:17:39 - Feat.: - Title: NATO je jednotné, povedal Cameron v reakcii na uniknutý odposluch nemeckých generálov 02 - Modified: 2024-03-07 08:07:56 - Feat.: - Title: "Zlepšenia stále nevidíme." Britský minister zahraničia vyzval Izrael, aby zvýšil humanitárnu pomoc pre Gazu 03 - Modified: 2024-02-16 16:08:39 - Feat.: - Title: Svetoví lídri reagujú na smrť Navaľného: Ľudí so slobodným duchom posielajú do gulagu a odsudzujú ich na smrť 04 - Modified: 2024-02-01 20:39:29 - Feat.: - Title: Británia by mohla uznať palestínsky štát hneď po prímerí v Gaze, povedal Cameron 05 - Modified: 2023-12-19 11:15:55 - Feat.: - Title: Aj dvere tam majú zo zlata. Osud ríše Inkov spečatili správy o neuveriteľnom bohatstve, ktorým oplýva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. apríl 2024 16:16